Jämför snabblån

Vi jämför alla lån på den svenska marknaden. I vår listning nedan jämförs lånen i fallande ordning.

De kreditgivare med lägst effektiv ränta listas överst och sedan faller ordningen nedåt ju högre den effektiva räntan är som standard. Du kan även sortera enligt eget önskemål efter lånebelopp och återbetalningstid.

Snabblån är dyra och bör endast användas som kortsiktiga lån. Uppmärksamma alla avgifter och kostnader som tillkommer på lånet innan du ansöker.




Skuldsättning

Är du skuldsatt eller har en obalans i din privatekonomi bör du undvika lån. För att få hjälp med din ekonomiska situation kan du vända dig till din kommun och få ekonomisk rådgivning, i vissa fall även skuldsanering. Är du i behov av skuldsanering och vill läsa i vår faktasida om skuldsanering på Bank24 som ni hittar under relaterad läsning här nedan.
 
Förutom Bank24:s jämförelse inom snabblån och sms-lån så driver vårt företag även en renodlad sajt inom sms-lån på www.smslaneguiden.se
 

Bank24 snabblån i de andra länderna

Norgehttp://no.bank24.nu/smslan/
Danmarkhttp://www.bank24.dk/hurtiglan/
 

Relaterad läsning kring Snabblån-Smslån

bokikon1Läs mer om kreditupplysning vid lån
bokikon1Läs mer om en sund privatekonomi
bokikon1Läs mer skuldsättning och risker med snabblån
bokikon1Läs mer skuldsanering
 

Hur använder man bank24 snabblån jämförelse?

 

Krav som ställs

Åldersgränsen för att få ett lån beviljat är minst 18 år, men det finns flera kreditinstitut som kräver att du är äldre än så vid låneansökan. Andra krav som ofta ställs är att du måste vara svensk medborgare, ha en svensk folkbokföringsadress och ett registrerat mobilnummer.

Det finns ett fåtal kreditgivare idag som godkänner låneansökan om du har betalningsanmärkningar. Företagen som godkänner lån med betalningsanmärkning hittar du ovan i vår listning och även under Betalningsanmärkningar. För att enkelt få fram de företag som kan godkänna ett lån trots anmärkning kan du använda dig av vårt filter.
 
Små och snabba lån har oftast höga avgifter och hög ränta. Därför är det viktigt att du har med det i dina beräkningar när du ansöker om lånet. Denna typ av lån är utformat att vara ett kortsiktigt lån. Du lånar pengar snabbt, använder pengarna till det du behöver och betalar inom kort tid tillbaka lånebeloppet, oftast inom 30 dagar.
 
Att betala tillbaks lånebeloppet i tid är av högsta vikt eftersom förseningsavgifter och dröjsmålsränta gör att ditt lån kan bli väldigt kostsamt. Idag är sms-lån och snabblån en av de vanligaste orsakerna till att människor blir skuldsatta och får betalningsanmärkningar. Vi råder dig därför att se till din ekonomi en extra gång innan du skickar in din ansökan.
 

Räntor och kostnader

Uppmärksamma alltid de olika avgifter som tillkommer på lånet du tänkt söka. Hos många av företagen tillkommer aviavgifter och en uppläggningsavgift. För er bekvämlighet så finns dessa kostnader med i vår jämförelse under låneinformation. Eftersom Bank24 listar alla lån på den svenska marknaden har du större möjlighet att få den förmånligaste räntan på ditt lån.

Ju lägre ränta desto billigare lån. Därför bör du lägga lite extra tid på jämförelsen innan du bestämmer dig för vilket lån du ska ansöka om.
Från och med april 2015 har vi uppdaterat jämförelsen på våra lån med ett nytt sorteringsfilter för dig som önskar se alla snabblån utan ränta.
 

Räntefria lån

Som är ny kund finns det ett antal kreditgivare som erbjuder ett kostnadsfritt förstagångslån. Ett tips till dig är att använda vårt filter. Då ser du snabbt och enkelt vilka företag som erbjuder kostnadsfria snabblån till nya kunder. Ett kostnadsfritt lån ska i princip alltid betalas tillbaks inom 30 dagar och lånebeloppet varierar mellan 1000 kronor och 15 000 kronor. Kontrollera villkoren innan du ansöker för att säkerställa att lånet verkligen är kostnadsfritt. Är något oklart bör du alltid kontakta kreditgivaren.
 

Regler och lagar

Från och med den 1 juli 2014 har Finansinspektionen större frihet att bestraffa och till och med stänga ned kreditinstitut som inte följer de regler och förordningar som finns. På Bank24 gäller nolltolerans för företag som inte uppfyller dessa krav och kommer omedelbart att tas bort från vår listning. För att synas på Bank24 får det inte finnas några som helst anmärkningar från Finansinspektionen.
 
Banker och kreditinstitut måste enligt lag göra en kreditprövning på varje sökande kund. Skulle kreditprövningen inte gå korrekt till så har konsumentverket rätt att kräva företaget på en sanktionsavgift. Konsumentverket står för tillsyn av kreditgivare så att marknadsföring och kreditprövning görs enligt de förordningar som gäller.
 
Kraven skärps ytterligare för företag som lånar ut pengar via snabblån från och med den 1 januari 2015. Den största och viktigaste ändringen är att alla företag står under Finansinspektionens tillsyn. Tidigare behövde kreditinstitut endast vara registrerade hos FI. Bank24 kommer att följa utvecklingen under året och de företag som inte får godkänt kommer att plockas bort.
 
Här hittar du lagen gällande bank och finansieringsrörelse.
 
Bank24 listar endast företag som är registrerade och godkända av Finansinspektionen. Se vår svarta lista över kreditgivare här.
 

Vad innebär en kreditprövning?

Kreditprövningen görs för att säkerställa att din ekonomi inte blir för belastad. Företaget får information om din årsinkomst, aktuella lån och krediter och om du har några betalningsanmärkningar. Långivaren måste i samband med en kreditprövning ta hänsyn till din inkomst och dina utgifter för att undvika att du blir för högt skuldsatt. Skulle du få avslag på din ansökan kan det vara en av anledningarna. Andra anledningar kan vara att det finns betalningsanmärkningar registrerad eller att din årsinkomst är för låg.
 

Risker

Under 2011 fick Kronofogdemyndigheten in 33 000 anmälningar kring obetalda snabblån vilket motsvarar en ökning på 18 % från 2010.
2014 hade siffran stigit till 56 641 anmälningar vilket motsvarar en ökning på 15 % jämfört med året innan.

Ökningen av obetalda snabblån är oroväckande. Antalet anmälningar hos ungdomar 18-25 år har minskat med 19 % samtidigt som antalet anmälningar ökar uppåt i åldrarna. Att leva på kortfristiga lån från månad till månad är ingen ekonomisk lösning utan förvärrar enbart situationen ytterligare. Som statistiken visar så hamnar många i en ohållbar ekonomisk situation där de tar snabba lån för att betala lån från föregående månad.
 
Att haka sig fram mellan olika krediter bildar en lavineffekt, skulderna byggs på och räkningshögen blir ett okontrollerbart berg. Till slut rasar den privata ekonomin samman. Om du vet att du befinner dig i en sådan situation är det aldrig försent att ta tag i den även om det känns svårt och tungt. Låna inte mer, det löser ingenting. Be om ekonomisk hjälp hos konsumentverket. De har budget- och skuldrådgivare som ger dig många bra hjälpmedel, råd hur du skall gå till väga, var du ska börja och även förebyggande hjälp så att du inte ska hamna i samma situation igen.
 

Konsumentskydd

Som konsument skyddas du av konsumentkreditlagen
Lagen skyddar dig bland annat för att du ska få rätt information av företag och vara helt införstådd med ditt åtagande.
 
Företag måste alltid visa sina uppgifter så som företagsnamn, organisationsnummer och kontaktadress. Det måste finnas skriftliga avtal där du som konsument är införstådd vad du åtar dig. Avtalen kan även vara elektroniska och ska signeras med säker utrustning avsedd för digital signering.

En kreditupplysning måste alltid göras även när ett befintligt lånebelopp ska höjas för att säkerställa att du har de ekonomiska förutsättningar som krävs för att kunna betala lånet.
Skulle du få avslag på din kreditprövning måste kreditgivaren uppge på vilka grunder avslaget har gjorts.
 
Ett företag måste uppge avsaknad av ångerrätt så att du som konsument är medveten om att lagen om ångerrätt inte gäller.
Årsränta, effektiv ränta, avgifter, dröjsmålsränta och eventuella avgifts förändringar måste uppges i samband med en ansökan. Du ska ha en klar bild av vad som gäller angående ditt snabblån och vilka kostnader som tillkommer eller kan tillkomma.
 
Läs alltid igenom avtalet noga! Är något oklart bör du diskutera det med banken eller kreditgivaren innan du skriver under ansökan. När du läser avtalet kan du jämföra med konsumentkreditlagen och lagen gällande bank och finansieringsrörelse. Detta för att du ska vara säker på att företaget uppfyller alla krav, villkor och lagar som gäller.