Låneförmedling – Topp 17

En låneförmedlare är en tjänst som hjälper människor att jämföra och hitta lån från olika långivare. De fungerar som en mellanhand mellan låntagare och långivare.
 

Bästa låneförmedlare 2023
 

 

FAQ

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare har samlat många anslutna banker till sin tjänst. När du ansöker om ett lån nås upp till 40 st banker av din förfrågan. Låneförmedlaren presenterar offerterna från bankerna och du väljer själv det som passar bäst för dig.

Kostar det något att ansöka?

Nej. Att ansöka om ett lån hos en låneförmedlare är kostnadsfritt. Först när du accepterar en låneoffert kan det finnas en uppläggningsavgift eller andra avgifter.

Hur många kreditupplysningar tas på mig?

En av de stora fördelarna med att använda en förmedlare är att de endast tar en kreditupplysning oavsett hur många banker som tar emot din ansökan.

Vilken ränta får jag?

Räntan är alltid individuell på alla privatlån. Det gäller även om du ansöker om lån via en låneförmedlare. Normalt ligger effektiva räntan på mellan 3% upp till 20%.

Vilken är den bästa låneförmedlaren?

Det är omöjligt att svara på då många förmedlare har olika banker anslutna till sitt nätverk. Vi rekommenderar dock de större lånemäklarna som Lendo, Advisa, Zmarta då de har flest banker anslutna till sina tjänster. Då ökar möjligheten för dig att få många låneofferter att välja mellan.

Hur kan jag sänka min ränta?

Om du har många mindre krediter så kan du få ner månadskostnaden genom att samla dina lån till ett större privatlån hos någon av de låneförmedlare som finns listade på bank24. Ju lägre risk för banken desto bättre ränta kommer du att erbjudas.

Varför inte vända sig direkt till banken istället?

Självklart kan du göra det men att använda en låneförmedlare har vissa fördelar. Du kommer endast att få en kreditupplysning. Du kommer också kunna jämföra bankernas erbjudande, det kan skilja mycket i effektiv ränta och avgifter. Du får också svar snabbare med en låneförmedlare, oftast har du många offerter att välja mellan redan första dygnet.

Kan jag ansöka hos flera låneförmedlare samtidigt?

Ja, du kan ansöka hos flera låneförmedlare samtidigt. Detta är en vanlig praxis för att jämföra erbjudanden och hitta det bästa lånealternativet. Men det är viktigt att tänka på att många låneförmedlare kommer att genomföra kreditupplysningar på dig när du ansöker om ett lån, och att många kreditupplysningar kan påverka din kreditvärdighet negativt. Så se till att du bara ansöker hos låneförmedlare du är seriöst intresserad av och har goda chanser att få godkänt från.


 

Vad gör en låneförmedlare?

Enkelt beskrivet är en låneförmedlare ett företag som förmedlar kontakten mellan banker och kreditinstitut och låntagare. En låneförmedlare lånar alltså själv inte ut några pengar till dig utan är en mellanhand mellan dig och bankerna. När du vill anlita en låneförmedlare så skriver du in dina uppgifter, oftast i ett onlineformulär.
 
Bästa låneförmedlaren
 
Sedan skickar låneförmedlaren dina uppgifter och information om hur mycket du vill låna till bankerna. Bankerna återkommer sedan med sina erbjudanden. De kommer att basera sina förlag på låneränta beroende på hur de bedömer din kreditvänlighet och betalningsförmåga och du kan sedan enkelt jämföra de olika erbjudandena. Det här gör att du enkelt kan hitta det mest förmånliga alternativet.

 
Men att låna pengar som privatperson kan upplevas som både svårt och komplicerat. De allra flesta har ingen fast kontakt på sin bank längre utan låneansökan är förknippad med mycket research och många samtal med svårtillgängliga banktjänstemän.
 
Dessutom finns det idag många alternativ till de traditionella storbankerna som har egna villkor och ansökningsförfaranden. En oberoende låneförmedlare kan hjälpa till att hitta rätt långivare. För dig som låntagare innebär det här att du snabbare hittar lån, billigare ränta och slipper sitta i långa förhandlingar och svara på besvärande frågor.
 
Du får helt enkelt tillgång till de bästa låneerbjudandena på privatlån utan att själv behöva anstränga dig.
 

Fördelar med att använda låneförmedlare

Möjligheten att få lägre ränta är den viktigaste anledningen till varför du ska anlita en låneförmedlare när du behöver ta ett privatlån. Det här är inte minst viktigt för dig som ska ta ett större privatlån eller som vill baka ihop många smålån till ett större för att få lägre ränta.
 

Det finns många fler fördelar med att använda en låneförmedlare:

Enklare jämförelse av lån: Låneförmedlare samlar information från många olika långivare och erbjuder en enkel jämförelse av lån, så att man snabbt kan se vilka lån som erbjuder de bästa villkoren.
Besparing av tid: Genom att använda en låneförmedlare slipper man göra den tidskrävande research som krävs för att hitta lämpliga långivare och jämföra lån.

Bättre chans att få ett lån: Låneförmedlare har ofta god kunskap om vilka långivare som är benägna att bevilja lån i en viss situation, och kan därför hjälpa till att matcha en person med en långivare som är mer benägen att godkänna en ansökan.

Förbättrad kreditvärdighet: Genom att använda en låneförmedlare som har erfarenhet av att hjälpa människor med att få lån, kan man förbättra sin egen kreditvärdighet. Låneförmedlare kan också hjälpa till att rådgöra om hur man kan förbättra sin kreditvärdighet för att öka chansen att få ett lån i framtiden.

Enklare låneprocess: Låneförmedlare kan hjälpa till att göra låneprocessen enklare och smidigare genom att hantera all korrespondens med långivare och se till att all nödvändig information samlas in.

Sammanfattning:Det är viktigt att tänka igenom sina behov och preferenser innan man bestämmer sig för att använda en låneförmedlare. I vissa fall kan det vara bättre att själv jämföra lånealternativen och ansöka direkt hos långivare, medan i andra fall kan en låneförmedlare vara en praktisk och tidsbesparande lösning.

 

Finns det några nackdelar med att använda låneförmedlare?

Ja det kan finns vissa nackdelar att använda en låneförmedlare:

Avgifter: Låneförmedlare tar ofta ut en avgift för sina tjänster, vilket kan öka den totala kostnaden för lånet.

Ingen garanti för godkännande: Låneförmedlare garanterar inte att en person kommer att få ett lån. Även om låneförmedlaren hjälper till att matcha en person med långivare som erbjuder lån som möter deras specifika krav, är det fortfarande upp till den enskilda långivaren att godkänna eller avslå en ansökan.

Möjligen begränsade alternativ: Låneförmedlare samarbetar med en begränsad mängd långivare, så det finns möjligen lån med bättre villkor och räntor som inte är tillgängliga via en låneförmedlare.

Kvaliteten på tjänsten varierar: Låneförmedlare är ofta företag som drivs av privata företag, och kvaliteten på deras tjänster kan variera. Det är viktigt att undersöka och jämföra olika låneförmedlare för att se vilken som erbjuder den bästa tjänsten.

Sammanfattning: Det är viktigt att tänka igenom sina behov och preferenser innan man bestämmer sig för att använda en låneförmedlare. I vissa fall kan det vara bättre att själv jämföra lånealternativen och ansöka direkt hos långivare, medan i andra fall kan en låneförmedlare vara en praktisk och tidsbesparande lösning.

 

Kan jag använda en låneförmedlare med betalningsanmärkning?

Ja, det är möjligt att använda en lånemäklare även om man har en betalningsanmärkning. Men det är viktigt att notera att det kan påverka ens möjligheter att få lån och det kan också leda till högre räntor och sämre villkor för lånet. En lånemäklare kan hjälpa till att hitta långivare som är mer benägna att bevilja lån till personer med betalningsanmärkningar, men det är alltid en god idé att undersöka alla alternativ noga innan man bestämmer sig för att ta ett lån.

Det kan också vara en bra idé att arbeta på att förbättra sin kreditvärdighet innan man söker ett lån, oavsett om ansökan görs mot en låneförmedling eller direkt hos en långivare. Till exempel genom att betala sina räkningar i tid och förbättra sin ekonomiska situation. På så sätt kan man förbättra sina chanser att få ett lån med bättre villkor.

 

Låneförmedling för företag?

Låneförmedling till företag är en tjänst som syftar till att hjälpa företag att få tillgång till den finansiering de behöver för att växa och utvecklas. Genom en låneförmedling kan företag få hjälp med att hitta långivare som erbjuder lån som passar företagets specifika behov och förutsättningar. Det fungerar alltså på samma sätt som låneförmedling till privatpersoner.
 
En låneförmedling för företag är en tredje part som fungerar som en mellanhand mellan företaget och långivarna. Låneförmedlaren samlar in information om företagets ekonomiska situation, inklusive information om företagets affärsverksamhet, omsättning och lönsamhet, och använder den informationen för att hitta långivare som är benägna att bevilja lån till företaget.

Det finns olika typer av lån som företag kan söka via en låneförmedling, inklusive kreditlån, investeringslån, säkerställda lån och leasing. Låneförmedlare kan också hjälpa företag att förhandla bättre villkor för lånen, såsom lägre räntor och längre löptider.

Det är viktigt att notera att det finns kostnader för att använda en låneförmedling även för företag, så det är viktigt att förstå och jämföra kostnaderna innan man bestämmer sig för att använda en låneförmedling. Dessutom är det viktigt att undersöka låneförmedlaren noga, inklusive deras erfarenheter och referenslista, för att säkerställa att man får den bästa möjliga tjänsten.

Sammantaget är en låneförmedling ett praktiskt verktyg för företag som söker finansiering, eftersom det kan spara tid och energi och hjälpa företaget att få bättre villkor för sitt lån. Men det är alltid en god idé att undersöka alla alternativ noga innan man bestämmer sig för att använda en låneförmedling.

 

Låneförmedlare som inte tar UC, finns det?

Låneförmedling utan UC-kontroll innebär att låneförmedlaren inte använder sig av UC (Upplysningscentralen) för att kontrollera bolagets kreditvärdighet. UC är en central kreditupplysningsbyrå i Sverige som samlar in och lagrar information om individers och företags ekonomiska historik och använder den informationen för att bedöma deras kreditvärdighet. Det finns ett fåtal låneförmedlare som erbjuder denna tjänst idag. Oftast rör det sig om mindre lån som snabblån.
 
När ett söker ett lån eller en kredit genomgår kreditgivaren oftast en UC-kontroll, som visar information om den sökandes tidigare skulder och betalningar. En UC-kontroll kan påverka en persons kreditvärdighet på ett negativt sätt, särskilt om de har haft problem med att betala tillbaka lån eller krediter tidigare.
 
Därför är låneförmedling utan UC-kontroll ett alternativ för individer som har en dålig kreditvärdighet eller som vill undvika en UC-kontroll på grund av andra skäl. Denna typ av låneförmedling använder andra metoder för att bedöma den sökandes kreditvärdighet, såsom att undersöka deras inkomster, arbetshistorik och betalningshistorik.

Det är viktigt att notera att låneförmedling utan UC-kontroll inte innebär att den sökande garanteras ett lån. Långivare kan fortfarande vägra att bevilja ett lån på grund av en svag ekonomisk situation eller andra faktorer. Dessutom är det viktigt att vara medveten om att lån utan UC-kontroll ofta har högre räntor och kostnader jämfört med andra typer av lån.
 
Sammantaget är låneförmedling utan UC-kontroll ett alternativ för individer som har en dålig kreditvärdighet eller som vill undvika en UC-kontroll. Men det är väldigt få låneförmedlare som erbjuder lån utan UC kontroll.

 

Låneförmedling steg för steg

Om du vill anlita en låneförmedlare ska du börja med att jämföra de olika förmedlarna som finns på marknaden. Det finns bra hemsidor som gör detta åt dig. När du valt vilken förmedlare du vill använda så behöver du gå igenom dessa steg:

  • 1. Skicka in en ansökan via låneförmedlingens hemsida. Förmedlingen skickar sedan din ansökan till de banker och kreditgivare som de samarbetar med. Bankerna kommer att gå igenom din ansökan och basera sitt erbjudande på din betalningsförmåga.
  • 2. Bankerna återkommer med sina erbjudanden till lånerådgivaren. Lånerådgivaren kommer att gå igenom bankernas bud för att sålla fram de bästa.
  • 3. Bankernas erbjudanden presenteras för dig. Nu får du ta ställning till vilket erbjudande som passar dig bäst. Du kan i detta skede även kontakta din låneförmedlare för att diskutera vilket alternativ som är förmånligast.
  • 4. Du väljer vilket erbjudande du vill ha och låneförmedlaren vidarebefordrar ditt önskemål till den valda banken. Banken kommer sedan att skicka lånehandlingar till dig. Oftast sker detta digitalt och du kan då signera med BankID.
  • 5. Pengarna betalas ut till ditt konto.

 

Förberedelser inför ansökan

Innan du kontaktar en låneförmedlare är det bra att göra en tydlig och realistisk budget. På den här säkerställer du att du inte lånar mer än du har råd med. Alla lån är förknippade med en kostnad i form av räntor. Hur mycket du ska betala tillbaka varje månad beror på lånets storlek, återbetalningstiden och räntan.
 
Jämför låneförmedlare
 

Om du betalar av lånet på längre tid får du lägre månadskostnad, men du betalar också mer ränta. I din budget behöver du räkna på hur länge lånet löper och fundera över hur det påverkar din ekonomi på både kort och lång sikt. Du ska aldrig låna så mycket pengar att du riskerar att inte kunna betala dina räkningar utan behåll alltid en buffert.
 
Om du har låg inkomst eller betalningsanmärkningar kan det vara svårt att få lån. Det är då rekommenderat att ha en medsökande på lånet. Då är det viktigt att ha diskuterat och kommit överens med den som är medsökande innan du skickar en förfrågan. Den som är medsökande kommer att ha lika stort betalningsansvar som du själv har.

 

Jämför räntor och avgifter

Det som avgör vad ett lån kommer att kosta är räntan. Räntan räknas i procent på lånebeloppet och betalas månadsvis tillsammans med amorteringen. Amorteringen är den avbetalning du gör på lånet varje månad medan räntan är kostnaden för lånet.
 
Det som oftast står utskrivet i ett låneerbjudande är den så kallade effektiva räntan. Den effektiva räntan är den totala kostnaden för lånet för varje helår. Det är genom att jämföra den effektiva räntan som du kan jämföra lånekostnaden hos olika långivare.
 
Banker och andra låneinstitut tillämpar alltid individuell räntesättning. Det innebär att det är bedömningen av din återbetalningsförmåga som avgör hur låg ränta du kan få. Om banken bedömer att det är hög risk att du inte kommer att kunna betala dina lån kommer du att få en hög ränta och tvärtom. Även om du anlitar en låneförmedlare kommer banken att göra en individuell bedömning och de erbjudanden du får är baserade på dina ekonomiska förutsättningar.

Det kan också finnas andra tillkommande avgifter som exempelvis uppläggnings- eller administrationsavgifter eller faktureringsavgifter.
 
Den här typen av kostnader påverkar också din totalkostnad för lånet. Ibland räknas tillkommande avgifter in i den effektiva räntan, ibland är dessa tillkommande belopp som inte står med som ränta i erbjudandet. Var därför noga med att granska de uppgifter som finns i erbjudandet innan du bestämmer dig för att undvika obehagliga överraskningar.
 

Hitta rätt låneförmedlare

Idag finns det många företag som erbjuder låneförmedling. Jämför de olika alternativen innan du väljer vem du vill anlita för att vara säker på att få det bästa låneerbjudandet. Det här kan bero bland annat på hur mycket du vill låna och hur kreditvärdig du är.
 
Har du betalningsanmärkningar innebär det inte att det är omöjligt att få lån men du får räkna med en högre ränta. Kontakta gärna den låneförmedlare du har valt för att få mer information och tips på hur du ska gå tillväga.

 

Author Bank24.se

Jonas Larsson © Bank24

Källor: Konsumenternas samt Kronofogden

Ansvarig utgivare: Jonas har arbetat med jämförelse av konsumentkrediter sedan 2012. Han har ett stort intresse av privatekonomi och finansrelaterade ämnen och ser till att informationen är korrekt och uppdaterad.

Senast updaterad: 2023-02-06