Låneförmedling – så funkar det

Ibland händer oväntade saker i livet. Ibland har du inte möjlighet att spara utan behöver få tillgång till pengar snabbt. Ett privatlån, eller blancolån, är en typ av lån som kan användas för både lägenhetsrenoveringar, bilreparationer och långresor. Det är upp till dig som låntagare vad pengarna används till.
 

Bästa låneförmedlare 2022


 

 

 
 

Vanliga frågor om låneförmedling

Fråga: Vad är en låneförmedlare?
Svar: En låneförmedlare har samlat många anslutna banker till sin tjänst. När du ansöker om ett lån nås upp till 40 st banker av din förfrågan. Låneförmedlaren presenterar offerterna från bankerna och du väljer själv det som passar bäst för dig.  

Fråga: Kan jag låna med betalningsanmärkning?
Svar: De allra flesta förmedlarna har anslutna banker som prövar ansökan även med betalningsanmärkningar.  
 
Fråga: Kostar det något för mig?

Svar: Nej. Att ansöka om ett lån hos en låneförmedlare är kostnadsfritt. Först när du accepterar en låneoffert kan det finnas en uppläggningsavgift eller andra avgifter.  
 
Fråga: Hur många kreditupplysningar tas på mig?

Svar: En av de stora fördelarna med att använda en förmedlare är att de endast tar en kreditupplysning oavsett hur många banker som tar emot din ansökan.
 
Fråga: Vilken ränta får jag?
Svar: Räntan är alltid individuell på alla privatlån. Det gäller även om du ansöker om lån via en låneförmedlare. Normalt ligger effektiva räntan på mellan 3% upp till 20%.
 
Fråga: Vilken är den bästa låneförmedlaren?
Svar: Det är omöjligt att svara på då många förmedlare har olika banker anslutna till sitt nätverk. Vi rekommenderar dock de större lånemäklarna som Lendo, Advisa, Zmarta då de har flest banker anslutna till sina tjänster. Då ökar möjligheten för dig att få många låneofferter att välja mellan.
 
Fråga: Varför inte vända sig direkt till banken istället?
Svar: Självklart kan du göra det men att använda en låneförmedlare har vissa fördelar. Du kommer endast att få en kreditupplysning. Du kommer också kunna jämföra bankernas erbjudande, det kan skilja mycket i effektiv ränta och avgifter. Du får också svar snabbare med en låneförmedlare, oftast har du många offerter att välja mellan redan första dygnet.
 

 

Låneförmedling

Enkelt beskrivet är en låneförmedlare ett företag som förmedlar kontakten mellan banker och kreditinstitut och låntagare. En låneförmedlare lånar alltså själv inte ut några pengar till dig utan är en mellanhand mellan dig och bankerna. När du vill anlita en låneförmedlare så skriver du in dina uppgifter, oftast i ett onlineformulär.
 
Bästa låneförmedlaren
 
Sedan skickar låneförmedlaren dina uppgifter och information om hur mycket du vill låna till bankerna. Bankerna återkommer sedan med sina erbjudanden. De kommer att basera sina förlag på låneränta beroende på hur de bedömer din kreditvänlighet och betalningsförmåga och du kan sedan enkelt jämföra de olika erbjudandena. Det här gör att du enkelt kan hitta det mest förmånliga alternativet.
 
Men att låna pengar som privatperson kan upplevas som både svårt och komplicerat. De allra flesta har ingen fast kontakt på sin bank längre utan låneansökan är förknippad med mycket research och många samtal med svårtillgängliga banktjänstemän.
 
Dessutom finns det idag många alternativ till de traditionella storbankerna som har egna villkor och ansökningsförfaranden. En oberoende låneförmedlare kan hjälpa till att hitta rätt långivare. För dig som låntagare innebär det här att du snabbare hittar lån, billigare ränta och slipper sitta i långa förhandlingar och svara på besvärande frågor.
 
Du får helt enkelt tillgång till de bästa låneerbjudandena på privatlån utan att själv behöva anstränga dig.
 

Fördelar med att anlita låneförmedlare

Möjligheten att få lägre ränta är den viktigaste anledningen till varför du ska anlita en låneförmedlare när du behöver ta ett privatlån. Det här är inte minst viktigt för dig som ska ta ett större privatlån eller som vill baka ihop många smålån till ett större för att få lägre ränta.
 
Låneförmedlaren ger dig en bra överblick över vilka låneerbjudanden som finns så att du ska kunna välja den bank som ger dig de bästa villkoren. Som regel betalar du som privatperson ingen avgift till låneförmedlingen. Förtagen som förmedlar lånen får istället betalt av bankerna som når ut med sina erbjudanden till kunderna via förmedlingen.
 
Bolagen är trots detta helt fristående från bankerna och ger oberoende råd. En annan fördel är att det bara kommer att göras en enda kreditprövning trots att du får erbjudanden från flera banker. Många kreditprövningar kan påverka dina möjligheter att låna i framtiden.
 

Låneförmedling steg för steg

Om du vill anlita en låneförmedlare ska du börja med att jämföra de olika förmedlarna som finns på marknaden. Det finns bra hemsidor som gör detta åt dig. När du valt vilken förmedlare du vill använda så behöver du gå igenom dessa steg:
 

  • 1. Skicka in en ansökan via låneförmedlingens hemsida. Förmedlingen skickar sedan din ansökan till de banker och kreditgivare som de samarbetar med. Bankerna kommer att gå igenom din ansökan och basera sitt erbjudande på din betalningsförmåga.
  • 2. Bankerna återkommer med sina erbjudanden till lånerådgivaren. Lånerådgivaren kommer att gå igenom bankernas bud för att sålla fram de bästa.
  • 3. Bankernas erbjudanden presenteras för dig. Nu får du ta ställning till vilket erbjudande som passar dig bäst. Du kan i detta skede även kontakta din låneförmedlare för att diskutera vilket alternativ som är förmånligast.
  • 4. Du väljer vilket erbjudande du vill ha och låneförmedlaren vidarebefordrar ditt önskemål till den valda banken. Banken kommer sedan att skicka lånehandlingar till dig. Oftast sker detta digitalt och du kan då signera med BankID.
  • 5. Pengarna betalas ut till ditt konto.

 

Förberedelser inför ansökan

Innan du kontaktar en låneförmedlare är det bra att göra en tydlig och realistisk budget. På den här säkerställer du att du inte lånar mer än du har råd med. Alla lån är förknippade med en kostnad i form av räntor. Hur mycket du ska betala tillbaka varje månad beror på lånets storlek, återbetalningstiden och räntan.
 
Jämför låneförmedlare
 
Om du betalar av lånet på längre tid får du lägre månadskostnad, men du betalar också mer ränta. I din budget behöver du räkna på hur länge lånet löper och fundera över hur det påverkar din ekonomi på både kort och lång sikt. Du ska aldrig låna så mycket pengar att du riskerar att inte kunna betala dina räkningar utan behåll alltid en buffert.
 
Om du har låg inkomst eller betalningsanmärkningar kan det vara svårt att få lån. Det är då rekommenderat att ha en medsökande på lånet. Då är det viktigt att ha diskuterat och kommit överens med den som är medsökande innan du skickar en förfrågan. Den som är medsökande kommer att ha lika stort betalningsansvar som du själv har.
 

Jämför låneräntor och avgifter

Det som avgör vad ett lån kommer att kosta är räntan. Räntan räknas i procent på lånebeloppet och betalas månadsvis tillsammans med amorteringen. Amorteringen är den avbetalning du gör på lånet varje månad medan räntan är kostnaden för lånet.
 
Det som oftast står utskrivet i ett låneerbjudande är den så kallade effektiva räntan. Den effektiva räntan är den totala kostnaden för lånet för varje helår. Det är genom att jämföra den effektiva räntan som du kan jämföra lånekostnaden hos olika långivare.
 
Banker och andra låneinstitut tillämpar alltid individuell räntesättning. Det innebär att det är bedömningen av din återbetalningsförmåga som avgör hur låg ränta du kan få. Om banken bedömer att det är hög risk att du inte kommer att kunna betala dina lån kommer du att få en hög ränta och tvärtom. Även om du anlitar en låneförmedlare kommer banken att göra en individuell bedömning och de erbjudanden du får är baserade på dina ekonomiska förutsättningar.
 
Det kan också finnas andra tillkommande avgifter som exempelvis uppläggnings- eller administrationsavgifter eller faktureringsavgifter.
 
Den här typen av kostnader påverkar också din totalkostnad för lånet. Ibland räknas tillkommande avgifter in i den effektiva räntan, ibland är dessa tillkommande belopp som inte står med som ränta i erbjudandet. Var därför noga med att granska de uppgifter som finns i erbjudandet innan du bestämmer dig för att undvika obehagliga överraskningar.
 

Hitta rätt låneförmedlare

Idag finns det många företag som erbjuder låneförmedling. Jämför de olika alternativen innan du väljer vem du vill anlita för att vara säker på att få det bästa låneerbjudandet. Det här kan bero bland annat på hur mycket du vill låna och hur kreditvärdig du är.
 
Har du betalningsanmärkningar innebär det inte att det är omöjligt att få lån men du får räkna med en högre ränta. Kontakta gärna den låneförmedlare du har valt för att få mer information och tips på hur du ska gå tillväga