Företagslån utan personlig borgen och säkerhet?

Många gånger när du som företagare behöver pengar i verksamheten för att fortsätta producera, betala räkningar och investera i olika saker, kan ett företagslån bli aktuellt. Ett företagslån löser tillfälliga finansiella problem eller ett tillskott i verksamheten för att kunna utveckla bolaget.
 

Jämför företagslån

 
Dock kan det i vissa fall bli svårare att få ett lån beviljat om det inte finns någon säkerhet eller personlig borgen som garanti för att lånet återbetalas enligt reglerna. De senare åren har dock alltfler långivare klivit in på marknaden och erbjuder företagslån för småföretagare. Då är företaget självt helt ansvarsskyldigt för lånet.
 
Borgensmannens roll
En borgensman har rollen som återbetalningsskyldig när företaget i sig inte kan. Denna skriver på ett avtal och förbinder sig på så vis till att stå för kostnaderna som i värsta fall kan uppstå. Det är en riskfylld roll men också en prestigefylld sådan eftersom man hjälper en företagare att sikta högre.
 
Företagslån utan personlig borgen
 
Dock kan det, som du förstår, få allvarliga konsekvenser om valet inte är genomtänkt. Många företag har svårt att hitta villiga borgensmän som går i god för dem. I värsta fall kan både företaget och borgensman bli ruinerade på köpet eller ovänner för livet.
 
En borgensman kan vara en fysisk person eller en juridisk person.
 

Nya möjligheter med företagslån utan borgen

Många småföretagare har svårt att hitta en lämplig borgensman som har råd att betala om företaget misslyckas. Hos vissa banker krävs till och med fler än en borgensman. Därför är det naturligtvis tacksamt för de företag som behöver låna pengar men som inte har förutsättningarna att kunna erbjuda stor ekonomisk säkerhet eller borgensman.
 

För- och nackdelar

Det är givetvis inta bara guld och gröna skogar med att ta företagslån utan borgen. Det krävs generellt mer av dig som företagare för att kunna hålla dig till villkoren och återbetala det du blir skyldig. Ibland får du också räkna med högre ränta eller andra höga avgifter som långivaren vill ha in. Med andra ord – det man förlorar på karusellen tar man in på gungorna.
 

Jämför företagslån

 
Dock är denna typ av lån förträffliga ur rent frihetssyfte och ett flexibilitetsperspektiv. Alla företag har numera chansen att få de där efterlängtade pengarna utan att behöva riskera anhörigas säkerhet eller sätta någon annans framtid på spel. Visst har man mer ansvar själv, men jämför man långivare, villkor och tänker till, finns det många solskenshistorier att skylta med.
 

Titta på villkoren och jämför företagslån

Ett gott råd när du ska ta ett företagslån utan borgen är att du jämför flera långivare och ser till deras övriga villkor. De kanske tar upplysning med UC istället, observera att det numera finns företagslån utan UC förfrågan, kanske kräver de en extra hög ränta eller någon annan form av ersättning för att de inte begär en borgensman. Kolla gärna upp många olika långivare på Bank24 och läs omdömen från tidigare kunder vad de tyckte och hur de upplevde aktören.
 
Företagslån utan säkerhet
 
Det kan även tillkomma andra säkerhetskrav som du vid första anblick inte tänker på, exempelvis nedanstående.

     

  • 1. Företagshypotek
    Företagshypotek är en annan form av säkerhet som innebär att en del av tillgångarna intecknas och tas i beslag om lånet inte återbetalas som det ska.
  •  

  • 2. Skötselborgen
    Skötselborgen fungerar lite som en vanlig borgen – dock bara upp till en viss summa som är mer godtagbar än om det skulle gälla hela lånet.

 

Att låna pengar kräver planering

Vilket företagslån du än är intresserad av bör du tänka till och se om du kan återbetala och axla hela ansvaret om borgensman inte finns. Det gäller även att jämföra olika låneformer beroende på hur företagets ekonomiska situation ser ut och hur framtiden ter sig. Ett bra tips är att ta hjälp av en rådgivare som tittar på både lånealternativ och din verksamhets finansiella ställning.