Priser på fast och mobilt bredband

Dina surfvanor och hur du använder ditt bredband avgör hur mycket du får ut av att antingen välja fast bredband, mobilt bredband eller en kombination med båda lösningarna. En gång i tiden sågs mobilt bredband mest som ett komplement till fast bredband, men idag erbjuder många leverantörer såpass stor datamängd att det kan bli ett heltäckande alternativ.
 
Oavsett vilket val du gör är det bra att jämföra priset för bredband och få chansen till en billigare månadskostnad.
 


Företag
Information
Avgifter
Se erbjudandet

Företag
Information
Hastighet: 40 mbit-1000 mbit

0-12 månader bindningstid

4G - Fiber

Avgifter
Månadsavgift: 249-599 kr kr

Total avgift 24/mån: 5976-14376 krFöretag
Information
Hastighet: 7 mbit-34 mbit

0-12 månader bindningstid

4G

Avgifter
Månadsavgift: 299-499 kr kr

Total avgift 24/mån: 7176-11976 krFöretag
Information
Hastighet: 10 mbit-1000 mbit

0-12 månader bindningstid

Fiber - Stadsnät

Avgifter
Månadsavgift: 99-799 kr

Total avgift 24/mån: 2376-14376 krFöretag
Information
Hastighet: 7 mbit-34 mbit

0-12 månader bindningstid

4G

Avgifter
Månadsavgift: 44-149 kr

Total avgift 24/mån: 1056-3576 krFöretag
Information
Hastighet: 40 mbit-1200 mbit

0-12 månader bindningstid

Nät - Fiber

Avgifter
Månadsavgift: 99-599 kr

Total avgift 24/mån: 2376-14376 krFöretag
Information
Hastighet: 10 mbit-250 mbit

0-12 månader bindningstid

Fiber - ADSL

Avgifter
Månadsavgift: 99-499 kr

Total avgift 24/mån: 2376-11976 

Hur mycket surfar du?

Skillnaden är stor mellan en person som bara gör några små ärenden på nätet, jämfört med en person som streamar filmer och laddar hem stora datamängder. Nedan följer några riktlinjer:
 

  • Liten surf – Om du mest surfar på vanliga webbsidor, gör bankärenden, kollar din e-post osv. Förbrukningen brukar ligga på runt 2-10 GB/månad
  • Medel surf – Samma som tidigare, men nu ser du även mer på video och en och annan film med bredbandet. Förbrukningen går upp till 10-20 GB/månad
  • Stor surf – Om du ser på tv-sändningar på nätet, streamar filmer, lyssnar på musik, använder sociala medier flitigt mm. Förbrukningen kan i så fall ligga på runt 100 GB/månad.
  • Familjesurf – Åtminstone en person i hushållet brukar vara en storsurfare och tillsammans med de andra personernas förbrukning kan du räkna med att det går åt uppemot 200 GB/månad.

 
Jämför bredband
 
Surfmängderna ovan är mest en uppskattning och bäst är givetvis att mäta hur mycket man surfar genom att till exempel titta på sin surfmängd de senaste 6 månaderna och beräkna genomsnittet per månad. Generellt sett går dock surfmängden upp för de flesta internetanvändare, eftersom kvaliteten på ljud och video som streamas på nätet fortsätter att bli bättre och då ökar även mängden data.
 

De två typerna av bredband

När du ska skaffa dig en internetuppkoppling är de två överlägset vanligaste sätten fast bredband som använder fibernät/ADSL eller mobilt bredband som använder 3G/4G-näten. När mobilt bredband var nytt på marknaden var det klart sämre än fast bredband. Numera är skillnaden inte lika stor och du kan få snabb hastighet även med mobilt bredband, men däremot kan bland annat datamängden vara mer begränsad.
 

Fast bredband

För fast bredband används hemmets primära fasta anslutning till internet, antingen en indragen fiberlina eller telejacket. I de flesta storstäder är fibernätet mycket väl utbyggt. Flerbostadshus har nästan alltid fiber och när det finns en fiberanslutning brukar det inte vara några som helst problem för privatpersoner att ansluta sig.
 
På landsbygden är situationen annorlunda, men på många ställen har man gått samman lokalt för att ge alla chansen att skaffa fiber till sitt hus.
 

Mobilt bredband

Mobilt bredband baseras på samma teknik som används för att föra över data för mobiltelefoner, dvs 3G, 4G och inom en snar framtid förhoppningsvis 5G. Vanligtvis fungerar de genom en liten USB-sticka eller liknande som innehåller ett SIM-kort som gör att du kan koppla upp dig mot någon av mobiloperatörernas master.
 
4G var en betydande uppgradering från 3G och nuförtiden går det att surfa i hög hastighet, men samtidigt beror det lite på hur mobiltäckningen ser ut där man tänkt använda mobilt bredband.
 

Fördelar med fast bredband

Den absolut största fördelen är potentialen till riktigt hög hastighet. Fast bredband är fortfarande bäst när du vill undvika att det går för långsamt på nätet, särskilt när det är ett helt hushåll som ska dela på bredbandet. Givetvis kan du behöva betala mer för de snabbaste abonnemangen, men det är väl värt för den som vill surfa i raketfart.
 
Jämför mobilt bredband
 
De som tjänar mest på hög hastighet är de som använder krävande tjänster. Bland annat kan det handla om att streama högupplöst video eller ladda hem och uppdatera de senaste dataspelen. Andra som mest gör mer grundläggande saker på nätet har inte lika mycket att vinna på att maximera överföringshastigheten. I allmänhet är också driftsäkerheten lite högre för fast bredband, dvs risken för att tappa anslutningen är inte lika hög som för mobila lösningar.
 
Även när det handlar om kostnad brukar fast bredband i allmänhet vara mycket prisvärt, För fast bredband med fiber är den stora kostnaden själva utbyggnaden av fibernätet. När allt är på plats, till exempel om man flyttar in i en hyresrätt eller bostadsrätt som redan har fiber, då undviker man det problemet.
 
Fiber är mycket snabbare och har mycket högre kapacitet att hantera stora datamängder jämfört med ADSL som är bredband via telejacket. ADSL är dock ett bra alternativ för fast bredband om fibernätet ännu inte är utbyggt där du bor.
 

Fördelar med mobilt bredband

Något av det bästa med mobilt bredband är att du kan ta med ditt bredband överallt och aldrig riskera att vara utan en stabil internetuppkoppling. Du kan ansluta det mobila bredbandet till en laptop eller surfplatta och sedan enkelt surfa på tåget, på bussen, i väntrummet, i sommarstugan eller var du än befinner dig.
 
En annan fördel är att mobilt bredband är ett utmärkt backup-alternativ när det är problem med det fasta bredbandet. Kanske har din specifika internetleverantör planerat att genomföra ett längre underhåll. I så fall kan du koppla upp dig via det mobila bredbandet istället.
 
På företaget går det att låta besökare eller kunder använda mobilt bredband, så att de inte behöver belasta företagets ordinarie bredband. Om säkerheten är viktig är det också bra att hålla dem utanför företagets vanliga lösenordsskyddade nätverk.
 
Faktum är att du enkelt kan dela med dig av mobilt bredband. Är man flera personer på en resa kan en person med bra mobilt bredband skapa ett trådlöst nätverk och tillåta att andra personer ansluter sig. Dock kan datamängden användas upp snabbt om abonnemanget har en låg datamängd tillgänglig.
 
Många använder både fast och mobilt bredband
Egentligen behöver du inte välja mellan de två alternativen. Överraskande många svenskar väljer att utnyttja båda lösningarna. När du är hemma kan du använda ditt supersnabba fasta bredband. När du lämnar hemmet kan du ta med det mobila bredbandet och slippa förlita dig på gratis Wi-Fi lösningar som nästan alltid är opålitliga och har låg hastighet.
 
Nackdelen är givetvis den ökade kostnaden. Att betala för två bredbandsabonnemang blir dyrare än att bara ha ett enda abonnemang. Den som inte har några problem att klara sig utan internet en tid när de befinner sig på resande fot kan definitivt välja att skippa mobilt bredband. Den som saknar fiber i hemmet eller i övrigt inte behöver den allra snabbaste hastigheten, kanske väljer att bara använda mobilt bredband.
 
Fast bredband
 
Sammanfattning
De flesta svenskar är idag beroende av någon form av bredband och de två vanliga alternativen är fast bredband och mobilt bredband. Både har sina egna för- och nackdelar. Fast bredband har potential att vara mycket snabbare och mer stabilt än mobila lösningar. Dessutom brukar man inte behöva oroa sig för datamängden.
 
Mobilt bredband är mer flexibelt än fast bredband. Du kan ta med dig ditt bredband när du reser och du är inte begränsad till ett fiberjack eller telejack i det egna hemmet. Nackdelen är att datamängden ofta är begränsad beroende på hur abonnemanget är utformat.
 
Som användare är det bra att ha en känsla för hur mycket data man vanligtvis förbrukar under en månad, och sedan välja ett lämpligt abonnemang.
 
Många väljer att använda båda lösningarna och har fast bredband i hemmet och mobilt bredband när de befinner sig på resande fot. Månadskostnaden blir högre, men i så fall är du garanterad att alltid ha tillgång till snabbt internet.