Jämför och välj billån

Alla Sveriges billån jämförs nedan. Lånen jämförs enligt bankers och kreditinstitutens räkneexempel med en snittränta, därför kan räntan skilja sig från listningen på ditt ansökta lån. Du har även möjlighet att filtrera billånen enligt ert önskemål.

  

FAQ om billån

 
Fråga: Vad är ett billån?
Svar: Ett billån är ett lån oftast upp till 1.000 000 kr som ges av kreditgivaren med bilen som säkerhet. Då säkerhet ställs för lånet ligger räntan ofta ganska lågt.
 
Fråga: Hur lång återbetalningstid har jag?
Svar: Vanligtvis kan man själv välja om hur lång tid man vill betala av lånet. De allra flesta billånen på marknaden ligger med återbetalningstid mellan 1-7 år.
 
Fråga: Hur fungerar det med kontantinsats?
Svar: När du köper en bil som du vill finansiera via lån så måste du betala en kontantinsats för bilen. 20 % av köpebeloppet är det vanligaste att banken ställer som krav.
 
Fråga: Vilken ränta får jag?
Svar: Räntan på billån varierar mycket men då banken har bilen som säkerhet så ligger räntesatsen ganska lågt. Med lite förhandling skall du kunna få mellan 3.6 % effektiv årsränta.
 

 

 

Bank24 billån i de andra länderna

Norgehttps://no.bank24.nu/billan/
 

Allmänt om billån

Jämför billån
Att inneha en eller flera bilar i ett hushåll ses mer som ett måste mer än en lyx idag. Vi har blivit beroende av att snabbt kunna ta sig fram. Vi har ont om tid och måste ta oss mellan punkt A och punkt B på kortast möjligast tid.

Att köpa en ny bil är vi många som drömmer om och kanske är det just idag som du ska uppfylla den drömmen? Vid ett bilköp är det extra viktigt att jämföra finansiering eftersom en bil är en dyr investering som minskar i värde för varje dag. Räntan ska vara så fördelaktig som möjlig för att hålla ner onödiga kostnader. Du får istället möjlighet att amortera en högre summa på lånet. Ju längre tid du har ett billån desto dyrare blir bilen, därför är det bra att försöka ha en kort återbetalningstid.

Det är vanligt att få låneerbjudande direkt hos bilhandlaren. Oftast är de lånen dyrare så det lönar sig att ta reda på fakta och jämföra olika lån innan du bestämmer dig.
 
 

Eget kapital

Vid ett bilköp kräver de flesta banker och kreditbolag att du ska ha en viss procent av eget kapital. en vanlig procentsats är 20 %. Har du en befintlig bil som du inte ska ha kvar så kan den täcka delar eller hela kontantinsatsbeloppet. Det vanligaste är att lämna in den gamla bilen som inbyte hos bilhandlaren när du köper en ny bil.

När du tar ett billån har banken bilen som en viss säkerhet för lånet. Dock förlorar bilen värde snabbt och därför ser banken över återbetalningstiden i samband med ansökan. Detta för att värdeminskningen inte ska bli för stor i förhållande till lånets storlek och återbetalningstid. Det är normalt att betala ett billån på 5-7 år. Man rekommenderar inte att ha ett lån på en bil längre än så.
 

Ansökan

En låneansökan går oftast väldigt snabbt och smidigt. Banken eller kreditinstitutet brukar ge svar redan efter några minuter om lånet blir beviljat eller inte. Ansökan kan göras på internet, telefon eller ett bankkontor. Det beror naturligtvis på vilket företag du väljer och vilka olika ansökningsmetoder de har.

Ansöker du om en hög lånesumma måste du först se att du har pengar till kontantinsatsen. Har du inte beloppet som krävs kan det finnas aktörer som lånar ut 100 % av bilens värde eller så kan du ansöka om ett privatlån för att täcka den delen.
 

Villkor

Generella villkor brukar vara att du ska ha en fast inkomst, kreditgivaren ska uppge vilka krav de ställer på årsinkomst. Du kan inte ha en aktuell skuld hos Kronofogdemyndigheten och de flesta banker och kreditinstitut tillåter heller inte att du har en betalningsanmärkning. Du måste vara svensk medborgare och ha en folkbokföringsadress. Ett bankkonto i ditt namn i svensk bank, vara 18 år eller äldre. Låneaktörer har olika krav på åldersgräns.
 

 
Läs långivarens krav och villkor innan du fyller i ansökan. Uppfyller du alla villkor är det sällan några problem att få ett lån beviljat. Skulle du ändå få avslag så kan det ha att göra med aktuella krediter och din årsinkomst. Kontakta kreditinstitutet för att få svar på varför de inte har beviljat din ansökan om det skulle ske.
 

Återbetalning

När du lånar pengar måste du kunna betala tillbaka lånet. Det är därför viktigt att du ser över din ekonomi innan du tar ett lån. Har du inte råd att betala ditt lån kan du hamna i ekonomiska svårigheter. Det kan leda till att du får en betalningsanmärkning och en skuld hos Kronofogdemyndigheten.

Räkna därför på bilens kostnader innan du lånar pengar. Köp inte en bil som blir en hög belastning på din ekonomi. Betala tillbaks lånet så snabbt som möjligt för att slippa ränteutgifter. Om du inte har råd att betala dina månatliga räkningar bör du snabbt överväga att sälja bilen och betala av lånet. Tänk på att det alltid är viktigt att ha kontroll på ekonomin.

 

Kreditkontroll

Alla banker och kreditföretag gör kreditupplysning i samband med en låneansökan. De måste göra det enligt lag. Görs inte kreditkontrollen korrekt kan företaget bli bötfällt. När en bank eller en låneaktör gör en kreditkontroll kontrollerar de din årsinkomst, lån och skulder, adress, personnummer och om du har några betalningsanmärkningar eller aktuella skulder hos kronofogden. När kontrollen är utförd ska du få hem ett brev i brevlådan av vem den är ställd och hur den är gjord.

Banker använder sig av Upplysningscentralen, då blir kreditupplysningen registrerad och andra banker kan se att ett företag nyligen har gjort en kreditkontroll. Det finns många kreditinstitut som inte använder sig av UC, upplysningen blir då inte registrerad. Vilket företag lånegivaren använder sig av kan du läsa i fakta innan du ansöker.

 

Privatlån till bil

Billån
Privatlån är ett lån utan säkerhet och kan användas till vad du vill. Får du inte ett renodlat billån beviljat så kan det vara ett alternativ att ansöka om finansiering av bilen med ett privatlån istället.

Du kan också låna till kontantinsatsen om du inte har möjlighet att betala den själv och sedan låna resten av bilens kostnad på ett vanligt billån. Privatlånen har högre ränta än ett billån, därför är det bra om du inte behöver betala på det under många år då det blir dyra räntekostnader.
 

Köpa bil privat

Om du väljer att köpa en bil av en privatperson finns det flera punkter att tänka på i samband med att du tittar på bilen. Tar du dessutom ett lån i samband med ett privatköp är det extra viktigt att göra ett bra köp så att du inte står med en oduglig bil och ett stort lån att betala tillbaka.

Gå igenom de här punkterna när du ska titta på en bil hos en privat säljare:

  • Du bör vara bilkunnig
  • Kan du ingenting själv om bilar så kan du ta med dig någon som kan hjälpa dig
  • Kontrollera serviceboken om sådan finns
  • Lyssna efter missljud, det gäller även när du köper bil hos en bilhandlare
  • Titta efter rost och läckage
  • Är bilen skattad och besiktigad?
  • Finns det några garantier kvar?
  • Ta reda på så mycket information om bilen och dess ägare du kan innan köp
  • Var införstådd med att det inte finns några garantier efter köpet, att du har skyldighet att kontrollera att bilen inte är stulen och om det finns någon skuld på bilen

Det är större risk att köpa en bil från en privatperson. Det finns många trix att göra en ”quick fix” på en bil så att den låter och går bra just vid försäljningen. Problemen kan uppstå senare och du har inga garantier eller ångerrätt när du handlar av en privatperson. Det är alltid svårt att göra en bedömning om en begagnad bil är bra eller inte.
 
Hos en bilhandlare vet du att en ordentlig service är utförd och du får ett protokoll över bilens status. Bilhandlaren lämnar dessutom 6 månaders garanti om det skulle uppstå något fel med bilen inom den närmsta tiden. Därför är det att föredra att köpa en bil hos en riktig bilhandlare, framförallt om du tar ett lån för att köpa den.