Risker med smslån och snabblån

 
Det finns dagar när pengarna är slut på kontot, räkningar som väntar, kompisarna vill gå ut eller du måste bara ha den där nya jackan! I den stunden kan ett snabblån eller smslån kännas enkelt att ta för jag ska ju bara låna det i några dagar tills pengarna har kommit in på kontot igen. Hur oskyldigt det än verkar och första lånet är ju ”gratis” så kan snabblån ställa till det väldigt mycket för en del människor. Det kan gå så illa att det till och med leder till ett lånemissbruk och du är fast som en fluga i ett spindelnät och du inte vet hur du ska ta dig ur din ständigt växande lånehärva.

Smslån går snabbt att ta och pengarna finns på ditt konto samma dag. I den stunden tänker du kanske inte att några hundringar är speciellt mycket att betala tillbaka för den där tusenlappen du lånade. Men tänk såhär, den snygga jackan som kostar 750 kronor kostar istället runt 900 kronor eller utekvällen med kompisarna som kostade dig 500 spänn egentligen kostade dig 650 kronor. Lägg på den summan kreditbolaget vill ha för den summan du lånar på det du köper eller använder pengarna till så kan du se hela bilden av ett snabblån.
 

Exempel på hur dyrt smslån kan bli om du ansöker kontinuerligt

Du lånar 4000 kronor som ska betalas inom 30 dagar. Kostnaden för att låna 4000 kronor är 1000 kronor. Du hamnar i en ond cirkel som gör att du lånar samma summa varje månad för att pengarna ska räcka till. På ett år kommer du att ha betalat 12000 kronor i kostnader för lånen. Det innebär att du har betalat 12000 kronor mer för det pengarna har använts till och att du lever långt över dina tillgångar.
 

Risk smslån

 

Hjälp att få

Om du känner igen dig i situationen ovan och inte vet hur du ska göra för att ta dig ur ett lånemissbruk så finns det några olika sätt att få hjälp.
För att få en full överblick över hur din ekonomiska situation är så vänd dig först till din kommun och boka ett möte med en ekonomisk rådgivare, så kallad budget och skuldrådgivning. I vissa fall kan det vara aktuellt med en skuldsanering. Tjänsten kan vara till stor hjälp och kostar ingenting.
 
Är du inte kvalificerad att få hjälp med en skuldsanering kan du prova att kontakta din bank. Förklara situationen för dem. Se om du kan samla dina lån under ett och samma lån till betydligt lägre ränta och en månadskostnad som är anpassad efter din ekonomi.
 
Du kan prata med de kreditgivare du har skulder hos och se om ni tillsammans kan komma överens om en betalningsplan för att undvika att ditt ärende kan gå till kronofogden.
 
När du har en full överblick över din situation kan det vara mycket lättare att börja jobba med din privatekonomi än när det känns som räkningarna byggs på hög och du själv inte har någon kontroll. Vad du än gör fortsätt inte att ta nya lån, det löser ingenting.
 

Lånet är räntefritt

Många av kreditinstituten ger dig det första lånet räntefritt, vilket är bra när man lånar någon enstaka gång. Är du återkommande kund har lånet en avgift, det är samma som att lånet har ränta. Om du lånar 1000 kronor och får betala 1150 kronor efter 30 dagar så är det 150 kronor i avgift/ränta. Den effektiva räntan på lånet blir då 447,63 %. Snabblån är oftast mycket dyrare att låna än andra lån.
 

Att tänka på innan du lånar

Om du ska ansöka om ett snabblån eller smslån ska det finnas en bra anledning för lånet. Ett snabblån kan vara bra i vissa situationer men bara om du själv känner att du har full kontroll över situationen och har en sund ekonomi.
 
Idag är det vanligt att framförallt ungdomar har stora ekonomiska problem vad gäller smslån och använder lånen som en extra inkomstkälla. Därför är det extra viktigt att tänka sig för innan man gör en ansökan. Ett lån är aldrig en inkomst!