Sök och jämför 24 st olika snabblån och sms-lån

Snabblån & SMS-lån kan bli dyra och bör endast användas under en kortare tidsperiod. Var uppmärksam på alla avgifter och kostnader som tillkommer innan du ansöker.

Ska du låna över 30 000 kr? Privatlån kan vara med förmånligt
 

 

 
SMS-lån är högkostnadskrediter!
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på www.hallakonsument.se.
 

FAQ

Vad är ett snabblån?

Ett snabblån är vanligtvis ett kortfristigt lån oftast upp till 50.000 kr som ges av kreditgivaren utan säkerhet med en snabb återbetalningstid.

Hur lång återbetalningstid har jag?

De allra flesta kreditgivare erbjuder en återbetalningstid mellan 30 dagar till 3 år på sms-lån. Hos ett fåtal kreditgivare har man även möjlighet att återbetala skulden på mer än 3 år eller längre.

Kan jag låna med betalningsanmärkning?

Det finns kreditgivare som erbjuder dig snabblån även om du har betalningsanmärkningar. Du kan filtrera fram vilka kreditgivare som ger lån med betalningsanmärkning på denna sida.

När får jag lånet utbetalt?

Det kan variera från några timmar till 4-5 dagar. Många långivare erbjuder idag en digital identifikation i form av Bank-ID och då går det generellt betydligt snabbare att få sitt SMS-lån.

Vad kostar lånet?

Till skillnad mot blancolån så sätter kreditgivarna ofta en fast ränta och kostnad för snabblån. I vår jämförelsetjänst här ovan kan ni filtrera fram det SMS-lån & snabblån och kostnad som passar just er.

Vad är lån utan UC?

Ett snabblån utan UC innebär att kreditgivaren ej tar kreditupplysning hos upplysningscentralen (UC) utan de använder företag som Creditsafe eller Bisnode som tar en kreditupplysning utan att det syns i upplysningscentralens register.

Vad innebär sms-lån med direkt utbetalning?

Direktutbetalning innebär att så snart lånet är godkänt så betalas pengarna ut till ditt bankkonto. Har du någon av Swedbank, SEB, Handelsbanken, Danske bank samt Nordea finns det kreditgivare som erbjuder denna tjänst med direktutbetalning.

Kan man ta ett snabblån utan ränta?

Förr var det vanligt att du som ny kund erbjöds ett lån till 0% ränta inom en viss tidsperiod. Vanligtvis 30 dagar. 2023 är det inte lika vanligt. Det finns ett fåtal långivare som erbjuder lån utan ränta. Observera att lånet då ska vara återbetalt inom 14 dagar.

Snabblån eller kreditkonto. Vilket är bäst?

Idag är det vanligt att kreditgivare som ger ut snabblån erbjuder kunden ett kreditkonto. Ett kreditkonto fungerar som ett digitalt kreditkort. Du betalar enbart ränta för det belopp som du lånar.


 

Skuldsättning

Är du skuldsatt eller har en obalans i din privatekonomi bör du undvika snabblån. För att få hjälp med din ekonomiska situation kan du vända dig till din kommun och få ekonomisk rådgivning, i vissa fall även skuldsanering. Är du i behov av skuldsanering och vill läsa i vår faktasida om skuldsanering på Bank24 som ni hittar under relaterad läsning här nedan.
 
 

Senaste nytt om snabblån, sms-lån under 2022-2023

 
Räntetak på snabblån: Riksdagen har nyligen beslutat att införa ett räntetak på snabblån och smslån i Sverige. Detta beslut syftar till att minska skuldsättningen och skydda konsumenter från ockerräntor. Det nya räntetak kommer att vara 30 procentenheter över referensräntan, vilket för närvarande ligger på 0,25 %.
 
Skärpta kreditupplysningskrav: Finansinspektionen har föreslagit att skärpa kreditupplysningskraven för snabblångivare. Förslaget innebär att långivarna måste göra en mer omfattande kreditupplysning, inklusive att kontrollera låntagarens skuldhistorik och betalningsförmåga.
 
Nytt låneförslag från regeringen: Regeringen har presenterat ett nytt förslag som syftar till att ytterligare reglera snabblåneindustrin. Förslaget innefattar en obligatorisk avbetalningsplan för låntagare som inte kan betala tillbaka sina lån i tid. Tanken är att ge låntagarna en möjlighet att återbetala sina lån utan att hamna i en skuldfälla.
 
Ökad medvetenhet om risker: Med anledning av den ökade skuldsättningen bland unga vuxna har regeringen lanserat en informationskampanj om riskerna med snabblån och smslån. Kampanjen syftar till att öka medvetenheten om höga räntor och avgifter samt alternativen till snabblån, såsom att söka hjälp hos budget- och skuldrådgivare.
 
Ny teknik för säkrare lån: Flera snabblåneföretag har börjat använda ny teknik för att förbättra säkerheten och minska risken för bedrägeri. Till exempel använder vissa företag artificiell intelligens och maskininlärning för att analysera låntagares betalningshistorik och beteendemönster, vilket hjälper dem att fatta mer välgrundade beslut om kreditgivning. Andra företag har infört biometriska identifieringsmetoder, som fingeravtryck och ansiktsigenkänning, för att säkerställa att låntagaren är den person de utger sig för att vara.
 
Snabblån och klimatet: I takt med att klimatfrågan får allt större uppmärksamhet i samhället, har vissa snabblåneföretag börjat erbjuda “gröna” lån. Dessa lån är avsedda för investeringar i miljövänliga projekt, såsom installation av solpaneler eller energieffektivisering av bostäder. För att uppmuntra sådana investeringar erbjuder dessa företag ofta lägre räntor och avgifter än traditionella snabblån.
 

Skillnaden mellan smslån och snabblån?

Vad är ett sms-lån?
Ett sms-lån är en typ av snabblån. Lånen lämpar sig bäst för konsumenter som önskar låna mindre belopp, exempelvis 3 000 kronor, men det finns långivare som även erbjuder högre belopp. Löptiden kan variera mellan 30 dagar till flera år.
 
Det är enkelt att ansöka om sms-lån och utbetalningen sker snabbt. Lånen är högkostnadskrediter, vilket innebär att räntan på sms-lån är betydligt högre än på andra låneformer.
 
Vad är ett snabblån?
Ordet “snabblån” innefattar i princip alla smålån. Det finns många benämningar på lånen, men alla faller inom kategorin snabblån. De vanligaste smålånen framgår nedan.
 

 • Sms-lån
 • Mikrolån
 • Minilån
 • Korttidslån
 • Telefonlån
 • Mobillån

 

Argument och motargument för Snabblån

Snabblån är som bekant en form av kortsiktigt lån som är lättillgängligt och kan erhållas snabbt, utan för många frågor och krångel. De är en bekväm lösning för den som behöver pengar snabbt, men samtidigt kan de vara en fara för den som har svårt att hålla sin ekonomi i schack. Här är tre argument för och ett mot snabblån.

Argument 1: Snabblån är enkelt att ansöka om
För den som har brådskande behov av pengar, är snabblån en enkel lösning. Ansökningsprocessen är snabb och smidig, och pengar kan ofta erhållas samma dag som ansökan görs.

Argument 2: Snabblån är tillgängliga när andra lån inte är det
För den som har sämre kreditvärdighet, eller som inte har tillgång till traditionella banklån, är snabblån ett alternativ. De är lättillgängligt vilket gör det till ett bra alternativ för den som har svårt att få lån på annat sätt.

Argument 3: Snabblån är en bekväm lösning
För den som har en plötslig kostnad som de inte har råd med, är snabblån en bekväm lösning. De gör det möjligt för den som behöver pengar snabbt att få dem, utan att behöva gå igenom en lång och krånglig ansökningsprocess som din vanliga bank skulle krävt.

Motargument: Snabblån är ofta väldigt dyra
Ett stort problem med snabblån är att de ofta är mycket dyra. Räntorna är höga, och den som tar ett snabblån riskerar att hamna i en ond cirkel av skuldsättning. Dessutom är det lätt att ta flera snabblån i rad, vilket kan leda till en hög skuldbörda.

Slutsats: Snabblån är en bekväm lösning för den som behöver pengar snabbt, men de är också en fara för den som har svårt att hålla sin ekonomi i schack. Det är viktigt att tänka noga igenom innan man tar ett snabblån, och att se till att man har råd

Ett snabblån är precis som namnet antyder ett lån som du kan ansöka om snabbt. Oftast tar det inte mer än några minuter att fylla i en låneansökan och du legitimerar dig enkelt via Bank-ID.
 
Även utbetalningarna är snabba. Ibland kan du erhålla det lånade beloppet redan inom några minuter, i andra fall kan det ta ett par timmar. Du kan också få vänta i 1-2 dagar, men idag är det sällan det tar så lång tid. Utbetalningstiden beror till stor del på när du ansöker och vilken långivare du väljer.
 
Precis som sms-lånen är snabblånen högkostnadskrediter. Den effektiva räntan är hög, vilket gör lånen till dyrare lån än exempelvis privatlån.
 
Hur stort kan ett sms-lån eller snabblån vara?
Flertalet snabblån utgörs av relativt låga belopp. En del långivare lånar ut 500 – 5 000 kronor, medan andra erbjuder upp till 30 000 kronor. Vissa kan erbjuda ännu mer. Om du är ny kund kan du ibland bara få låna ett lägre belopp, för att långivaren ska kunna se hur du sköter betalningarna. Är du istället en återkommande kund som betalat i tid kan du ofta låna högre belopp.
 
Bästa snabblånen
 

SMS-lån – myt eller sanning?

sms-lån har historiskt haft ett skamfilat rykte. De flesta negativa artiklar i media handlar om den höga effektiva räntan. Det är absolut relevant och också sant. Smslån har en väldigt hög effektiv ränta men måste också titta på hur lånet är till för att användas. Med löptider från 30 dagar till flera år så är det ett korttidslån. Då blir det mer relevant att istället räkna på vad snabblånet kommer att kosta totalt.
 
Om man jämför med ett banklån så är den effektiva räntan betydligt lägre. Dock tillkommer i de allra flesta fall en uppläggningsavgift och andra kostnader kopplade till privatlånet. Den typen av lån har en återbetalningstid på upp till 15 år och den totala kostnaden med ränta och avgifter kommer vida överstiga kostnaden du betalar för det snabba sms-lånet.
 

Vanliga frågor som SMS-lån

Vilket är det bästa SMS lånet?
Det finns ingen enhetlig definition av vad som är “det bästa” SMS lånet eftersom det beror på ens individuella behov och förutsättningar. En del av de faktorer som bör beaktas när man jämför olika SMS-lån inkluderar räntesatser, avgifter, återbetalningsplaner och kundrecensioner.
 
Varför är det inte bra att ta SMS lån?
SMS-lån är ofta kopplade till höga räntesatser och avgifter, vilket kan göra att de är dyrare än andra typer av lån. De kan också leda till en ond spiral av skuldsättning om man inte kan betala tillbaka lånet på tid.
 
Kan vem som helst ta ett SMS lån?
Inte alla kan ta ett SMS-lån. Långivare har olika krav på ansökande, inklusive minimikrav på inkomst och kreditvärdighet.
 
Hur kan man få SMS lån?
Man kan ansöka om ett SMS-lån genom att fylla i en online ansökan eller kontakta långivaren direkt. Långivaren kommer därefter att bedöma din ansökan och besluta om de vill bevilja lånet. Ofta får du besked direkt.
 
Vad är räntan på ett SMS lån?
Räntan på ett SMS-lån varierar beroende på långivare och det enskilda lånet. Det är viktigt att jämföra olika lånealternativ för att hitta det lån med lägst möjliga ränta.
 
Vilket SMS lån har lägst ränta?
Det är svårt att avgöra vilket SMS-lån som har lägst ränta eftersom det varierar beroende på långivare och enskilda lånealternativ. Det är viktigt att jämföra olika alternativ och läsa igenom alla villkor noga.
 
Hur mycket kostar ett SMS lån?
Kostnaden för ett SMS-lån varierar beroende på lånets storlek, längden på låneperioden och räntesatsen. Dessutom kan det finnas avgifter som tillkommer, såsom uppläggningsavgifter eller förseningsavgifter.
 
Går det att få smslån utan inkomst?
Ja, det är möjligt att få SMS-lån utan en fast inkomst, men det är inte alltid lätt. Många långivare kräver en fast inkomst som säkerhet för att man ska kunna betala tillbaka lånet. Men det finns vissa långivare som erbjuder SMS-lån till personer utan fast inkomst, så det är viktigt att undersöka olika alternativ och se vilken som passar dig bäst. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att lån utan säkerhet och inkomst ofta har högre räntor och kan bli mycket dyrare i det långa loppet.
 

Undvik problem med ditt SMSlån – 6 st viktiga punkter

Läs och förstå lånevillkoren och räntan innan du ansöker:
Det är viktigt att du noga läser igenom och förstår alla villkor och ränta innan du ansöker om ett smslån. Du bör ta reda på saker som ränta, återbetalningstid, avgifter, och eventuella extra kostnader. Det hjälper dig att undvika oväntade kostnader och förvirring vid återbetalning.
 
Jämför olika långivare och välj den med bästa villkor:
Det finns många olika långivare som erbjuder smslån, så det är viktigt att du jämför deras villkor och räntor innan du väljer. Ta reda på vilken som erbjuder den bästa räntan, de mest förmånliga villkoren, och de minsta avgifterna, så att du får det bästa erbjudandet.
 
Undvik att låna mer än du har råd att betala tillbaka:
Du bör undvika att låna mer än du har råd att betala tillbaka, eftersom det kan leda till allvarliga ekonomiska problem i framtiden. Var realistisk om din ekonomiska situation och säkerställ att du har råd att betala tillbaka lånet med ränta och eventuella avgifter.
 
Försäkra dig om att du har en stabil inkomst innan du tar ett smslån:
Du bör säkerställa att du har en stabil inkomst innan du tar ett smslån. Det hjälper dig att undvika missade betalningar och extra avgifter.
 
Betala tillbaka lånet i tid för att undvika extra avgifter och höjda räntor:
Det är viktigt att betala tillbaka lånet i tid för att undvika extra avgifter och höjda räntor. Se till att du har en återbetalningsplan och följ den noga för att undvika problem.
 
Använd smslån som en tillfällig lösning och inte som en långvarig källa till kredit: Smslån bör användas som en tillfällig lösning när du behöver snabba pengar, och inte som en långvarig källa till kredit. De har ofta höga räntor och avgifter, så det är bättre att du hittar en mer hållbar lösning på längre sikt.

 

Hur ansöker jag om ett snabblån?

Du ansöker enkelt via långivarens hemsida. Där hittar du information om vilka lånebelopp som erbjuds, vilken återbetalningstid som gäller och hur räntan ser ut. På de flesta sajter uppmanas du att välja ett belopp och en löptid, varefter du slussas vidare till ett ansökningsformulär. I regel är formuläret ganska kort och enkelt att fylla i. Slutligen skickar du in din ansökan och identifierar dig via Bank-ID.
 
Ett annat alternativ är att vända dig till en låneförmedlare. Det fungerar ungefär på samma sätt, men istället för att få svar från en enda långivare får du svar av flera. Då kan du enkelt jämföra alternativen som du har blivit erbjuden, bland annat genom att titta på räntan och övriga lånevillkor.
 
Hur fort får jag svar?
Många långivare svarar redan inom några sekunder efter att din ansökan skickats in. Det beror på att man gör en automatisk kreditkontroll, så att man snabbt kan få en bild av din kreditvärdighet. I vissa fall är svaret dock preliminärt.
 
Långivaren behöver då titta närmare på din ekonomiska situation, vilket kan ta alltifrån några minuter till ett par timmar. Ibland får du ett slutgiltigt svar nästkommande dag. Notera att en del långivare är betydligt snabbare än andra. Det gäller framför allt låneinstitut som även arbetar under kvällar eller helger.
 
Hur snabbt betalas pengarna ut?
När det gäller utbetalningen av lånet är nedanstående aspekter av betydelse.
 

 • Vilken tid du ansöker
 • Vilken bank du är kund hos
 • Vilken bank långivaren är kund hos
 • Vilka öppettider långivaren har

 
Om du ansöker under helgen eller en sen eftermiddag är risken stor att din ansökan bara kan behandlas nästkommande dag. Väljer du däremot att ansöka på morgonen eller runt lunchtid har du goda chanser att få in lånet på ditt konto redan samma eftermiddag.
 
Det finns långivare som även arbetar under kvällar och helger. Om du vänder dig till en sådan aktör kan du få pengarna utbetalade snabbare, även om du råkar ansöka under just kvällar eller helger.
 
En annan viktig aspekt har att göra med vilken bank som används. Om du har ett konto i samma bank som långivaren kan överföringen ske omgående. Då mottar du pengarna på kortast möjliga tid. Långivare som använder Trustly är också bland marknadens snabbaste med att göra utbetalningar.
 

Vad krävs för att beviljas ett snabblån?

Att bli beviljad ett sms-lån eller ett annat snabblån är relativt enkelt. Det är betydligt enklare än att beviljas ett privatlån av en storbank. Däremot är det naturligtvis inte kravlöst, utan det finns vissa kriterier du måste uppfylla. Nedan listas de vanligaste kraven.
 

 • Du har fyllt 18 år
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du har ett svenskt mobilnummer
 • Du har ett svenskt bankkonto
 • Du har en taxerad inkomst
 • Du har inga betalningsanmärkningar
 • Du har inga aktiva skulder hos Kronofogden.

 
Kraven varierar mellan olika långivare. En del kräver att du har en heltidsanställning medan andra erbjuder lån även till dig som är arbetssökande. Likaså skiljer sig kraven angående exempelvis betalningsanmärkningar.
 
Vissa långivare accepterar betalningsanmärkningar, så länge de sattes för sex månader sedan eller tidigare. Andra låneinstitut har nolltolerans för betalningsanmärkningar.
 
Kreditvärdigheten är avgörande
Kraven som nämns ovan utgör grunden för din kreditvärdighet. Med det menas din ekonomi och din förmåga att klara av ett lån. En person som har en god inkomst och få eller inga skulder har ofta hög kreditvärdighet. Om du däremot har en låg inkomst och skulder hos Kronofogden är din kreditvärdighet inte lika god.
 
Ju mer kreditvärdig du är, desto större är chansen att du blir beviljad ett lån. Det är alltså en god idé att arbeta på din kreditvärdighet, även när du inte behöver ett lån.
 
Jämför snabblån
 

Kreditupplysning och kreditprövning

När du ansöker om ett lån begär långivaren en kreditupplysning på dig. Det sker via ett kreditupplysningsföretag, exempelvis Bisnode, Creditsafe eller UC. Anledningen till att man tar en kreditupplysning är för att se hur din ekonomi ser ut. I upplysningen framgår information om dig, bland annat nedanstående.
 

 • Ålder
 • Folkbokföringsadress
 • Civilstånd
 • Taxerad inkomst
 • Befintliga lån och krediter
 • Antal UC förfrågningar
 • Eventuella betalningsanmärkningar
 • Eventuellt skuldsaldo hos Kronofogden.

En kreditupplysning är nödvändig för att långivaren ska få en bild av din betalningsförmåga, men kreditupplysningen tas även för att värna om dig som konsument. Syftet är bland annat att undvika överskuldsättning.
 
Kreditprövning
När långivaren mottagit kreditupplysningen sker en kreditprövning. Då tittar långivaren på uppgifterna om dig och tar ställning till huruvida du ska bli beviljad lånet eller inte. Det är i det här skedet som långivarna skiljer sig åt.
 
En del långivare kan bedöma dig som mer kreditvärdig, andra som mindre kreditvärdig. Det är därför vissa långivare beviljar sms-lån till konsumenter med exempelvis lägre inkomst, medan andra ger avslag.
 

Vad är snabblån utan UC?

UC står för Upplysningscentralen, som är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Det är därifrån många långivare hämtar sina kreditupplysningar. Ett smslån utan UC är ett lån där långivaren inte kontaktar UC för en kreditupplysning. Istället kontaktar man andra kreditupplysningsföretag som listas här nedan.
 

 • Bisnode
 • Creditsafe
 • Safenode

 
Notera dock att lån utan UC inte är detsamma som lån utan kreditupplysning. Enligt svensk lag är samtliga långivare som verkar på den svenska marknaden skyldiga att ta kreditupplysning på alla konsumenter som ansöker om lån. En kreditupplysning är alltså ett måste, oavsett vilken långivare du vänder dig till.
 
Varför snabblån utan UC?
Alltfler svenskar är intresserade av snabblån utan UC. Det beror på att det finns en stor fördel med sådana lån, nämligen att de inte har samma effekt på din kreditvärdighet. Nackdelen med UC är främst att man låter andra parter se kreditupplysningarna som tagits på konsumenten. Det innebär att alla långivare i Sverige kan se hur många gånger du ansökt om lån under det senaste året.
 
När en konsument ansöker om lån tyder det på att personen inte har en tillräckligt stark ekonomi för att klara sig på sin inkomst och besparingar. Därför reflekterar det negativt på personens kreditvärdighet. Att ansöka om många lån är alltså ett säkert sätt att visa låneinstituten att man inte har så god ekonomi.
 
Därför sjunker din kreditvärdighet och som ett resultat blir det svårare att få lån.
 
Andra kreditupplysningsföretag arbetar på ett annat sätt. Företag som Creditsafe och Bisnode låter inte andra långivare se att någon tagit en kreditupplysning på dig. Undantaget är de långivare som också använder Creditsafe respektive Bisnode.
 
Därför behöver du inte oroa dig för att din kreditvärdighet ska sjunka om du tar ett lån. En kreditupplysning via Bisnode eller Creditsafe har inte samma påverkan på din kreditvärdighet som en upplysning via UC.
 
Nackdelar med snabblån utan UC
Nackdelarna med snabblån utan UC är ytterst få. Den främsta nackdelen är att lånen oftast utgörs av lägre belopp. Långivare som erbjuder högre belopp använder ofta UC. En annan nackdel är räntan. Den effektiva räntan för snabblån eller smslån utan UC är ofta högre än för lån med UC kontroll.
 
Fördelar med att låna utan UC
Eftersom kreditansökningar utan UC inte syns hos upplysningscentralen gör att din fulla kredithistorik inte är helt transparent, har du som exempel ansökt många gånger om olika lån kan det bli en belastning i ditt kreditregister. Alla dina låneansökningar kommer inte att visas och det kan ha en positiv effekt på kreditbetyget.
 
smålån
 

Kostnader för snabblån

Kostnaden för snabblån består av ränta på lånet och olika avgifter. Den nominella räntan är räntan på lånet, medan den effektiva räntan utgörs av den nominella räntan plus alla avgifter. Därför är det alltid den effektiva räntan du bör titta på för att se hur mycket ett visst lån skulle kosta. Avgifterna som brukar tas ut listas nedan.
 

 • Uppläggningsavgift
 • Administrationsavgift
 • Aviavgift
 • Förseningsavgift
 • Förlängningsavgift.

 
De två sista avgifterna gäller bara om du inte betalar i tid eller om du vill skjuta upp betalningen. Avgifternas storlek kan naturligtvis variera beroende på vilken långivare du väljer.
 

Snabblån med direktutbetalning under vardagar och helger

Idag finns det en rad sms-lån eller snabblån med direktutbetalning. Med det menas lån som kommer in på ditt konto omgående efter att du fått ditt lån beviljat. Det finns två kategorier långivare som kan erbjuda den typen av snabblån.
 
Den första kategorin utgörs av långivare som använder samma bank som du. Det möjliggör direktöverföring, det vill säga du mottar pengarna på ditt konto direkt efter att långivaren fört över dem. Bankens öppettider påverkar inte transaktionen.
 
Den andra kategorin är långivare som använder Trustly. Tjänsten samarbetar med alla svenska banker, vilket innebär att utlånare som använder tjänsten kan göra omedelbara överföringar till alla kunder, oavsett vilken bank de använder. Du som är intresserad av extra snabba utbetalningar rekommenderas därför att kika på långivare som använder Trustly.
 
Notera dock att en överföring enbart kan ske under långivarens öppettider. Om du vill låna pengar under en kväll eller helg är det alltså viktigt att välja en långivare som har öppet under just kvällar eller helger.
 
Det är än så länge inte möjligt att få utbetalning av sitt SMS-lån med Swish. Tekniken stödjer inte det än men det kommer säkerligen att komma de närmsta åren. Du kan däremot återbetala ditt lån med Swish. En stor fördel med att Swish är att du kan få pengarna oavsett tid på dygnet.
 
Jämför smslån
 

Räntefria sms-lån & snabblån?

I regel har snabblån höga räntor, men det finns vissa undantag. En del långivare erbjuder räntefria snabblån under vissa förutsättningar. Ofta handlar det om ett erbjudande till nya kunder. Om du inte har ansökt om lån hos långivaren tidigare kan du alltså få ett lån utan ränta.
 
Det gäller dock bara första gången du lånar. Skulle du vilja låna flera gånger betalar du ränta som alla andra kunder.
 
Det finns även långivare som låter dig slippa betala ränta om du återbetalar lånet inom en viss tid. Oftast handlar det om en tidsfrist på 30 dagar. Om du återbetalar hela lånet inom den tiden slipper du både räntan och eventuella avgifter. Då är lånet helt kostnadsfritt.
 
Notera att en del långivare som erbjuder räntefria lån endast talar om nominell ränta. Det är alltså ränta på lånet som inte behöver betalas, men det betyder inte att långivaren inte tar ut några avgifter. Exempelvis kan det vara så att långivaren inte kräver ränta, men att man ändå kräver en uppläggningsavgift. Då är lånet inte helt räntefritt.
 
Det är alltid viktigt att titta igenom villkoren noggrant så att du verkligen är införstådd med vad som menas.
 

Snabblån med betalningsanmärkning

Tidigare var det svårt att låna om man råkade ha en eller flera betalningsanmärkningar. Idag behöver det däremot inte vara något större hinder. Många långivare tittar inte så mycket på betalningsanmärkningar eftersom de är en reflektion av en tidigare ekonomisk situation.
 
Istället tittar de på hur konsumentens ekonomi ser ut idag. Om du i dagsläget har en god inkomst och inga eller få lån behöver en gammal betalningsanmärkning inte vara något stort problem. Däremot bör man räkna med något sämre villkor om man har en betalningsanmärkning.
 
Det handlar ofta om en högre ränta eller om att man inte får låna lika höga belopp som konsumenter med fläckfri ekonomi.
 

Hur hittar jag det billigaste snabblånet?

Idag finns den nästan en djungel av långivare som erbjuder snabblån. Därför kan det vara svårt att veta vilka som är billigast, såvitt man inte använder en jämförelsetjänst. Hos oss på Bank24 kan du hitta en lista över marknadens billigaste snabblån, och det bästa är att listan är sorterad enligt långivarna med lägst pris. På så vis blir det väldigt enkelt att hitta det allra billigaste alternativet.
 
På vår webbsida kan du även sortera lånen enligt andra kriterier. Bland annat kan du sortera dem enligt lån utan UC, lån med direktutbetalning, o.s.v.
 
Kan jag förlänga löptiden?
I många fall är det möjligt att skjuta upp en betalning eller att förlänga återbetalningstiden. Däremot är det oftast inte kostnadsfritt. En del långivare kräver runt 500 kronor för att förlänga lånet en månad, så det kan vara en ganska dyr affär.
 

Kreditkonto eller snabblån?

Idag finns ett relativt nytt alternativ till snabblån. Det handlar om ett så kallat kreditkonto, som fungerar ungefär som ett kreditkort. Du ansöker, får krediten beviljad och därefter finns den tillgänglig för dig.
 
Om du vill kan du ta ut hela eller delar av krediten, men du kan också välja att låta den vara kvar som en buffert. Vanligtvis betalar du en årsavgift för krediten, men du betalar bara ränta på beloppet som du tar ut.
 
Ett kreditkonto är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en trygghet i vardagen. När du har en kontokredit vet du att du har tillgång till pengar när som helst om behovet skulle uppstå. Ett snabblån är däremot rekommenderat om du faktiskt behöver pengar vid ett visst tillfälle. Då kan det vara smidigare att låna och sedan återbetala lånet så snabbt som möjligt.
 
snabblån utan UC
 

Lagar och regler

Snabblånen och långivarna som erbjuder dem regleras av finansinspektion, Konsumentkreditlagen och den relativt nya Snabblånelagen som infördes år 2018.
 
Finansinspektionen
Finansinspektionen är skyldig att se över långivarnas verksamhet och säkerställa att allt sker i enlighet med rådande lagstiftning. Om en långivare verkar på ett sätt som strider mot lagen har Finansinspektionen rätt att vidta åtgärder, exempelvis stänga ner företagets verksamhet.
 
Konsumentkreditlagen
Konsumentkreditlagen reglerar bland annat långivarens skyldigheter. Lagen ställer krav på långivaren, och är alltid tvingande till konsumentens fördel. Bland långivarens skyldigheter ingår nedanstående.
 

 • Långivaren är skyldig att begära en kreditupplysning på samtliga sökanden. En långivare får inte låna ut pengar till en konsument utan att ha fått en bild av konsumentens ekonomiska situation.
 •  

 • Långivaren är skyldig att göra en skälig kreditbedömning. En långivare är alltid skyldig att även tänka på konsumentens bästa. Om en långivare beviljar ett lån till en konsument med stora ekonomiska problem, exempelvis ett skuldsaldo hos Kronofogden, kan långivaren få sanktioner. Vid upprepad oaktsamhet kan företaget förlora rätten att bedriva sin verksamhet.
 •  

 • Långivaren är skyldig att marknadsföra sina låneprodukter enligt god marknadsföringssed. Informationen på långivarens hemsida får därför inte vara vilseledande och man får inte heller försöka dölja sådan villkor som inte är till konsumentens fördel. Information om ränta, avgifter samt andra rättigheter och skyldigheter ska framgå på ett tydligt sätt.
 •  

 • Långivaren är skyldig att ge låntagaren ångerrätt. Sådan ångerrätt gäller i två veckor. Om konsumenten ångrar sitt lån ska räntekostnader betalas för perioden under vilken konsumenten hade lånet i sin besittning.

 
Snabblånelagen
Snabblånelagen syftar till att reglera priset för snabblån och skydda konsumenter från överskuldsättning. Lagen fastställer bland annat att räntan inte får vara högre än 40 % över referensräntan samt att den totala kostnaden för lånet inte får överstiga kapitalbeloppet.
 
Det innebär att ett snabblån på 3 000 kronor får kosta maximalt samma belopp, alltså 3 000 kronor. Låntagaren som lånar 3 000 kronor ska därför återbetala totalt 6 000 kronor.
 

Risker med snabblån?

Antalet snabblån har ökat markant under de senaste tio åren. Det är positivt på många sätt, men det medför även en del risker.
 
Den främsta risken är att man tar för många lån. Det beror ofta på att det är så enkelt att bli beviljad snabblån, framför allt lägre belopp. Därför kan man enkelt känna sig frestad att låna 3000 kronor till den där snygga jackan, eller 6000 kronor till en ny mobil. Problemet är att man ibland inte stannar där. Ibland unnar man sig ännu mer, och innan man vet ordet av har man plötsligt skulder på 20 000 – 30 000 kronor.
 
Det som gör situationen värre är att snabblån har väldigt höga räntor. Om du tappar kontrollen över hur mycket du lånar har du alltså inte bara ett högt kapitalbelopp att återbetala, utan du kan även ha räntekostnader på tusentals kronor. Därför är det oerhört viktigt att stanna upp och fundera på om du verkligen behöver den där jackan, eller om du kan vänta tills du sparat ihop pengarna.
 
Om du upplever att du har tappat kontrollen över din ekonomi bör du avstå från snabblån. Ett tips är att kontakta konsumentverket eller kommunen. Då kan du få hjälp av en skuldrådgivare som kan hjälpa dig komma på fötter igen.
 
Kvinnor handlar med snabblån via bank24
 

När bör man undvika snabblån?

Du bör alltid undvika snabblån om du inte är säker på att du kan återbetala dem i tid. Att ta en sådan risk är ingen bra idé, eftersom uteblivna betalningar snabbt kan hamna hos inkassobolag eller kronofogdemyndigheten. Det kan leda till höga avgifter och en betalningsanmärkning, som sänker din kreditvärdighet.
 
Det är också rekommenderat att avstå från snabblån i situationerna nedan.
 

 • Du funderar på att låna för att spela på casino. Du bör aldrig låna pengar för att spela på casino. Om du funderar på att göra det bör du fråga dig om du inte råkar ha ett spelberoende. Spela aldrig för mer pengar än vad du faktiskt har råd att förlora.
 •  

 • Du vill låna för att shoppa. I vissa fall kan det vara acceptabelt att låna för att handla. Det gäller om du exempelvis saknar en vinterjacka under en riktigt kall vinter eller om ugnen inte fungerar. Så länge du har en god ekonomi behöver ett snabblån inte vara något problem. Om du däremot vill spontanshoppa en väska för 10 000 kronor bör du tänka om.
 •  

 • Du behöver pengar för att betala räkningar eller lån. Att ta nya snabblån för att betala befintliga lån eller räkningar rekommenderas inte. Du kan enkelt hamna i en negativ spiral där dina skulder och räntor blir så höga att din ekonomi kollapsar.
 •  

 • Du vill unna dig en utekväll. En utekväll bör inte finansieras genom snabblån. Det kan dock finnas vissa undantag, exempelvis om en förälder fyller 50 år och du vill bjuda på en lyxig middag. Förutsättningen är naturligtvis att du har en god inkomst och en ordnad ekonomi som klarar av återbetalningen av lånet.
 •  

  Author Bank24.se

  Jonas Larsson © Bank24

  Källor: Konsumenternas samt Kronofogden

  Ansvarig utgivare: Jonas har arbetat med jämförelse av konsumentkrediter sedan 2012. Han har ett stort intresse av privatekonomi och finansrelaterade ämnen och ser till att informationen är korrekt och uppdaterad.

  Senast updaterad: 2023-03-25