Smålån – Ett annat begrepp för SMS-lån, snabblån och microlån

De allra flesta har hört talas om smålån. De är en nyare form av mikrolån som blivit populär bland många konsumenter. Men vad innebär egentligen smålån och vad behöver du veta om dem? I den här guiden redogör vi för allt du bör känna till.
 

Hitta det bästa smålånet!

 

 

FAQ

Vad är ett smålån?

För att ta ett smålån kräver alla långivare att du identifierar dig för att de ska kunna ta en kreditupplysning. Det är ett krav är att du har tillgång till Bank-ID. Utan Bank-ID kommer du inte kunna göra en ansökan.

Kan jag låna även med betalningsanmärkning?

Bland snabblån och smålån finns det kreditgivare som prövar din ansökan även om du har betalningsanmärkningar. Ett vanligt krav är dock att du ska vara fri från betalningsanmärkning senaste 6 månaderna och du får inte ha ett skuldsaldo hos kronofogden.

Kan jag ta ett smslån med direktutbetalning?

Många smålåns kreditgivare erbjuder direktutbetalning till ditt bankkonto. SEB, Nordea, Swedbank, SHB och Danske bank är vanliga banker där direktutbetalning sker.

Vilka krav ställs för att låna?

Grundkrav för att kunna ta ett smålån är att du fyllt 18 år. Du skall ha någon form av inkomst. Du måste också vara mantal skriven i Sverige samt svensk medborgare.

Vilken ränta får jag?

Alla kreditgivare har olika räntor men generellt ligger den effektiva räntan mellan 10 – 200%. Observera att vissa långivare även har en startkostnad eller annan form av avgift för att sätta upp lånet.

Kan jag låna utan UC förfrågan?

Ja, det är möjligt att få ett sms-lån utan UC-kontroll. Detta är en form av lån som inte kräver en traditionell kreditupplysning genom UC, vilket kan göra det möjligt för personer med en lägre kreditvärdighet att få låna pengar. Men det är viktigt att notera att detta ofta medför högre räntor och avgifter, och det är viktigt att noga överväga de potentiella kostnaderna och riskerna innan man tar ett sms-lån utan UC.

 

 

Vad är smålån?

Smålån utgörs, precis som namnet antyder, av mindre belopp. I vanliga fall rör det sig om lån mellan på 1000 kronor och 30 000 kronor. Ansökningsprocessen är i regel snabb och enkel och du mottar pengarna redan inom några minuter. I vissa fall kan det ta en eller flera timmar.
 
Man bör också notera att smålån är ett annat namn för sms-lån, snabblån och mikrolån. Nästan alla lån på lägre belopp faller inom kategorin smålån.
 
Smålån
 

Hur fungerar smålån?

Att ansöka om smålån är väldigt enkelt. Du besöker bara långivarens hemsida, där du väljer nedanstående:
 

  • Önskat lånebelopp
  • Önskad amorteringstid

 
Därefter går du vidare till ett formulär. Du fyller i uppgifterna som efterfrågas kring dina inkomster, kontaktuppgifter, arbetssituation och liknande. Sedan skickar du in din ansökan och legitimerar dig via ditt Bank ID eller annan e-legitimation.
 
I många fall får du ett svar redan direkt efter att ansökningen skickats in. I annat fall får du svar inom en timme. I vissa fall kan det dröja något längre.
 

Hur snabbt betalas lånet ut?

Idag betalas flertalet lån ut omgående. Exakt hur lång tid det tar beror dock på flera faktorer och de vanligaste listas här nedan:
 

  • Vilken tid på dygnet du ansöker
  • Vilken bank långivaren använder
  • Vilken bank du själv använder
  • Om du uppfyller långivarens krav
  • Om du behöver skicka in kompletterande uppgifter

Det finns långivare som är betydligt snabbare än andra. Om du är intresserad av en sådan aktör bör du göra lite research innan du ansöker för att försäkra dig om att du väljer rätt. Välj en långivare som uppfyller kriterierna nedan:
 

  • Använder samma bank som du
  • Har kvällsöppet eller helgöppet
  • Lovar snabba utbetalningar
  • Accepterar din ekonomiska situation

Att en långivare accepterar din ekonomiska situation betyder att du uppfyller företagets villkor. Om du exempelvis har en betalningsanmärkning bör du alltså inte ansöka hos en långivare som inte accepterar sådana. Det är med andra ord viktigt att du noggrant läser igenom de olika aktörernas villkor så att du inte ansöker i onödan.
 

Jag har betalningsanmärkningar, kan jag låna?

Om du har betalningsanmärkning så finns det en hel del kreditgivare som prövar er ansökan. Nedan följer lite tips för dig som har en pressad ekonomisk situation.
 
Förstå räntor och avgifter: Det är mycket viktigt att förstå de räntor och avgifter som följer med lånet. Lån med betalningsanmärkning brukar ha lite högre räntor och avgifter än andra lån, så det är viktigt att ta hänsyn till detta när du tar beslut om att ta ett sådant lån.
Det är viktigt att se till att du har råd med månadsbetalningarna, inklusive räntor och avgifter. Du bör också undersöka möjligheten att betala tillbaka lånet före förfallodagen för att undvika extra räntekostnader.
 
Använd lånet för att förbättra din ekonomiska situation: Ett av syftena med att ta ett lån med betalningsanmärkning kan vara att förbättra sin ekonomiska situation. Du kan till exempel använda lånet för att samla flera små skulder eller krediter i en större, enklare att hantera lån.
Det kan också vara en möjlighet att använda lånet för att investera i dig själv eller din karriär, till exempel genom att starta en ny verksamhet eller att utbilda dig.
 
Viktigt att komma ihåg är dock att det är viktigt att ha en realistisk plan för hur man tänker betala tillbaka lånet och att inte ta lånet för att köpa för mycket på kredit. Genom att använda lånet på ett smart sätt kan du möjligen förbättra din ekonomiska situation på sikt.
 
Jämför låneerbjudanden: När du funderar på att ta ett lån med betalningsanmärkning är det viktigt att jämföra olika låneerbjudanden från flera olika långivare. Detta gör du för att hitta det bästa erbjudandet som passar just dina behov och förutsättningar.
Det är viktigt att tänka på saker som ränta, lånebelopp, återbetalningstid, avgifter och villkor när du jämför låneerbjudanden. Genom att jämföra flera olika låneerbjudanden kan du hitta det bästa erbjudandet som ger dig den lägsta räntan och de mest fördelaktiga villkoren.
 
Det är också en god idé att använda sig av en oberoende jämförelsesida som vår eller en rådgivare för att få en mer objektiv överblick över låneerbjudanden.
 
Förhandla med långivare: När du har hittat det bästa låneerbjudandet är det en bra idé att förhandla med långivaren för att få bättre villkor. Du kan till exempel fråga om en lägre ränta eller en längre återbetalningstid.
Det är viktigt att vara välunderbyggd och ha en tydlig plan för hur du tänker återbetala lånet, för att öka dina möjligheter att få bättre villkor. Du kan till exempel visa att du har en fast inkomst, sparade pengar eller en budgetplan för att återbetala lånet.
 
Det är också viktigt att läsa och förstå alla villkor och dokument som långivaren ger dig, innan du signerar ett låneavtal. Detta för att se till att du inte blir överraskad av okända avgifter eller villkor i efterhand.
 

Fördelar med smålån

Snabb hjälp. Den mest självklara fördelen med smålån är att de kan vara till hjälp i oförutsedda situationer. Om du saknar besparingar kan det vara svårt att hantera plötsliga utgifter, exempelvis kostnader för att reparera bilen. Det kan också vara så att du behöver pengar akut medans du är utomlands, eller att du vill förlänga din semester. Då kan ett litet lån vara lösningen på problemet.
 
Enkelt. En annan fördel är att det är relativt enkelt att bli beviljad ett litet mikrolån. Till skillnad från exempelvis bankernas privatlån kan nästan vem som helst få smålån. Låneformen är således ett alternativ även för dig med lite skörare ekonomi och lägre kreditvärdighet.
 
Stora valmöjligheter. Slutligen bör det nämnas att det nästan finns en myriad av olika långivare som erbjuder smålån. Därför ska du enkelt välja mellan många olika alternativ och vända dig till aktören som passar dina behov bäst. Du kan också vända dig till en låneförmedlare, där det blir ännu enklare att se skillnaderna mellan olika långivare.
 

Nackdelar med smålån

Hög ränta. Den främsta nackdelen med smålån är att de nästan alltid är högkostnadskrediter. Det innebär att den effektiva räntan är mycket hög jämfört med andra låneformer. Smålån är alltså betydligt dyrare lån än exempelvis privatlån.

Kort amorteringstid. Smålån kommer dessutom med begränsade amorteringstider. Medan andra låneformer kan återbetalas under flera år ska smålånen i regel amorteras inom 90 dagar. I vissa fall måste de återbetalas ännu snabbare än så. Det här kan ibland ställa till det för konsumenten, eftersom man kan ha svårt för att återbetala det fullständiga beloppet så snabbt.
 
Kräver självdisciplin. Även frestelsen som smålån kan medföra bör räknas som en nackdel. När man vet med sig att man med bara några få klick kan få in flera tusen kronor på kontot inom ett par minuter kan man naturligtvis känna sig väldigt frestad att låna. Om man inte har kontroll över sig själv kan sådan belåning leda till spontan shopping, mikrolån för att spela på casinon och liknande.
 
Smålån som kredit
 

Smålån utan UC

Något som också blivit populärt är så kallade lån utan UC. Sedan några år tillbaka finns det också smålån utan UC, det vill säga smålån som inte medför kreditupplysning via UC. Istället använder långivarna andra kreditupplysningsföretag, främst följande:
 

  • Bisnode
  • Creditsafe
  • Decidas

Fördelen med smålån utan UC är att de inte påverkar den sökandes kreditvärdighet i någon större utsträckning. Lån med UC kan däremot sänka konsumentens kreditvärdighet, framförallt om man ansöker om flera mikrolån under en kortare period (exempelvis 3-6 månader). Smålån utan UC kan därför vara ett bra alternativ för nästan alla konsumenter.

 

Author Bank24.se

Jonas Larsson © Bank24

Källor: Konsumenternas samt Kronofogden

Ansvarig utgivare: Jonas har arbetat med jämförelse av konsumentkrediter sedan 2012. Han har ett stort intresse av privatekonomi och finansrelaterade ämnen och ser till att informationen är korrekt och uppdaterad.

Senast updaterad: 2023-02-10