Smålån i Sverige

De allra flesta har hört talas om smålån. De är en nyare form av mikrolån som blivit populär bland många konsumenter. Men vad innebär egentligen smålån och vad behöver du veta om dem? I den här guiden redogör vi för allt du bör känna till.
 

Hitta det bästa smålånet!

 

 

Vanliga frågor om smålån

Fråga: Vad är ett smålån?
Svar: Ett mindre lån som oftast sträcker sig till 50 000 kr. Återbetalningstiden ligger vanligtvis mellan 3-12 månader. Den effektiva räntan är oftast högre än större privatlån.
 
Fråga: Hur identifierar jag mig?
Svar: För att ta ett smålån kräver alla långivare att du identifierar dig för att de ska kunna ta en kreditupplysning. Det är ett krav är att du har tillgång till Bank-ID. Utan Bank-ID kommer du inte kunna göra en ansökan.
 
Fråga: Kan jag låna även med betalningsanmärkning?
Svar: Bland snabblån och smålån finns det kreditgivare som prövar din ansökan även om du har anmärkningar. Ett vanligt krav är dock att du ska vara fri från betalningsanmärkning senaste 6 månaderna.
 
Fråga: Kan jag få direktutbetalning?
Svar: Många smålåns kreditgivare erbjuder direktutbetalning till ditt bankkonto. SEB, Nordea, Swedbank, SHB och Danske bank är vanliga banker där direktutbetalning sker.
 
Fråga: Vilka krav ställs för att låna?
Svar: Grundkrav för att kunna ta ett smålån är att du fyllt 18 år. Du skall ha någon form av inkomst. Du måste också vara mantal skriven i Sverige samt svensk medborgare.
 
Fråga: Vilken ränta får jag?
Svar: Alla kreditgivare har olika räntor men generellt ligger den effektiva räntan mellan 10 – 200%. Observera att vissa långivare även har en startkostnad eller annan form av avgift för att sätta upp lånet.
 

 

Vad är smålån?

Smålån utgörs, precis som namnet antyder, av mindre belopp. I vanliga fall rör det sig om lån mellan på 1000 kronor och 30 000 kronor. Ansökningsprocessen är i regel snabb och enkel och du mottar pengarna redan inom några minuter. I vissa fall kan det ta en eller flera timmar.
 
Man bör också notera att smålån är ett annat namn för sms-lån, snabblån och mikrolån. Nästan alla lån på lägre belopp faller inom kategorin smålån.
 
Smålån
 

Hur fungerar smålån?

Att ansöka om smålån är väldigt enkelt. Du besöker bara långivarens hemsida, där du väljer nedanstående:
 

 • Önskat lånebelopp
 • Önskad amorteringstid

 
Därefter går du vidare till ett formulär. Du fyller i uppgifterna som efterfrågas kring dina inkomster, kontaktuppgifter, arbetssituation och liknande. Sedan skickar du in din ansökan och legitimerar dig via ditt Bank ID eller annan e-legitimation.
 
I många fall får du ett svar redan direkt efter att ansökningen skickats in. I annat fall får du svar inom en timme. I vissa fall kan det dröja något längre.
 

Hur snabbt betalas lånet ut?

Idag betalas flertalet lån ut omgående. Exakt hur lång tid det tar beror dock på flera faktorer och de vanligaste listas här nedan:
 

 • Vilken tid på dygnet du ansöker
 • Vilken bank långivaren använder
 • Vilken bank du själv använder
 • Om du uppfyller långivarens krav
 • Om du behöver skicka in kompletterande uppgifter

Det finns långivare som är betydligt snabbare än andra. Om du är intresserad av en sådan aktör bör du göra lite research innan du ansöker för att försäkra dig om att du väljer rätt. Välj en långivare som uppfyller kriterierna nedan:
 

 • Använder samma bank som du
 • Har kvällsöppet eller helgöppet
 • Lovar snabba utbetalningar
 • Accepterar din ekonomiska situation

Att en långivare accepterar din ekonomiska situation betyder att du uppfyller företagets villkor. Om du exempelvis har en betalningsanmärkning bör du alltså inte ansöka hos en långivare som inte accepterar sådana. Det är med andra ord viktigt att du noggrant läser igenom de olika aktörernas villkor så att du inte ansöker i onödan.
 

Fördelar med smålån

Snabb hjälp. Den mest självklara fördelen med smålån är att de kan vara till hjälp i oförutsedda situationer. Om du saknar besparingar kan det vara svårt att hantera plötsliga utgifter, exempelvis kostnader för att reparera bilen. Det kan också vara så att du behöver pengar akut medans du är utomlands, eller att du vill förlänga din semester. Då kan ett litet lån vara lösningen på problemet.
 
Enkelt. En annan fördel är att det är relativt enkelt att bli beviljad ett litet mikrolån. Till skillnad från exempelvis bankernas privatlån kan nästan vem som helst få smålån. Låneformen är således ett alternativ även för dig med lite skörare ekonomi och lägre kreditvärdighet.
 
Stora valmöjligheter. Slutligen bör det nämnas att det nästan finns en myriad av olika långivare som erbjuder smålån. Därför ska du enkelt välja mellan många olika alternativ och vända dig till aktören som passar dina behov bäst. Du kan också vända dig till en låneförmedlare, där det blir ännu enklare att se skillnaderna mellan olika långivare.
 

Nackdelar med smålån

Hög ränta. Den främsta nackdelen med smålån är att de nästan alltid är högkostnadskrediter. Det innebär att den effektiva räntan är mycket hög jämfört med andra låneformer. Smålån är alltså betydligt dyrare lån än exempelvis privatlån.

Kort amorteringstid. Smålån kommer dessutom med begränsade amorteringstider. Medan andra låneformer kan återbetalas under flera år ska smålånen i regel amorteras inom 90 dagar. I vissa fall måste de återbetalas ännu snabbare än så. Det här kan ibland ställa till det för konsumenten, eftersom man kan ha svårt för att återbetala det fullständiga beloppet så snabbt.
 
Kräver självdisciplin. Även frestelsen som smålån kan medföra bör räknas som en nackdel. När man vet med sig att man med bara några få klick kan få in flera tusen kronor på kontot inom ett par minuter kan man naturligtvis känna sig väldigt frestad att låna. Om man inte har kontroll över sig själv kan sådan belåning leda till spontan shopping, mikrolån för att spela på casinon och liknande.
 
Smålån som kredit
 

Smålån utan UC

Något som också blivit populärt är så kallade lån utan UC. Sedan några år tillbaka finns det också smålån utan UC, det vill säga smålån som inte medför kreditupplysning via UC. Istället använder långivarna andra kreditupplysningsföretag, främst följande:
 

 • Bisnode
 • Creditsafe
 • Decidas

Fördelen med smålån utan UC är att de inte påverkar den sökandes kreditvärdighet i någon större utsträckning. Lån med UC kan däremot sänka konsumentens kreditvärdighet, framförallt om man ansöker om flera mikrolån under en kortare period (exempelvis 3-6 månader). Smålån utan UC kan därför vara ett bra alternativ för nästan alla konsumenter.