Tips om företagslån utan UC

När du driver företag kan det ibland komma tillfällen där lite extra likvida medel skulle vara en bra hjälp. En uppstart kostar en hel del med inventarier, marknadsföring och eventuella produktionskostnader att ta hänsyn till. Kort sagt, ett företag behöver ständigt pengar för att kunna gå runt och hitta vägar till framgång.
 
Därför är det mer än vanligt för företagare att ansöka om ett företagslån – både i starten, efter flera år eller kanske när siffrorna börjar dala och konkursen börjar kika fram runt hörnet.
 

Jämför företagslån

 
Om ett företagslån är aktuellt brukar det finnas flera varianter att ansöka om, till exempel lån eller företagskredit, factoring och dylikt. Det finns också långivare som använder sig av UC och andra som använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag.
 
företagslån utan UC
 

Vad är ett företagslån utan uc?

Ett företagslån utan UC är ett företagslån som beviljas utan att kreditupplysning görs hos kreditupplysningsföretaget UC AB. UC är en av flera kreditupplysningsföretag i Sverige som används för att bedöma kreditvärdighet och kreditrisker för konsumenter och företag.
 
När en bank eller annan långivare utför en kreditupplysning på en företagslåneansökan hos UC kan det påverka företagets kreditvärdighet, eftersom det registreras i företagets kreditupplysning och kan påverka företagets möjligheter att få lån i framtiden. Ett företagslån utan UC innebär därför att långivaren inte gör en kreditupplysning hos UC, utan istället använder andra metoder för att bedöma företagets kreditvärdighet.
 
Det finns flera företagslån som erbjuds utan UC i Sverige, inklusive mikrolån, fakturaköp och företagskrediter. Dessa lån har vanligtvis högre räntor än traditionella företagslån, men är ett alternativ för företag som har svårt att få lån på grund av en dålig kreditvärdighet eller påverkan från tidigare kreditförfrågningar.
 
Det är viktigt att notera att även om ett företagslån utan UC kan vara ett alternativ för företag som har svårt att få lån, kan det vara dyrt och innebära höga räntor och avgifter. Därför är det viktigt att noga överväga villkoren för lånet och jämföra olika låneerbjudanden från olika långivare innan man tar ett beslut.
 

Kreditupplysning med eller utan UC

När ett företag, eller en privatperson med för den delen, fyller i en ansökan om ett lån tas alltid en kreditupplysning. Denna är till för att lättare kunna göra en bedömning om företagets eller låntagarens aktuella och tidigare ekonomiska situation – helt enkelt för att avgöra hur och om lånet kan betalas tillbaka. Kreditupplysningen meddelar svart på vitt om låntagaren är i stånd att betala tillbaka hela lånet och vilken löptid som skulle kunna godkännas, med mera.
 

Får jag ta ett lån till företaget trots betalningsanmärkning?

Det är möjligt att ta ett lån till företaget trots en betalningsanmärkning, men det kan vara svårare att hitta en långivare som är villig att bevilja lånet. En betalningsanmärkning är en indikation på att du som låntagare har haft svårigheter att betala tillbaka lån eller räkningar i tid tidigare, vilket kan göra att du uppfattas som en högre kreditrisk av långivare.
 
När du ansöker om ett företagslån med en betalningsanmärkning är det viktigt att förklara omständigheterna som ledde till betalningsanmärkningen och visa att du har vidtagit åtgärder för att åtgärda problemet. Detta kan inkludera att du har inlett en återbetalningsplan eller att du har förbättrat din ekonomiska situation sedan betalningsanmärkningen uppstod.
 
Det är också viktigt att notera att om du beviljas ett företagslån med en betalningsanmärkning, kan det påverka villkoren för lånet, såsom högre räntor och avgifter. Det är därför viktigt att noga överväga dessa villkor och se till att du har råd med att betala tillbaka lånet i tid.
 
Kreditupplysningsföretagen
För att ta en kreditupplysning krävs det information från ett så kallat kreditupplysningsföretag. Det vanligaste i Sverige kallas för Upplysningscentralen, eller UC, som det kortfattat heter. De flesta storbanker går via Upplysningscentralen när de hämtar hem information om företag som begärt ett lån. Detta syns dock för andra långivare då varje ansökan registreras synligt.
 
När varje ansökan registreras kan alla andra långivare se hur många gånger du ansökt och om hur mycket samt till vem du har vänt dig.
 
Om företaget du driver har betalningsanmärkningar blir också denna information tydlig för andra långivare som eventuellt granskar dig.
 
Detta kan få långivare att backa om du vänder dig till dem för ett lån, eftersom det kan förefalla att du har ekonomiska bekymmer i verksamheten.
 
Om du istället ansöker hos en långivare (i många fall så kallade nischbanker) som använder sig av andra kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode blir din ansökan osynlig för andra långivare. Resultatet – du kan lugnt ansöka hos flera aktörer utan oro och får tid att jämföra de bästa erbjudandena på marknaden som passar just dig och din verksamhet.
 

Jämför företagslån

 

Regler angående betalningsanmärkningar och kreditkoll

En annan fördel som många företag märker av med att låna utan UC, är att betalningsanmärkningar sedan tidigare ändå kan ge rätt till ett lån. Dock beror detta på långivare eftersom alla långivare har olika villkor. Det är med andra ord inte en garanti att du får ett lån trots betalningsanmärkningar, från en långivare som gör kreditkollen någon annanstans än hos UC.
 
Låna till företaget
 

Företagsformer som kan ansöka om lån utan UC

Oavsett vilken företagsform du driver kan du utan bekymmer slänga iväg en ansökan eller jämföra olika långivare genom att ansöka generellt och ange dina önskemål för att sedan få flera anbud. I sådana fall brukar låneförmedlaren bara ta en kreditupplysning som når ut till samtliga långivare på samarbetslistan. Oavsett om det är ett småföretag eller ett stort bolag är företagsformerna som kan få jakande svar på en låneansökan om de uppfyller olika villkor är:
 

  • Aktiebolag
  • Enskild firma
  • Handelsbolag eller kommanditbolag
  • Ekonomisk förening
  • Samfällighetsförening
  • Ideell förening

 

Jämför företagslån

 

Är återbetalningsreglerna detsamma utan UC?

Ja, du återbetalar ditt lån på samma premisser som om du lånade av en aktör som använder UC som kreditkollbolag. UC eller inte UC, företagslån eller företagskredit – du måste alltid följa löptiden, amortera och betala räntan som vanligt i tid.
 

Hur ansöker man om företagslån utan UC?

De flesta småbanker och långivare som erbjuder lån utan UC har en hemsida där du ansöker digitalt och får svar inom kort. Det gör processen snabbare och enklare. Dessa långivare kräver normalt ingen säkerhet som borgenär eller något som kan tas i beslag om du misslyckas med att betala tillbaka.
 

Author Bank24.se

Jonas Larsson © Bank24

Källor: Almi samt Verksamt.se

Ansvarig utgivare: Jonas har arbetat med jämförelse av konsumentkrediter sedan 2012. Han har ett stort intresse av privatekonomi och finansrelaterade ämnen och ser till att informationen är korrekt och uppdaterad.

Senast uppdaterad: 2023-02-16