Tips om företagslån utan UC

När du driver företag kan det ibland komma tillfällen där lite extra likvida medel skulle vara en bra hjälp. En uppstart kostar en hel del med inventarier, marknadsföring och eventuella produktionskostnader att ta hänsyn till. Kort sagt, ett företag behöver ständigt pengar för att kunna gå runt och hitta vägar till framgång.
 
Därför är det mer än vanligt för företagare att ansöka om ett företagslån – både i starten, efter flera år eller kanske när siffrorna börjar dala och konkursen börjar kika fram runt hörnet.
 

Jämför företagslån

 
Om ett företagslån är aktuellt brukar det finnas flera varianter att ansöka om, till exempel lån eller företagskredit, factoring och dylikt. Det finns också långivare som använder sig av UC och andra som använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag.
 
företagslån utan UC

Kreditupplysning med eller utan UC

När ett företag, eller en privatperson med för den delen, fyller i en ansökan om ett lån tas alltid en kreditupplysning. Denna är till för att lättare kunna göra en bedömning om företagets eller låntagarens aktuella och tidigare ekonomiska situation – helt enkelt för att avgöra hur och om lånet kan betalas tillbaka. Kreditupplysningen meddelar svart på vitt om låntagaren är i stånd att betala tillbaka hela lånet och vilken löptid som skulle kunna godkännas, med mera.
 
Kreditupplysningsföretagen
För att ta en kreditupplysning krävs det information från ett så kallat kreditupplysningsföretag. Det vanligaste i Sverige kallas för Upplysningscentralen, eller UC, som det kortfattat heter. De flesta storbanker går via Upplysningscentralen när de hämtar hem information om företag som begärt ett lån. Detta syns dock för andra långivare då varje ansökan registreras synligt.
 
När varje ansökan registreras kan alla andra långivare se hur många gånger du ansökt och om hur mycket samt till vem du har vänt dig.
 
Om företaget du driver har betalningsanmärkningar blir också denna information tydlig för andra långivare som eventuellt granskar dig.
 
Detta kan få långivare att backa om du vänder dig till dem för ett lån, eftersom det kan förefalla att du har ekonomiska bekymmer i verksamheten.
 
Om du istället ansöker hos en långivare (i många fall så kallade nischbanker) som använder sig av andra kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode blir din ansökan osynlig för andra långivare. Resultatet – du kan lugnt ansöka hos flera aktörer utan oro och får tid att jämföra de bästa erbjudandena på marknaden som passar just dig och din verksamhet.
 

Jämför företagslån

 

Regler angående betalningsanmärkningar och kreditkoll

En annan fördel som många företag märker av med att låna utan UC, är att betalningsanmärkningar sedan tidigare ändå kan ge rätt till ett lån. Dock beror detta på långivare eftersom alla långivare har olika villkor. Det är med andra ord inte en garanti att du får ett lån trots betalningsanmärkningar, från en långivare som gör kreditkollen någon annanstans än hos UC.
 
Låna till företaget
 

Företagsformer som kan ansöka om lån utan UC

Oavsett vilken företagsform du driver kan du utan bekymmer slänga iväg en ansökan eller jämföra olika långivare genom att ansöka generellt och ange dina önskemål för att sedan få flera anbud. I sådana fall brukar låneförmedlaren bara ta en kreditupplysning som når ut till samtliga långivare på samarbetslistan. Oavsett om det är ett småföretag eller ett stort bolag är företagsformerna som kan få jakande svar på en låneansökan om de uppfyller olika villkor är:
 

  • Aktiebolag
  • Enskild firma
  • Handelsbolag eller kommanditbolag
  • Ekonomisk förening
  • Samfällighetsförening
  • Ideell förening

 

Jämför företagslån

 

Är återbetalningsreglerna detsamma utan UC?

Ja, du återbetalar ditt lån på samma premisser som om du lånade av en aktör som använder UC som kreditkollbolag. UC eller inte UC, företagslån eller företagskredit – du måste alltid följa löptiden, amortera och betala räntan som vanligt i tid.
 

Hur ansöker man om företagslån utan UC?

De flesta småbanker och långivare som erbjuder lån utan UC har en hemsida där du ansöker digitalt och får svar inom kort. Det gör processen snabbare och enklare. Dessa långivare kräver normalt ingen säkerhet som borgenär eller något som kan tas i beslag om du misslyckas med att betala tillbaka.