Jämför aktiedepåer

I listningen kan du enkelt se vilka banker som erbjuder de lägsta kostnaderna för att köpa och sälja aktier och andra värdepapper. Du kan också jämföra avgifter och courtage bland alla Sveriges banker för att enkelt hitta det alternativ som passar dig bäst när du ska investera pengar.
 

Avanza
Nordnet
  • Courtage 0,00 - 0,25%

  • Depåavgift: 0 kr

  • Handla aktier i massa länder

  • Courtage 0,00 - 0,25%

  • Depåavgift: 0 kr

  • Handla aktier i massa länder

 

 

 

Köpa aktier via näthandel

courtage

Marknaden inom handel med värdepapper har tagit stora steg framåt i utvecklingen om man jämför de senaste 10-15 åren. Idag sköter privatpersoner sina börsaffärer själva direkt i datorn istället för att göra affärer via telefon eller kontakta en traditionell aktie- eller fondmäklare. Resultatet av det egna arbetet har blivit att kostnaderna för denna typ av handel har blivit mycket lägre.
 
Det finns fortfarande många som väljer att behålla sin personliga kontakt med sin bank eller fondkommissionär. Eftersom de vill ha en professionell investerare att bolla idéer med och få nya vinklar och tips. Oavsett om du använder en aktiemäklare eller går den mer traditionella vägen så är det alltid du som har ansvar för dina pengar. Investera inte riskfyllt om du inte har råd med det! Avsätt en summa pengar till dina investeringar som du vet att du har råd att förlora. Även om du köper aktier med lägre risk, obligationer eller statspapper så bör du ha en förutbestämd summa pengar för att inte äventyra din vardagsekonomi.
 
Det är lätt att ryckas med i affärer där du eventuellt kan göra stora pengar. Tänk på att börsen går upp och ned. Din investering kan få en oväntad vändning vilket innebär att du kan förlora hela eller större delar av dina pengar. Även om du får bra tips från en professionell investerare så finns det inga garantier för att aktiekurserna går som rådgivaren förutspår.

 

Courtage

När du handlar med värdepapper tar fondkommissionären ut en avgift som kallas för courtage. Ordet i sig är skapat av de franska orden för mäklare och mäklarfirma. Det finns olika sätt hur avgiften tas ut när du ska göra affärer. En del har en minimum avgift så kallad minimum courtage, procentuellt courtage eller fast courtage beroende på bank eller mäklare. Jämför och kolla företagen innan, så du vet vilken courtageavgift du kommer bli debiterad när du köper och säljer dina värdepapper.
 

Vad är en aktie?

Köpa aktier
För att förklara det enkelt så är en aktie en ägarandel i ett företag. Köper du aktier i ett företag så innebär det att du faktiskt blir delägare i bolaget. Däremot så kan du inte bestämma något i företaget eller påverka på andra sätt så vida du inte är majoritetsägare. Du har däremot rätt att ställa frågor till företagets ledning. Har du många frågor och funderingar så kan det finnas möjlighet för ett besök över en kopp kaffe.
 
Undrar du varför det finns A och B aktier och vad skillnaden är på dessa? Stora företag kan ibland dela upp sina aktier, oftast i A, B och ibland till och med C. Äger du en A aktie kan du ha rätt att vara med och rösta på bolagsstämman medan ett ägande av en B aktie inte ger den rätten. Däremot skiljer det sig inte i utdelningen mellan dem. Handlar du på börsen för att tjäna pengar men inte har något intresse av rösträtt i en bolagsstämma så kan du likaväl köpa en B- som A aktie. Vill du däremot göra din röst hörd i företaget kan du köpa en A aktie.
 

Varför äga aktier?

Aktier kan vara ett bra sätt att tjäna pengar på eftersom de förhoppningsvis ger dig avkastning på ditt kapital. Det är bra att vara insatt i dina affärer, men det finns också bra lösningar för dig som är nybörjare och vill prova på.
 
Ett par sätt att hitta fondportföljer med olika risknivå är att söka på internet eller kontakta ditt lokala bankkontor så får du hjälp att komma igång. Ju mer insatt du är själv blir desto bättre för dig och dina investeringar. Väljer du att köpa en färdig fondportfölj behöver du inte göra så mycket eftersom den sköts av professionella investerare. Men det är fortfarande bra om du är aktiv och skaffar dig kunskaper kring ämnet för att kunna placera smartare och bredare.
 

Obligationer

Obligationer är ett lån av värdepapper med fast avkastning för att beskriva det enkelt. När kommuner, företag och regeringar behöver låna pengar så kan man utfärda obligationer på öppna marknaden. Det innebär att du lånar ut dina pengar till någon av ovanstående ihop med tusentals andra investerare för att täcka upp den lånesumma de behöver. Avkastningen du får på din obligation är räntan på din utlånade summa. En kommun eller regering behöver ofta väldigt stora summor pengar när de lånar. Det innebär att banker inte har möjlighet att låna ut pengarna eftersom det inte finns det ekonomiska utrymmet.
 
Du kan naturligtvis tjäna mycket mer pengar på aktier än på obligationer men du kan också förlora dem ganska snabbt om det vill sig illa. En obligation har en fast ränta under flera år och du får tillbaka dina pengar när bindningstiden är slut. Det innebär att du aldrig förlorar på att spara och investera i obligationer. Däremot är kapitalet bundet i flera år. Det är en säker investering för pengar du behöver senare i livet, till exempel pensionen.
 

Fonder

Bästa aktierna
Att spara och investera i fonder är ett smart sätt för dig som vill investera i värdepapper men som inte har någon direkt kunskap om ämnet. Det kan dessutom vara en lägre risk att förlora mycket pengar. Du slipper hålla koll på marknaden själv. Omplaceringar, uppköp, emissioner och utdelningar hanteras av professionella fondförvaltare. Spridningen mellan aktierna är oftast ganska stor i fonder och blir då en säkrare investering.
 
Det finns olika risknivåer på fonder så du kan välja själv hur du vill investera dina pengar. En högriskfond kan ge dig större avkastning på ditt kapital men du kan också förlora mycket. En fond med låg risk ger lägre avkastning men dina pengar är lite säkrare. Bra att veta är att det blir mycket enklare att deklarera när du har investerat i fonder. Det finns dock ett men, eftersom du investerar bekvämt och slipper vara speciellt aktiv själv så kostar det en del. Placerar du stora belopp i fonder så kan det bli ganska så kostsamt.
 

Hur mycket pengar ska jag investera?

Du måste själv avsätta ett belopp du kan riska till dina investeringar. Du riskerar dina pengar och du måste därför ha råd att förlora stora summor av dem om aktierna sjunker drastiskt. Ju högre investeringssumma desto mer riskerar du, det är bra att ha i åtanke innan du gör affärer. När du köper och säljer själv utan professionella rådgivare bör du skaffa dig kunskap om konjunktur och börsen. Läs på och lär dig, har du mycket kunskap har du större chans att lyckas med dina affärer och då kan du också riska större belopp. Ju mer tid och intresse du lägger på att lära dig desto bättre.
 

Tips och råd

Ett bra råd som sägs ofta är att sprida risken. Om du sprider risken när du investerar så har du bättre chans att inte förlora så mycket pengar vid en nedgång. Undvik CFD handel och övriga typer av derivat handel om du inte är erfaren och duktig. Lägger du hela summan på ett och samma ställe så tar du en stor risk på ditt kapital om aktien skulle rasa.
 
Hur sprider man risken?
För att sprida risken så väljer du att handla med värdepapper inom olika branscher och företag som inte är beroende av varandra. Du får då en stor spridning och kan tjäna på din investering inom en marknad, samtidigt som en annan går sämre. Ett bra sätt är att spara i fonder som har blivit mycket populärt de senaste åren. Ett av de viktigaste råden är att läsa på så mycket det bara går innan du investerar dina pengar. Ju bättre koll du har desto bättre förutsättningar har du. Se över företagets senaste bokslut, titta hur deras nyckeltal ser ut, kolla gammal statistik. Sök på nätet efter företagsinformation, det kan finnas mycket viktig information om kommande ändringar inom bolaget som kan göra att aktien går upp eller ner.

Lägg upp en plan för dina affärer. Sätt riktkurs och stopp-loss kurs. Ändrar sig värdet negativt på din investering bör du inte vänta för länge med att sälja. Tyvärr görs det misstaget väldigt ofta i tron om att aktien ska stiga i kurs igen. Förlusten kan bli väldigt kostsam om du väntar länge med att sälja, än om du säljer i skedet när den börjar gå ned i kurs. Förlora hellre lite på flera affärer än en stor förlust på en enda.
 
Slutligen, lycka till med dina kommande investeringar!