Vill du sälja dina fakturor?
Att sälja fakturor kan vara ett mycket bra alternativ för ditt företag för att öka inkomsterna. Det handlar ju faktiskt om pengar som företaget redan har men inte har tillgång till förrän fakturan är betald. Det innebär ju också att man slipper att ta exempelvis ett företagslån och betala onödig ränta.
Nedan listar vi de 38 st företagen som köper din faktura.
Letar du efter företagslån hittar du här































































Det innebär att det alltid är dina uppgifter på fakturan och att du har pengarna på ditt konto minst 24 h snabbare.















































































































































































































































































































































































































































Varför sälja fakturorna?
En del företagare kan ha svårt att se fördelarna med att sälja sina fakturor. Kanske känns det lite nytt och osäkert för att man aldrig gjord det förut. Istället går tankarna till att ta ett lån eftersom man vet hur det fungerar.
Ett snabbt lån kan naturligtvis också vara bra på flera olika sätt, men i de fall där det faktiskt finns pengar men man har inte tid att vänta så är ett lån dyrt och onödigt. När man säljer fakturor får man naturligtvis betala en avgift i form av att man inte får betalt för hela fakturabeloppet. Men man måste lägga in att man själv sitter med den administrationen man nu väljer att sälja bort.
Dessutom slipper man i de allra flesta fall hela risktagandet, dvs. att företaget som köper fakturan köper den till 100 %. Man behöver heller inte vänta i månader på att företaget skall ha pengarna på kontot. Företag med factoringtjänster som det också heter ser faktiskt till att din ekonomi och likviditet ökar.
Detta är speciellt bra om man ska investera eller om företaget är i en känslig utvecklingsfas. Det kan alltså vara bra att använda denna typ av tjänster på flera olika plan.
Hur fungerar det?
Exempel: Ditt företag behöver ett större lager, saker börjar ta slut, kundens efterfrågan är viktig eftersom man annars kan tappa sina kunder. Det finns en hel hög med kundfordringar så egentligen skulle det ju inte vara något problem att fylla på de nödvändiga varorna.
Men det kommer att ta minst 30, 60 eller 90 dagar innan dessa inbetalningar visar sig på kontot och då kan skadan redan vara skedd och kunderna har gått någon annanstans.
Man vänder sig då till ett factoringbolag som kan köpa dina fakturor istället. Ni kommer överens vilken avgift som skall tas av beloppet, vilken risk factoringföretaget tar och vilka fakturor som skall säljas. När ni har kommit överens och skrivit ett avtal så betalar bolaget ut pengarna för fakturorna, oftast inom ett dygn.
Du behöver sedan inte tänka på dessa fakturor alls eftersom allt ansvar har gått över till factoringbolaget. Dock skall man alltid ställa frågan vilken risknivå företaget tar, vilken ersättningsnivå de tar ut i samband med köpet och när man kan se pengarna på kontot.
Factoring genom tiderna
Många kanske tror att det här med factoring är något som kommit i modern tid men så är verkligen inte fallet! Handel mellan människor och länder har funnits i flera tusen år. Och redan för 4000 år sedan kunde man se vissa tendenser av factoring som utvecklades.
Under 1400-talet prövades nästintill samma typ av factoringmodell som vi har idag. I historien kan man se att Italienska affärsmän belånade skeppslaster för att kunna segla till andra länder och köpa ytterligare last för de värdepapper de fått istället för att behöva sälja ex. spannmålet först och sedan handla för vinsten.
Under århundradena så utvecklades modellen. Och under 1700-talet var den helt accepterad och användes faktiskt i bred utsträckning av Londons många handelsmän. Detta på grund av att man behövde kunna finansiera både råvaror och olika material till kolonisatörerna innan de skulle starta sin långa resa till Amerika.
Under 1920-talet ökade kläd och textilproduktionen markant. Man behövde då ha möjlighet att stå rustad inför den massiva ökningen vilket gjorde att man var tvungen att använda samma modell som idag. Allt för att kunna svara för marknadens behov.
Genom både århundraden och årtionden har denna modell använts och utvecklats till det den är idag. Vi köper och vi säljer och det är ju det handel handlar om. Och för att kunna svara på det behov som dagens materialistiska samhälle ständigt kräver så behöver man ibland hitta olika vägar att gå för att se till att ett företag rullar på som det ska.
Budgivning på fakturor – bra eller dåligt?
Budgivning kan vara bra på det sätt att man kan välja det bästa budet. Man har inget med det vinnande budets företag att göra utan det företag som förmedlar försäljningen ser till att allt sköts och fungerar som det ska. Man kan också jämföra på ett mycket snabbare och enklare sätt än när man själv sitter och letar.
Många kanske inte vill förhandla själva för att få en riktigt bra deal och då är det bra att ha någon som gör det åt en. Det kan spara både tid och pengar men man kanske inte får en lika personlig kontakt som man får när man själv väljer ett företag, lägger upp en plan som passar just ditt bolag och sedan har bra kontakt med företagets kontaktperson.
Modellen kan ju absolut passa om man säljer en faktura då och då istället för löpande. Det bästa är att pröva och se vad som passar dig och ditt företag allra bäst.