Vill du sälja dina fakturor?

Att sälja fakturor eller factoring som det också kallas kan vara ett mycket bra alternativ för ditt företag för att öka inkomsterna. Det handlar ju faktiskt om pengar som företaget redan har men inte har tillgång till förrän fakturan är betald. Det innebär ju också att man slipper att ta exempelvis ett företagslån och betala onödig ränta.
 
Nedan listar vi de 38 st företagen som köper din faktura.
 
Letar du efter företagslån hittar du det här
 

Företag
Ersättning
Utbetalning
Företagsinformation
Ansök
Företag Fakturino
ErsättningUpp till 99%
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationFakturino jämför olika factoringbolag och när du ansöker på deras hemsida kommer du att få ett kostnadförslag från de anslutna factoring företagen. Du väljer sedan det som passar ditt företag bäst med villkor och ersättning. Factoring, fakturaköp och fakturabelåning har egna prissättningsmodeller men du kan vara säker att alltid hitta det bästa alternativet för ditt företag.
AnsökFöretag Krea
ErsättningUpp till 99%
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationKrea är en lånemäklare där du kan jämföra företagslån och fakturaköp på samma ställe. Med en ansökan når du över 20 st anslutna banker som kommer att ge dig en offert. Du väljer det erbjudande som passar ditt bolag bäst. Så oavsett om det är finansering via företagskredit eller fakturaköp så kommer du öka dina chanser att hitta bästa finansieringen för ditt bolag.
AnsökFöretag Ponture fakturaköp
ErsättningUpp till 99%
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationPonture hittar de banker som köper dina fakturor till bästa pris. Skicka din förfrågan till Ponture online. De matchar dig med rätt fakturaköpare och hittar och jämför de bästa priserna från flera factoringbolag. Registrera vilka fakturor du vill ha sålt och vänta på offerter från flera olika bolag. Ponture är ett svenskt bolag med mer än 30 års erfarenhet från finanssektorn.
AnsökFöretag Mynt fakturaköp
Ersättning100%
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationDu får ut 100% av fakturavärdet till ditt bankkonto direkt. Du väljer bara vilka skickade fakturor du vill finansiera från din kundreskontra och Mynt betalar ut direkt. Återbetalning sker med autogiro där avgiften och amorteringen dras automatiskt. Mynt tar ingen uppläggningsavgift, limit avgift eller andra dolda avgifter. Enkel och sund företagsfinansiering.
AnsökFöretag Billecta
Ersättning100%
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationDu skapar och skickar enkelt dina fakturor, antingen via några få klick i vårt verktyg eller via integration. Billecta tar hand om alla tidskrävande moment i din fakturering. Billectas unika lösning erbjuder automatisk avprickning av inbetalningar, direkt på ditt egna konto. Dina kunder betalar alltså direkt till dig utan omvägar.
Det innebär att det alltid är dina uppgifter på fakturan och att du har pengarna på ditt konto minst 24 h snabbare.
Ansök
Företag Fakturabörsen
ErsättningMin 94% – Max 99%
UtbetalningBud i realtid
FöretagsinformationFakturabörsen är som en auktion. Företag får helt enkelt buda på fakturan och den köps till högstbjudande. Bra att veta är att Fakturabörsen ser till att du har pengarna på kontot 24 timmar efter en genomförd försäljning. Fakturabörsen står för hela den administrativa delen vilket innebär att varken din kund eller du som köpare kommer att ha kontakt med köparen av fakturan.
Ansök
Företag Finanziera
ErsättningUpp till 99 %
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationFinanziera erbjuder fakturaköp med ersättning upp till 99% av fakturans värde. Exakt vilken ersättningsnivå man beror på hur kreditvärdig din kund är. Finanziera har generösa fakturavillkor och de tillåter betaltid upp till 120 dagar för er kund. De erbjuder också personlig rådgivning som ingår i priset. Huvudägare är ICA-handlarnas Förbund så de har inga problem att köpa fakturor med stora belopp.
Ansök

 

Företag Intrum Justitia
ErsättningIndividuell prissättning
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationIntrum Justitia är ett bolag med helhetslösning inom handeln vad gäller finansiella tjänster, inkasso och mycket mer. När man säljer en eller flera fakturor till Intrum Justitia så kan man själv välja hur stor del av fakturan man vill sälja till dem. Har man mer än en faktura så kan man arbeta fram en komplett lösning till hela företagets kundreskontra.
Ansök
Företag Collector
ErsättningEnligt avtal
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationCollector erbjuder sina företagskunder flera finansiella lösningar för att företag skall kunna öka sin likviditet, försäljning och sitt kassaflöde. När man säljer sin faktura så köper Collector den till 100 % av värdet. I samband med en försäljning så betalar man en provision som är avsedd att täcka administrationskostnader och andra avgifter som tillkommer i samband med övertagandet av fakturan.
Ansök
Företag Eurofinans
ErsättningEnligt avtal
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationVill du få jobbet gjort snabbt? Eurofinans som idag är ett av Sveriges ledande företag inom kredithantering garanterar sina kunder en snabb och enkel service. Inga onödiga väntetider, inget krångel med administration, slipp hela kreditrisken och få dessutom pengarna överförda till företagskontot samma dag. Eurofinans finansierar fakturor för över en miljard varje år och har tusentals kunder som känner sig trygga under deras professionalism.
Ansök
Företag Svea Ekonomi
ErsättningUpp till 98 %
Utbetalning1 – 2 dagar
FöretagsinformationIbland behöver man frigöra kapital i sitt företag för att kunna investera så att det kan växa. Fakturahögen kan växa i takt med långa betalningsvillkor och det kan ofta vara svårt för mindre företag att vänta längre perioder på att få betalt. Svea finans erbjuder kunder en enkel och snabb service där de köper fakturorna upp till 98 % och man kan se pengarna på kontot efter ett par dagar.
Ansök
Företag Prioritet finans
ErsättningEnligt avtal
UtbetalningOmgående
FöretagsinformationOavsett om det skulle vara en finanskris eller om ekonomin i samhället ser bra ut så kan man vara säker på att Prioritet Finans alltid har pengar att hjälpa dig med. De lutar sig inte mot andra banker utan drivs enbart av egna finansiella muskler. Säljer man en faktura till dem så får man alltid pengarna samma dag. Behöver man till exempel pengarna när man är tillbaka från lunchen så är det bara att se till att fakturorna blivit inlämnade på morgonen. De erbjuder en trygg och säker affärsrelation med stor expertis.
Ansök
Företag Alunda finans
ErsättningMinst 94 %
UtbetalningDirekt
FöretagsinformationSlipp oroa dig om kunden inte skulle betala. Hos Alunda finans slipper man bekymra sig över dålig likviditet i företaget. Sälj fakturor och få företagets innestående tillgångar redan idag. Alunda gör en kreditupplysning för att se att företaget är kreditvärdigt. När detta är gjort skrivs det kontrakt och när allt är godkänt och fakturaköpet genomfört så sätts pengarna in på kontot.
Ansök
Företag Bibby Financial Services
ErsättningOffert
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationBibby financial services har arbetat inom branschen sedan 1985 och har stor kunskap om hur ett bra köp går till. Som kund hos Bibby kan man känna sig säker och behöver inte oroa sig. När fakturaköpet gått igenom tar de över alla risker och ditt företag har pengarna på kontot snarast. Här är man noga med sina kunder, en nöjd och glad kund kommer alltid tillbaka!
Ansök
Företag Factoring gruppen
ErsättningIndividuell prissättning
Utbetalning1 – 2 dagar
FöretagsinformationFactoring Gruppen arbetar nära med sina kunder och strävar efter att ha en god relation för att skapa ett långt och förtroendefullt samarbete. Anledningen att prissättningen sätts individuellt är för att du som kund ska kunna få ett så bra avtal vad gäller ditt företag som möjligt. Prissättningen är baserad på vilket belopp det handlar om, om det finns flera fakturor som skall säljas och vilket avtal man tecknar. Man väljer alltid själv hur många och vilka fakturor man vill sälja.
Ansök
Företag Avida finans
ErsättningIndividuell prissättning
UtbetalningInom 24 timmar
Företagsinformation Avida Finans vill att du som företagare skall kunna ägna dig åt ditt företag och låta dem sköta administrationskrångel och fakturering. Istället för att behöva vänta med tillskottet i lagret, investeringen i nytt material eller maskiner på grund av långa väntetider så kan du ha pengarna på konot inom ett dygn. Det är lätt att göra en intresseanmälan hos Avida som då kan ge ditt företag ett prisförslag och ni kan komma överens. Att slippa långa betalningsvillkor och istället få tillgång till innestående pengar direkt ökar likviditeten i bolaget.
Ansök
Företag Arvato
ErsättningUpp till 99 %
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationArvato har tjänster inom alla delar i faktureringskedjan och inte enbart fakturaköp. Arvato ingår i tyska Bertelsmann gruppen har över 10 000 nöjda kunder. De har hela 6000 medarbetare på 21 marknader. Arvato vill hjälpa just ditt företag att se till att affärerna fungerar smidigt och smärtfritt. Ersättningen för fakturor är upp till 99 % och man slipper allt arbete som fakturor medför. Snabb utbetalning och proffsigt bemötande.
Ansök

 

Företag Factoringpoolen
ErsättningUpp till 98 %
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationMed lång erfarenhet inom finansiell service så ger Factoringpoolen ett professionellt intryck. De erbjuder många olika tjänster där bland annat köp av fakturor till både företag och privatpersoner ingår. Man får en snabb utbetalning och en normal avgift. Att sälja sina fakturor kan ha stor betydelse för många företag men det gäller också att hitta rätt företag att sälja dem till så att man kan känna sig trygg och få en bra service. Det är just det som de erbjuder sina kunder och att målet blir att arbeta mot ett långt samarbete.
Ansök
Företag Resursbank
ErsättningIndividuell prissättning
UtbetalningSamma dag
FöretagsinformationBra att veta är att Resursbank köper fakturor med både Rut och Rot-avdrag men då måste beloppet redan ha dragits av. Skulle man vilja sälja en sådan faktura så måste man anmäla den kunds inbetalning som fakturan gäller till skatteverket. All administration sköts av Resursbank vilket innebär att man slipper lägga ned onödig tid själv. Eftersom pengarna betalas ut samma dag behöver man inte vänta med att bygga och göra sitt företag starkare.
Ansök
Företag Magni Finans
ErsättningUpp till 97 %
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationMagni är noga med att likviditeten i ditt företag skall vara bra hela tiden och hjälper dig med att hålla koll. I samband med att man tecknar ett avtal så får man tillgång till deras ovärderliga verktyg som hjälper till att planera likviditeten i företaget. Med verktyget så ser Magni till att alla fakturor alltid blir betalda i tid. Tid skall inte läggas på onödiga saker! Låt proffsen ta hand om det de är bäst på så att ni kan lägga tiden på det ni är bäst på.
Ansök
Företag Swedbank
ErsättningIndividuell prissättning
Utbetalning70 % direkt, resterande 30 % när fakturan är betald
FöretagsinformationFör att kunna sälja en faktura till Swedbank måste man vara befintlig kund som i de allra flesta storbanker. Det viktiga är också att man vet att förutom de avgifter som Swedbank tar i samband med köpet av fakturan så betalar de vanligtvis enbart ut 70 % av beloppet direkt. De resterande 30 % av det köpta fakturabeloppet betalas sedan ut när kunden som fakturan är ställt till betalar in den till banken.
Ansök
Företag Kapitalkredit
ErsättningEnligt avtal
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationKapitalkredit sätter endast till en överlåtelsetext på fakturan i samban med utskick av fakturan till kunden. Därför kan du som företagare känna dig säker att kunden kan se din identitet trots att du inte längre äger den. Ersättning vid försäljning sätts individuellt i samband med det avtal ni förhandlar fram gemensamt. Pengarna betalas ut inom det närmsta dygnet så man vet att pengarna finns tillgängliga snarast.
Ansök
Företag Amfa bank
ErsättningEnligt avtal
UtbetalningSamma dag
FöretagsinformationAmfa Bank är ett tryggt val för både dig och dina kunder. Med över 20 år i branschen och factoring som huvudtjänst kan du känna dig väl omhändertagen. Amfa bank anser att det är onödigt att sätta sitt bolag i skuld när företaget egentligen har pengarna. Här slipper man vänta och kan få pengarna direkt istället. Visst får man betala en avgift men tid är pengar och här sparar man in på både administration och porto.
Ansök
Företag Solidum
ErsättningEnligt avtal
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationMed en av marknadens lägsta avgifter och snabba service kan man ha pengarna man behöver på kontot efter bara någon dag. Man slipper vänta på att företagets kunder skall betala sina fakturor och kan istället fortsätta utveckla verksamheten i den takt som behövs. Solidum har ingen årsavgift eller andra dolda kostnader. Ni förhandlar ihop ett avtal där det framkommer vilken ersättning Solidum vill ha för att köpa fakturan.
Ansök
Företag Ikano bank
ErsättningUpp till 99 %
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationIkano Bank hjälper sina kunder när det verkligen behövs. Kanske väntar du på att få köpa in en produkt till shoppen eller köpa ett program som sparar både tid och pengar i din verksamhet? De flesta företagen har stått där och trampat någon gång. Fakturorna har gått iväg men det är lång tid kvar innan kunderna betalar så att pengarna finns på kontot. Hos Ikano kan du sälja dina kundfakturor mot låga avgifter och snabb utbetalning.
Ansök
Företag Promentor finans
ErsättningUpp till 99,5 %
UtbetalningDirekt
FöretagsinformationMed kompetenta medarbetare och dagens främsta teknik hjälper promentor sina kunder att få en enklare vardag. Du själv kan ägna dig åt affärer medan Promentor finans gör grovjobbet. Ni skapar lösningar tillsammans så att arbetsdagen kan flyta på enkelt och smidigt, i alla fall när det gäller fakturatjänster. Här erbjuds det flera tjänster och lösningar om man inte enbart vill ha hjälp med att få sålt sina fakturor. Ett bra val för en enklare arbetsdag!
Ansök
Företag PayEx
ErsättningEnligt avtal
UtbetalningDirekt
FöretagsinformationPayEx grundades redan 1972 och har idag olika betallösningar för mobil och fysisk handel och inte minst internet där de är riktigt stora. Företaget arbetar med Billing och CRM, fakturering, kundreskontra, kredit, inkasso och efterbevakning. Företaget har alltså många olika tjänster att erbjuda sina kunder. Efter lång erfarenhet i branschen så kan man lita på att man får den bästa servicen när man kontaktar någon av deras 500 medarbetare.
Ansök
Företag Eurocredit
ErsättningEnligt prislista
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationEurocredit tar hela kreditrisken om det skulle vara så att din kund faktiskt inte betalar fakturan i slutändan. De köper fakturor när och hur du vill. Har du fakturor varje månad som du vill sälja så ger de en helhetslösning på det eller så kan man sälja någon gång då och då när man känner att det behövs. De erbjuder en förmånlig prislista i samband med köp och betalar ut pengarna så snabbt affären gått igenom.
Ansök
Företag Marginalen Bank
ErsättningUpp till 99 %
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationMarginalen bank lovar en snabb utbetalning och har en mycket förmånlig kostnad för köpet. Man slipper förlora så mycket pengar på att sälja en faktura. Visst kan man känna att det känns surt att betala en ersättning men istället får man se det som att man slipper faktiskt mycket jobb. Den tiden du själv skulle lagt ner på administrering av fakturan, kanske skickat påminnelse, övervakat och betalat porto flera gånger. Allt detta slipper du med Marginalens factoring tjänst och man får dessutom bra hjälp och trevligt bemötande.
Ansök
Företag Northmill
ErsättningEnligt avtal
UtbetalningNästkommande vardag
FöretagsinformationNothmill arbetar inte som de flesta andra factoring tjänster utan här köper man faktura med regress för att det ska bli mycket billigare för dig som företagare. Även om Northmill inte tar på sig kreditrisken utan att du själv får stå för den så lämnar de dig inte i sticket. De är med dig och ditt företag hela tiden även efter förfallodatumet gått ut och indrivningsprocessen tar vid. Även under denna process tar de ansvaret för den administrativa delen trots att du har köpt tillbaks fakturan igen.
Ansök
Företag Finansia
ErsättningEnligt avtal
UtbetalningSamma dag
FöretagsinformationFinansia erbjuder två olika tjänster inom factoring. Det finns en tjänst där du själv väljer vilka fakturor det gäller och vilka man istället vill ha fakturaservice på. Sedan finns det deras alltid tjänst som passar dig som vill ha en komplett och kontinuerlig lösning. Denna tjänst erbjuds till en av de bästa priserna på marknaden. Finansias medarbetare svarar mer än gärna på frågor och ger ett bra och proffsigt bemötande.
Ansök
Företag SEB
ErsättningEnligt avtal
UtbetalningPå betalningsdagen
FöretagsinformationSEB är en av Sveriges största banker och förutom konton och lån så hjälper de även sina kunder med krångliga fakturor. Framförallt för att deras företagskunder skall få en bättre likviditet i företaget. En trygg och pålitlig service där du vet att pengarna finns på kontot på betalningsdagen. Kontakta SEB för ytterligare information om vilka avgifter man betalar i samband med en försäljning.
Ansök
Företag Creditlink
ErsättningUpp till 97 %
Utbetalning1 – 2 dagar
FöretagsinformationSmidig lösning från början till slut. Creditlinks factoringtjänst är snabb och enkel. Det finns ingen anledning att vänta när man vet att bolaget behöver sina innestående inkomster för att kunna fortsätta med bra ruljangs i vardagen. Även om du skulle ha kunder som inte betalar sina skulder till ditt företag så hjälper Creditlik dig. De erbjuder förutom fakturatjänster även proffsiga tjänster inom inkassohantering.
Ansök
Företag FM Finans
ErsättningIndividuell prissättning
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationFM Finans hjälper små till medelstora företag med mindre krediter, belåning av fakturor och köp av fakturor. Företaget arbetar för ett intimt kundbemötande och trygghet. Man behöver inte känna sig orolig när man säljer sina fakturor till FM Finans, de arbetar proffsigt eftersom det är ju trots allt ditt företags kunder det handlar om. De skapar trygghet både framåt och bakåt i ledet!
Ansök
Företag Invoice finance
ErsättningEnligt avtal
UtbetalningSamma dag
FöretagsinformationInvoice finance har arbetat ca 10 år i branschen vilket ger dem god kunskap inom området och ett utmärkt val när man vill få inkomsterna att öka direkt istället för att vänta. Små företag kan ofta ha svårt att vänta flera månader innan förfallodatumet har gått ut och kunden faktiskt skall betala sin faktura. Invoice Finance erbjuder därför sina företagskunder mycket bra tjänster så att företaget kan blomstra utan hinder i vägen.
Ansök
Företag JI Finance
ErsättningEnligt avtal
Utbetalning1 – 2 dagar
FöretagsinformationJI Finance arbetar för goda kundrelationer och flexibla finansieringslösningar. Som kund får du alltid ett trevligt och professionellt bemötande. Du kan vara säker på att du och din firma får den bäst utlovade servicen och en lösning som är skräddarsydd för er individuellt. Kanske känns det jobbigt att sitta i en situation där det krävs att sälja sina kundfakturor för att företaget skall få en bättre ekonomi. Det finns ingen anledning för oro då det är vanligt att sälja faktura och på JI Finance sköts allting enkelt och smidigt.
Ansök
Företag Inkassoledarna
ErsättningUpp till 98 %
UtbetalningSamma dag
FöretagsinformationFinansledarna är den del som köper fakturor inom Inkassoledarna. Det finns många avdelningar på sidan där företag kan få hjälp med både inkasso, finans, juridik och kreditupplysning. Finansledarna tar över hela risken när det köper fakturor vilket kan vara bra att veta. Utbetalningen sker oftast samma dag när allting är klart med fakturan och ersättningsnivån är relativt bra.
Ansök
Företag Preventia Finans
ErsättningEnligt avtal
UtbetalningDirekt
FöretagsinformationInga mellanhänder, ingen väntetid! När man är i behov av att sälja en eller flera fakturor så vill man att det skall gå snabbt och lätt. Man vill veta att man direkt får tala med en kompetent person och helst den som kan ta beslut. Hos Preventia Finans får man just detta. Inga fördröjningar och väntan på att andra skall ta beslut utan du får direkt kontakt med en beslutsfattare. Förutom det så ser Preventia till att pengarna betalas ut till dig som kund direkt.
Ansök
Företag Omniveta
ErsättningEnligt avtal
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationHos Omniveta kan man välja själv om man vill att de ska överta hela kreditrisken eller om man själv fortfarande vill ha en del kvar. Utbetalningen är snabb och man slipper all administration kring fakturorna man sålt. Man får ett personligt in logg på sidan där man erbjuds flera bra tjänster. Man har dessutom en privat kontaktperson som sätter sig in och har hand om dina ärenden.
Ansök

 

Företag Nordenfinans
ErsättningEnligt avtal
UtbetalningInom 24 timmar
FöretagsinformationNorden Finans är ett företag som endast köper fakturor. De tar hand om allt vad gäller påminnelser, utskick mm. Som företagare slipper du administrationen och kostnaden kring det. Det är också därför företag som köper fakturor tar ut en avgift för köpet. De tar hela risken, sköter din faktura från början till slut och ser till att du får dina pengar snabbt.
Ansök
Företag Factorex
ErsättningUpp till 96 %
UtbetalningSamma dag
FöretagsinformationFinansbolaget Factorex Finans har sitt huvudkontor i Stockholm och arbetar i hela norden men är först och främst inriktat på Sverige. De erbjuder alla sina kunder säkerhet, snabb service och medarbetare med mycket erfarenhet. Skulle man välja det här bolaget när man skall sälja fakturor så sker betalningen väldigt snabbt. Det räcker att skicka över fakturan på morgonen så betalas pengarna ut samma dag efter lunch.
Ansök
Företag Fakturum
ErsättningUpp till 98,6 %
UtbetalningFlera svar inom 24 timmar
FöretagsinformationFakturum köper inte dina fakturor själv utan är en hjälpande hand när du vill ha bud från flera olika företag. När du använder Fakturum vid en försäljning så ger de dig de olika buden på ett bra sätt där du enkelt kan se vilka för och nackdelar som finns. Vem som ger dig bäst pris och vem som betalar snabbast. Under budgivningen informeras du via mail och sms så att du kan följa buden snabbt. På det här sättet slipper man själv att förhandla med bolagen och man får en överskådlig prisbild.
Ansök
Företag Fakturino
ErsättningOffert
Utbetalning7 offerter inom 24 timmar
FöretagsinformationFakturino är en helt oberoende aktör som samarbetar med flera olika finansbolag som i sin tur kan ge dig som företagare flera olika bud i samband med att du skall sälja en faktura. Man kan då undra vad det skulle vara bra för? Jo för att man kan spara mycket pengar på att ha flera intressenter av din faktura och dessutom ser man själv vart man får bäst betalt.
Ansök
Företag Billevo
ErsättningUpp till 98 %
UtbetalningDirekt
FöretagsinformationÄven Billevo arbetar med att ta in bud från flera olika bolag. Det kan vara ett mycket bra sätt för företagare att spara både tid och pengar när man ska sälja fakturor eftersom man då får både en jämförelse och flera bud helt gratis. Man ser då vilket bolag som erbjuder mest för din faktura och man vinner mer själv. Man slipper dessutom att förhandla själv med företagen och Billevo ser till att pengarna betalas ut direkt i samband med avslutad affär.
Ansök

 

FAQ

Vad kostar det att sälja en faktura?

Kostnaden för att sälja en faktura till ett kreditbolag kan variera beroende på fakturabeloppet, kreditbolagets krav och konkurrensen på marknaden. Generellt sett tar kreditbolag ut en avgift som baseras på fakturabeloppet och en ränta för de dagar som fakturan är obetald. Avgifterna kan variera mellan olika kreditbolag och kan vanligtvis variera från några procent till upp till 5-6% av fakturabeloppet. Räntan kan också variera beroende på kreditbolagets krav, storleken på fakturabeloppet och längden på betalningstiden. Kreditbolag kan ta ut en ränta på mellan 1-3% per månad för de dagar som fakturan är obetald. Utöver dessa kostnader kan det också finnas andra avgifter som tillkommer, till exempel administrativa avgifter och eventuella kostnader för kreditkontroll av kunden som ska betala fakturan.

Vilka företag köper fakturor?

Det finns flera olika typer av företag som köper fakturor från andra företag. Dessa företag kallas fakturaköpare eller fakturabelåningbolag och erbjuder finansiella tjänster för företag som vill sälja sina obetalda fakturor och snabbt få betalt. Några exempel på företag som köper fakturor inkluderar:

Kreditbolag: Kreditbolag är specialiserade på att köpa fakturor och erbjuda snabba betalningar för företag som behöver förbättra sin likviditet.

Factoringbolag: Factoringbolag köper fakturor och hanterar fakturering, påminnelser och inkasso för att hjälpa företag att spara tid och resurser.

Finansbolag: Finansbolag erbjuder finansiering och köper fakturor som säkerhet för att säkerställa att de får tillbaka sina pengar.

Inkassobolag: Inkassobolag kan köpa fakturor för att hjälpa företag att ta hand om obetalda fakturor och skulder.

Banker: Vissa banker erbjuder också fakturaköp som en tjänst för sina företagskunder.

Hur snabbt får man betalt när man säljer fakturan?

När man säljer en faktura till ett fakturaköp- eller fakturabelåningsföretag, får man vanligtvis betalt direkt en stor del av fakturabeloppet, vanligtvis mellan 80-90%. Resterande belopp betalas ut när fakturan betalas av kunden minus kostnad som bolaget tar. Betalningstiden för att få ut resterande beloppet kan variera beroende på fakturaköp- eller fakturabelåningsföretagets villkor och betalningstider för kunderna som ska betala fakturan. Vanligtvis tar det mellan några dagar upp till flera veckor att få ut resterande beloppet efter att fakturan betalas av kunden. Det är därför viktigt att ha koll på fakturaköp- eller fakturabelåningsföretagets betalningsvillkor innan man säljer fakturan, för att se till att det passar företagets behov. Det är också viktigt att ta hänsyn till företagets kassaflöde och likviditet för att se till att man har tillräckligt med pengar för att täcka sina kostnader fram till att man får ut resterande beloppet

Varför ska man använda fakturaköp?

Att använda fakturaköp kan ge flera fördelar för företag som har obetalda fakturor och behöver snabbt få betalt. Här är några skäl till varför företag väljer att använda fakturaköp:

Förbättrad likviditet: Att sälja fakturor till fakturaköp- eller fakturabelåningsföretag kan förbättra företagets likviditet genom att man får betalt direkt istället för att vänta på att kunderna betalar fakturorna. Detta kan ge företaget möjlighet att betala räkningar, investera i verksamheten och göra nya affärer.

Minskat risktagande: Genom att sälja fakturor till ett fakturaköp- eller fakturabelåningsföretag kan man minska risken för förluster på obetalda fakturor. Fakturaköpare har ofta bättre resurser och kunskap att hantera obetalda fakturor och kan hjälpa företaget att undvika kundskulder och dålig likviditet.

Sparad tid och resurser: Att hantera fakturering, påminnelser och inkasso kan vara tidskrävande och kräva resurser från företaget. Genom att sälja fakturor till ett fakturaköp- eller fakturabelåningsföretag kan man spara tid och resurser och fokusera på att driva företaget framåt.

Förbättrad kreditvärdighet: Att använda fakturaköp- eller fakturabelåningsföretag kan också hjälpa till att förbättra företagets kreditvärdighet genom att man snabbt får betalt för fakturorna. Detta kan göra det lättare att få finansiering och lån från banker och andra finansiella institutioner.

6 punkter som man bör tänka på när man ska sälja en faktura till ett kreditbolag

 
✓ Avgifter och räntor: Kreditbolag tar ut avgifter och räntor för att köpa fakturan. Det är viktigt att förstå dessa kostnader och se till att de inte minskar vinsten för företaget. Kreditbolag tar ut en avgift, som vanligtvis baseras på fakturabeloppet, när de köper fakturan. Avgiften kan variera beroende på kreditbolagets krav och konkurrensen på marknaden. Utöver avgiften tar kreditbolaget vanligtvis ut ränta för de dagar som företaget väntar på betalning. Räntan kan variera beroende på kreditbolagets krav, storleken på fakturabeloppet och längden på betalningstiden. Det är viktigt att förstå dessa kostnader och se till att de inte minskar vinsten för företaget.
 
En annan faktor som påverkar avgifterna och räntorna är kreditvärdigheten hos företaget som säljer fakturan. Om företaget anses vara en högre kreditrisk, kan avgifterna och räntorna bli högre. Därför är det viktigt att se till att fakturan som säljs uppfyller kreditbolagets krav på kreditvärdighet och att företaget har en god ekonomisk ställning.
 
✓ Kreditvärdighet: Kreditbolaget kommer att bedöma kreditvärdigheten hos företaget som säljer fakturan. Det är viktigt att se till att fakturan som säljs uppfyller kreditbolagets krav på kreditvärdighet. Kreditbolaget kommer att bedöma kreditvärdigheten hos företaget som säljer fakturan för att bedöma risken för att fakturan inte kommer att betalas. Bedömningen av kreditvärdigheten kan baseras på faktorer som företagets betalningshistorik, kassalikviditet, skuldsättning och lönsamhet. Företag som har en hög kreditvärdighet anses vara mindre riskabla för kreditbolaget och kan därför få bättre villkor för att sälja fakturor. Företag med en lägre kreditvärdighet kan däremot få högre avgifter och räntor eller kanske inte ens bli godkända att sälja fakturan till kreditbolaget.
 
För att förbättra kreditvärdigheten och öka chanserna att sälja fakturor till kreditbolag är det viktigt att ha en god betalningshistorik, hålla en god likviditet, ha en rimlig skuldsättning och visa en positiv lönsamhet. Det kan också vara en god idé att ansöka om kreditrapporter för att få en bättre förståelse av företagets kreditvärdighet.
 
En annan faktor som kan påverka kreditvärdigheten är ålder på fakturan. Kreditbolag har ofta en gräns för hur gamla fakturor som de köper och ju äldre fakturan är, desto större risk för att den inte kommer att betalas. Det är därför viktigt att se till att fakturan som säljs är så färsk som möjligt för att öka chanserna att kreditbolaget kommer att köpa fakturan
 
✓ Säkerhet: Säkerhet är en annan viktig faktor att tänka på när man ska sälja en faktura till ett kreditbolag. Vissa kreditbolag kräver säkerhet för att köpa fakturan, vilket innebär att det är viktigt att förstå vad som krävs och hur det påverkar företagets ekonomiska ställning.
 
Säkerhet kan vara i form av exempelvis en borgen, en pant i företagets tillgångar eller en personlig borgen. Detta innebär att om företaget inte kan betala tillbaka lånet eller om fakturan inte betalas av kunden, kan kreditbolaget ta tillgång till säkerheten.
 
Det är viktigt att se till att säkerheten som krävs är rimlig och inte påverkar företagets ekonomiska ställning alltför mycket. Det är också viktigt att förstå vilken typ av säkerhet som kreditbolaget kräver och vilka konsekvenser det kan ha för företaget om lånet inte betalas tillbaka.
 
Om kreditbolaget kräver en pant i företagets tillgångar kan detta påverka företagets möjligheter att ta andra lån eller göra affärer med andra företag. Om företaget inte kan betala tillbaka lånet eller fakturan kan företagets tillgångar tas i beslag av kreditbolaget. Detta kan påverka företagets ekonomiska ställning och till och med leda till att företaget tvingas lägga ned sin verksamhet.
 
Säkerhet kan också vara i form av en personlig borgen, vilket innebär att företagsägaren personligen står för betalningarna om företaget inte kan betala tillbaka lånet eller fakturan. Det är viktigt att förstå att detta kan påverka företagsägarens personliga ekonomi och att det kan vara en hög risk att gå i personlig borgen.
 
✓ Längd på betalningstiden: Kreditbolag har olika tidsramar för när de betalar ut pengarna för köpta fakturor. Det är viktigt att förstå hur lång tid det tar att få betalt och att se till att det passar företagets behov.
 
Vanligtvis betalar kreditbolag ut mellan 80-90% av fakturabeloppet direkt och resterande belopp betalas ut när fakturan betalas av kunden. Längden på betalningstiden kan variera mellan olika kreditbolag och kan påverka företagets likviditet och kassaflöde.
 
Om företaget behöver pengarna snabbt kan det vara viktigt att välja ett kreditbolag som betalar ut pengarna snabbt. Detta kan bidra till att förbättra företagets likviditet och säkerställa att företaget har tillräckligt med pengar för att täcka sina utgifter.
 
Det är också viktigt att förstå att längden på betalningstiden kan påverka de totala kostnaderna för att sälja fakturan. Om betalningstiden är längre kan räntekostnaderna för kreditbolaget vara högre, vilket kan påverka företagets vinstmarginaler.
 
Det är därför viktigt att jämföra olika kreditbolag och deras betalningstider innan man bestämmer vilket kreditbolag man ska sälja fakturan till. Det kan också vara en god idé att diskutera betalningstiden med en finansiell rådgivare för att få en bättre förståelse av hur det påverkar företagets ekonomi.
 
✓ Krav på fakturor: Vissa kreditbolag har specifika krav på fakturor som de köper, vilket kan påverka företagets möjligheter att sälja fakturor.
Exempel på krav som kreditbolag kan ha på fakturor är minimibelopp för fakturorna, ålder på fakturorna och kreditvärdigheten hos kunden som ska betala fakturan. Det är därför viktigt att förstå dessa krav och se till att fakturorna uppfyller dem.
 
Om fakturan inte uppfyller kreditbolagets krav kan företaget inte sälja fakturan till kreditbolaget och måste söka efter andra alternativ för att få betalt för fakturan. Det är därför viktigt att undersöka kreditbolagens krav på fakturor och se till att fakturorna uppfyller dessa krav innan man bestämmer sig för att sälja fakturan till ett kreditbolag.
 
För att undvika eventuella problem kan det vara en god idé att diskutera fakturans krav med kreditbolaget innan man väljer att sälja fakturan till dem. På så sätt kan man undvika att sälja fakturor som inte uppfyller kreditbolagets krav och säkerställa att företaget får betalt för fakturan.
 

✓ Rykte och pålitlighet: Det är viktigt att undersöka kreditbolagets rykte och pålitlighet innan man säljer en faktura till dem. Detta inkluderar att undersöka deras historik och läsa recensioner från andra företag som har använt deras tjänster.
 

Varför sälja fakturorna?

Sälja faktura
En del företagare kan ha svårt att se fördelarna med att sälja sina fakturor. Kanske känns det lite nytt och osäkert för att man aldrig gjord det förut. Istället går tankarna till att ta ett lån eftersom man vet hur det fungerar.
 
Ett snabbt lån kan naturligtvis också vara bra på flera olika sätt, men i de fall där det faktiskt finns pengar men man har inte tid att vänta så är ett lån dyrt och onödigt. När man säljer fakturor får man naturligtvis betala en avgift i form av att man inte får betalt för hela fakturabeloppet. Men man måste lägga in att man själv sitter med den administrationen man nu väljer att sälja bort.
 
Dessutom slipper man i de allra flesta fall hela risktagandet, dvs. att företaget som köper fakturan köper den till 100 %. Man behöver heller inte vänta i månader på att företaget skall ha pengarna på kontot. Företag med factoringtjänster som det också heter ser faktiskt till att din ekonomi och likviditet ökar.
 
Detta är speciellt bra om man ska investera eller om företaget är i en känslig utvecklingsfas. Det kan alltså vara bra att använda denna typ av tjänster på flera olika plan.
 

Hur fungerar det?

Exempel: Ditt företag behöver ett större lager, saker börjar ta slut, kundens efterfrågan är viktig eftersom man annars kan tappa sina kunder. Det finns en hel hög med kundfordringar så egentligen skulle det ju inte vara något problem att fylla på de nödvändiga varorna.
 
Men det kommer att ta minst 30, 60 eller 90 dagar innan dessa inbetalningar visar sig på kontot och då kan skadan redan vara skedd och kunderna har gått någon annanstans.
 
Man vänder sig då till ett factoringbolag som kan köpa dina fakturor istället. Ni kommer överens vilken avgift som skall tas av beloppet, vilken risk factoringföretaget tar och vilka fakturor som skall säljas. När ni har kommit överens och skrivit ett avtal så betalar bolaget ut pengarna för fakturorna, oftast inom ett dygn.
 
Du behöver sedan inte tänka på dessa fakturor alls eftersom allt ansvar har gått över till factoringbolaget. Dock skall man alltid ställa frågan vilken risknivå företaget tar, vilken ersättningsnivå de tar ut i samband med köpet och när man kan se pengarna på kontot.
 

Factoring genom tiderna

Factoring
Många kanske tror att det här med factoring är något som kommit i modern tid men så är verkligen inte fallet! Handel mellan människor och länder har funnits i flera tusen år. Och redan för 4000 år sedan kunde man se vissa tendenser av factoring som utvecklades.
 
Under 1400-talet prövades nästintill samma typ av factoringmodell som vi har idag. I historien kan man se att Italienska affärsmän belånade skeppslaster för att kunna segla till andra länder och köpa ytterligare last för de värdepapper de fått istället för att behöva sälja ex. spannmålet först och sedan handla för vinsten.
 
Under århundradena så utvecklades modellen. Och under 1700-talet var den helt accepterad och användes faktiskt i bred utsträckning av Londons många handelsmän. Detta på grund av att man behövde kunna finansiera både råvaror och olika material till kolonisatörerna innan de skulle starta sin långa resa till Amerika.
 
Under 1920-talet ökade kläd och textilproduktionen markant. Man behövde då ha möjlighet att stå rustad inför den massiva ökningen vilket gjorde att man var tvungen att använda samma modell som idag. Allt för att kunna svara för marknadens behov.
 
Genom både århundraden och årtionden har denna modell använts och utvecklats till det den är idag. Vi köper och vi säljer och det är ju det handel handlar om. Och för att kunna svara på det behov som dagens materialistiska samhälle ständigt kräver så behöver man ibland hitta olika vägar att gå för att se till att ett företag rullar på som det ska.
 

Budgivning på fakturor – bra eller dåligt?

Budgivning kan vara bra på det sätt att man kan välja det bästa budet. Man har inget med det vinnande budets företag att göra utan det företag som förmedlar försäljningen ser till att allt sköts och fungerar som det ska. Man kan också jämföra på ett mycket snabbare och enklare sätt än när man själv sitter och letar.
 
Många kanske inte vill förhandla själva för att få en riktigt bra deal och då är det bra att ha någon som gör det åt en. Det kan spara både tid och pengar men man kanske inte får en lika personlig kontakt som man får när man själv väljer ett företag, lägger upp en plan som passar just ditt bolag och sedan har bra kontakt med företagets kontaktperson.
 
Modellen kan ju absolut passa om man säljer en faktura då och då istället för löpande. Det bästa är att pröva och se vad som passar dig och ditt företag allra bäst.
 

Author Bank24.se

Jonas Larsson © Bank24

Källor: Visma samt SVEA

Ansvarig utgivare: Jonas har arbetat med jämförelse av konsumentkrediter sedan 2012. Han har ett stort intresse av privatekonomi och finansrelaterade ämnen och ser till att informationen är korrekt och uppdaterad.

Senast updaterad: 2023-02-16