Förbättra privatekonomin

Det finns en hel del sätt att förbättra sin privatekonomi. Många gånger betalar man onödiga och dyra kostnader för att man till exempel alltid har haft samma elbolag, telefonbolag, bank, spar och bolåneränta. Man kan i de allra flesta fall vara med och hjälpa till och påverka detta själv.
 
Ett tips om man har många små krediter som månad efter månad står och tickar pengar i ränta är att ansöka om ett större lån och samla ihop alla de mindre krediterna. Större lån har bättre ränta och det resulterar också oftast i att man får en lägre månadskostnad, om inte annat så kan man välja återbetalningstiden själv eller i samråd med sin bankman.
 
Telefonbolag har också olika kostnader. En del har gratis mobilabonnemangs kostnad medan en del tar ut flera hundra i kvartalet för detta. Kolla upp hur mycket ni ringer för varje månad och se om någon av de olika betaltjänsterna kan vara till en större fördel för er.
 
Till exempel så har de allra flesta att man betalar en fast avgift och man slipper då minuttaxa, det kan vara ett bra alternativ om man ringer mycket och länge. Använd inte samma elbolag i alla år utan att ha kollat upp marknadens elpriser och i alla fall förhandlat med det elbolag ni har idag.
 
Man behöver inte sitta och söka på alla elbolag som finns i Sverige utan man kan enkelt och smidigt gå in på olika jämförelsesidor och se vilka priser de olika elbolagen har i dagsläget. Vill man då inte byta så kan man alltid ringa till sitt elbolag och diskutera sitt elpris med dem och förhandla om det.
 
Ha alltid i åtanke att det är de som tjänar pengar på dig som konsument och gör det mesta för att få ha dig kvar i sitt bolag. Förhoppningsvis så lägger man på telefonen nöjd eller så går man in på sidan man var på och byter till den elleverantör som ger det bästa priset för er årsförbrukning.
 

 
Har man bolån eller andra lån hos sin bank så ska man alltid kolla upp och förhandla så att man får den absolut bästa räntan. I många fall kan det till och med vara riktigt lönsamt att byta bank eftersom banker inte har samma villkor och räntor.
 
Räntan på ett bolån är definitivt en av de viktigaste sakerna att hålla koll på eftersom man kan spara väldigt mycket pengar varje år på att få ner sin bolåneränta.
 
Det allra viktigaste hjälpmedlet för att kunna förbättra sin privatekonomi är att ha ordentlig koll på sina inkomster och framförallt utgifter. Se om det finns utrymme att spara och kolla över vilka månadskostnader ni kan ändra på och till och med kanske få bort.