Hitta bästa sparräntan

Att jämföra sparräntor och bankernas sparkonton är viktigt så du får en bra ränta och får dina pengar att växa. Vi har därför byggt en lättanvänd tjänst så du enkelt och snabbt ska hitta den bästa sparräntan och kunna spara aktivt.

Populära sparkontonAccounts

Free Trial

Projects

SSL


Ränta från 0,70%

Insättningsgaranti

Inga uttagsgränser

Öppna konto gratis!


Ränta mellan 0,60-0,70%

Insättningsgaranti

Handla med aktier/fonder

Öppna konto gratis!


Förväntad avkastning på 5 - 15%

Investera i företagslån

Inga avgifter

Öppna konto gratis!


Investera i andras lån

Upp till 8% ränta

Inga avgifter

Öppna konto gratis!


 Accounts

Free Trial

Projects

SSL

Spara i fonder

30-50% lägre pris på avgifter

Inga uttagsgränser

Öppna konto gratis!

Gratis aktiehandel

Handla med fonder

Insättningsgaranti

Öppna konto gratis!

Investera i andras lån

Snittavkastning: 9,1%

Ej Insättningsgaranti

Öppna konto gratis!


 

 

 

 

FAQ om sparkonto

Fråga: Vad menas med insättningsgaranti?
Svar: Om banken skulle gå i konkurs eller komma på obestånd så får du dina sparpengar tillbaks, dock högst 950 000 kr. Det är finansinspektionen som beslutar om insättningsgaranti skall gälla.
 
Fråga: Vad händer om banken inte har insättningsgaranti?
Svar: Då kommer du inte få tillbaks ditt sparande om kreditbolaget går i konkurs.
 
Fråga: Hur kan vissa banker ha uppemot 10% ränta?
Svar: Vissa kreditmarknadsbolag erbjuder en väldigt hög ränta men observera att det ofta är belopp upp till 50 000 kr med bindningstid.
 
Fråga: Vad är ett fastränte sparkonto?

Svar: Det innebär att om du är villig att låsa pengarna oftast mellan 1-5 år så får du en fast sparränta som ligger högre än de rörliga räntorna.
 
Fråga: Vad är ett investeringssparkonto?

Svar: Vill du spara dina pengar i aktier och fonder skall du ha ett investeringssparkonto. Den stora fördelen med en ISK är att du slipper deklarera dina affärer och du betalar en fast skatt som justeras varje år.
 
Fråga: Vad använder man en kapitalförsäkring för?
Svar: Om du är egenföretagare och vill spara företagets pengar i aktier/fonder är en kapitalförsäkring mest förmånlig.
 

Översikt om sparkonton och räntor

Bäst sparränta
Sparande är en viktig del av vår ekonomi. Att ha ett kontinuerligt sparande kan vara avgörande om du till exempel ska köpa hus eller lägenhet. Även vid en större renovering kan sparande vara högst relevant eftersom du kan behöva höja ditt befintliga bostadslån. Vi har barn, blir gamla och oförutsedda händelser uppstår alltid i livet, därför är det nästan ett måste att ha ett sparkapital.
 
Det finns många olika sparkonton och olika sätt att spara på. Beroende på vilket sparande du väljer kan du få riktigt bra avkastning på dina pengar. Har du möjlighet att låsa dina pengar så får du en avsevärt bättre sparränta än om du behöver ha fri tillgång till uttag. Därför är ett sparkonto med fast ränta, där pengarna är låsta under en tid ett mycket bättre spar alternativ.
 
Barnen är vår framtid. Det är viktigt att börja spara till barnen redan när de är små. Du kan ge dem en bättre start i livet. Studietiden kan vara lång och kostsam, vid 18 års ålder kan det finnas önskemål om ett körkort. En flytt till ett eget hem är dyrt då hela bohaget ska införskaffas. Har du då ett långt sparande till ditt barn eller barnen kan du ha möjlighet att hjälpa till med en eller flera av de sakerna. Det kan också bidra till att det blir lättare för dem att få ett arbete och bli självförsörjande. Körkort är många gånger ett krav på en arbetsplats och det ger större flexibilitet om det blir aktuellt att arbeta i en annan kommun.
 
Spara till ålderns höst. Vi blir gamla och arbetslivet är över. Du kan inte längre påverka vilken inkomst du har som de år du var yrkesaktiv. Har du ett bra sparande kan pensionen verkligen bli dina gyllene dagar. Du kan ha möjlighet att resa, flytta till ett annat land, njuta och verkligen leva ut dina drömmar. De flesta ser pensionen med lite ångest eftersom man vet att inkomsten blir lägre samtidigt som det är då det finns tid att förverkliga saker som man länge velat göra.
 
Börjar du spara tidigt i livet kan du förbättra din ekonomi avsevärt när du når pensionsåldern. Är du ung kan det kännas som ett problem långt fram i tiden men det är redan då viktigt att ha ett aktivt pensionssparande.

Att jämföra sparkonton och olika sparformer är en av de viktigaste punkterna i din privatekonomi!

Fasträntekonto

Väljer du att spara på ett konto med fast ränta kan du få en mycket högre sparränta än på ett vanligt sparkonto. Däremot måste du binda dina pengar under en viss tid. Oftast är bindningstiden under 1-5 år och räntan varierar mellan de olika företagen och bankerna. Hos vissa företag kan du göra ett begränsat antal uttag per år men för det mesta är pengarna helt låsta för uttag under bindningstiden.
 
Gör du ett uttag under bindningstiden är det bra att vara medveten om att banken tar ut en avgift. Spara inte mer på en och samma bank än den statliga insättningsgarantin täcker. Om företaget eller banken skulle gå i konkurs så är dina pengar fortfarande säkra. Maxbeloppet på insättningsgarantin är 100 000 euro vilket motsvarar ca 927 000 kronor i dagsläget.
 
Ska du spara mer än så bör du öppna ett sparkonto i en annan bank så du vet att även de pengarna täcks av garantin. Det är extra viktigt när du binder dina pengar under flera år.

 

Spara på lång sikt

Jämför sparränta
Ett vanligt sparkonto där pengarna är obundna har en låg sparränta. Hos många av de större bankerna får du knappt någon ränta alls på ditt sparade belopp. Har du ett sparkonto med låg ränteavkastning så är det tid att börja jämföra hur du kan få en bättre ränta. Det är inte bara banker som erbjuder sparkonton utan det finns många andra företag och kreditgivare som erbjuder sparande. Jämför de obundna kontona i listningen så kan du få en bättre sparränta redan idag.

Det finns flera aktörer på marknaden som ger en relativt bra ränta på öppna sparkonton. Väljer du att ha ett obundet sparande innebär det att du kan ta ut eller flytta dina pengar när som helst.
 
Ett tips! Om du enbart behöver ha fri tillgång till en viss summa av dina sparpengar, men inte hela beloppet så kan du dela upp sparandet mellan olika konton. Lås då en del av summan till bättre ränta och ha kvar resten på ett öppet sparkonto.
 

Investeringssparkonto

Du kan spara i värdepapper och aktier utan krångel med deklaration och skatt om du öppnar ett investeringssparkonto. För att öppna ett investeringssparkonto måste du först ansluta dig till en värdepapperstjänst eller öppna ett nytt fondkonto till ISK.
 
Har du inte något av dessa alternativ kan du inte börja investera. Om du har öppnat en värdepapperstjänst eller ett fondkonto kan du börja planera ditt sparande i fonder, enskilda aktier, räntebärande värdepapper och SPAX. Kontot gör det enkelt vid en deklaration, du behöver inte deklarera vinster och förluster. Du behöver heller inte skatta på vinster eller aktieutdelningar.
 
När du har ett investeringssparkonto betalar du skatt på en schabloninkomst. Schablonskatten baseras på värdet av ditt innehav och statslåneräntan. Eftersom banken beräknar din schabloninkomst och lämnar uppgifter till skatteverket blir det ett smidigt sparande och du slipper uppge krångliga uppgifter när deklarationen kommer.

Kontot ska omfattas av den statliga insättningsgarantin. Beloppet motsvarar 100 000 euro och betalas ut inom 20 dagar av Riksgälden om banken skulle bli försatt i konkurs.

 

Individuellt pensionssparande

Tyvärr så ändrades reglerna för privat pensionssparande 2015. Avdragsrätten är idag på 1800 kronor istället för 12000 kronor som det var innan beslutet infördes. Sparar du mer än 1800 kronor kan du bli dubbelbeskattad. Man rekommenderar därför inte att använda den här sparformen om du vill spara högre belopp än så.
 
Välj en annan sparform istället. Fasträntekonto där du låser pengarna under en längre tid till en högre ränta är ett bra val för ett pensionssparande. Vill du riska lite mer men ha chans att få högre avkastning kan du spara i aktier eller i fonder.
 

Fondsparande

Att spara i fonder eller aktiefonder kan ge bra avkastning om du är väl insatt och sparar aktivt. Det är en större risk än att spara i obligationer eller i ett sparkonto men det kan bli mer lönsamt än traditionellt sparkonto . En fond är en samling av olika värdepapper som du äger ihop med de andra spararna. Du blir då en fondandelsägare.
 
På ett fondkonto kan du göra kontinuerliga insättningar eller sätta in en större engångssumma. Du kan sälja dina andelar när du vill, därför kan du lätt få tillgång till dina pengar igen. Öppnar du ett fondsparande betalar du en förvaltningsavgift. Förvaltningsavgiften är ersättning för att fonden har en förvaltare som säljer och köper värdepapper och bevakar placeringarna. Vill du däremot köpa, sälja eller byta fondandelar under tiden sker det kostnadsfritt.
 
Tänk på att det finns en risk att du inte får tillbaka hela ditt värde som du har satt in i fonderna. Lägst risk tar du genom att spara i räntefonder och högst risk genom att spara i rena aktiefonder. I blandfonder varierar risken beroende på hur fördelningen är mellan räntebärande papper och aktier.

Det finns färdiga fondsparpaket hos bankerna. Det kan vara ett bra alternativ för dig som inte är så insatt men som vill prova den här sparformen. Det finns olika paket med varierad risknivå att välja mellan.
 

Kapitalförsäkring

Det finns en sparform som heter kapitalförsäkring. Det är ett enkelt sätt att spara men som ändå är flexibelt. Du får möjlighet att få en bra avkastning med fördelaktiga skatteregler som gäller vid försäkringssparande. Över lång sikt är detta en form av sparande som ger bästa sparräntan och kapitaltillväxt jämfört med kortsiktiga sparalternativ.

Denna sparform är bra om du sparar till någon annan. Vill du spara till dina barn eller barnbarn men välja själv när pengarna ska betalas ut till dem, till exempel när de har fyllt 25 så har du möjlighet att göra det. Sparandet är en kombination av värdepapper och fonder med en begränsad risk och det ger ofta en jämn avkastning.
 

Du kan bestämma vem pengarna tillfaller om du avlider. Vill du ge bort beloppet som en gåva vid dödsfall kan du sätta upp olika villkor för egendomen. Du behöver inte skriva ett testamente om du uppgett en person eller organisation som ska bli förmånstagare av pengarna som finns på kontot.
 
Utbetalning på ett kapitalförsäkringskonto är flexibelt. Du bestämmer själv när och hur pengarna ska betalas ut vare sig det är till dig själv eller till någon annan. Har du sparat under många år för att sedan fylla ut pensionen kan du välja att få en stående utbetalning varje månad.

Varje år dras en schablonskatt när du sparar i kapitalförsäkring. Däremot är uttag, vinst och utdelning skattefria.