Vad är lån utan säkerhet?

 

Viktigt angående lån utan säkerhet:Informera dig om den förväntade räntan och de totala räntekostnaderna för lånet, inklusive eventuella avgifter samt om den förväntade återbetalningstiden för lånet, samt om det finns möjlighet att förlänga eller förkorta återbetalningstiden. Du bör förstå lånets villkor, inklusive när räntor och avgifter ändras, vilken typ av ränta som tillämpas (fast eller rörlig), samt om det finns en risk för förfallna räntor.
Ett lån utan säkerhet är ett av de vanligaste lånen. Det innebär att du som låntagare inte behöver lämna något i säkerhet för pengarna du lånar. Säkerhet kan exempelvis vara en bostad eller en bil, till exempel om du tar ett billån så är bilen säkerhet för lånet. Med ett lån utan säkerhet så behöver lånet inte användas till något specifikt utan du bestämmer själv vad du lånar pengarna för.

 
Det finns många pålitliga banker som erbjuder privatlån. Här är våra rekommenderade och mest populära privatlån. Ansök på flera ställen och ta det lånet där du får det bästa erbjudandet.
  

FAQ

Vad kallas lån utan säkerhet?

Lån utan säkerhet kallas ofta för blancolån, signeringslån eller personliga lån. Dessa lån är utformade för att tillhandahålla krediter till personer som söker finansiell hjälp utan att behöva lämna en säkerhet som säkerhet. Låntagaren är ensam ansvarig för att återbetala lånet och långivaren litar på låntagarens kreditvärdighet och inkomst för att bedöma om de ska bevilja lånet.

Hur mycket kan jag låna utan säkerhet?

Beloppet som du kan låna utan säkerhet kan variera beroende på din inkomst, kreditvärdighet och långivare. Vanligtvis är beloppet som du kan låna utan säkerhet någonstans mellan 10 000 och 200 000 SEK. Men vissa långivare kan erbjuda högre belopp. Det är viktigt att notera att även om du har möjlighet att låna ett högt belopp, så betyder det inte att det är den mest lämpliga lösningen för din ekonomiska situation. Du bör alltid överväga din förmåga att återbetala lånet och ta hänsyn till eventuella räntekostnader och avgifter.

Skillnaden mellan ett lån med säkerhet och ett lån utan säkerhet?

Den huvudsakliga skillnaden mellan ett lån med säkerhet och ett lån utan säkerhet är säkerheten som långivaren kräver. Ett lån med säkerhet kräver att du lämnar någon form av säkerhet, till exempel din bostad eller en bil. I händelse av att du inte kan återbetala lånet, har långivaren rätt att ta över säkerheten som en form av ersättning. Eftersom långivaren har den här säkerheten, är de mer benägna att bevilja ett lån och räntorna brukar vara lägre än för lån utan säkerhet. Ett lån utan säkerhet, även kallat blancolån, kräver ingen form av säkerhet från låntagaren. Istället baseras beslutet om lån på låntagarens kreditvärdighet och inkomst. Eftersom det inte finns någon form av säkerhet, är räntorna oftast högre för lån utan säkerhet jämfört med lån med säkerhet. Det är viktigt att tänka på både fördelarna och nackdelarna med båda typerna av lån innan man tar ett beslut om vilken typ av lån som passar bäst för ens egna ekonomiska situation.

Får man låna utan säkerhet med betalningsanmärkning?

Det är möjligt att få ett lån utan säkerhet även om du har en eller flera betalningsanmärkningar, men det kan vara svårare och du kan behöva betala en högre ränta. Betalningsanmärkningar visas på din kreditupplysning och indikerar att du har missat att betala en eller flera fakturor i tid. De kan påverka din kreditvärdighet och göra det svårare att få lån och krediter i framtiden.

Vilka får inte ta lån?

Det finns vissa grupper av personer som inte kan eller får ta lån enligt lag. Här är några exempel:

– Minderåriga: Personer under 18 år får inte ingå avtal och därför inte berättigade att ta lån.

– Personer med otillräcklig inkomst: Långivare kräver ofta en viss minimuminkomst för att bevilja ett lån. Om du har en otillräcklig inkomst, kan du komma att inte uppfylla långivarens krav.

– Personer med dålig kreditvärdighet: Om du har en dålig kreditvärdighet, kan du ha svårt att få ett lån godkänt, eftersom långivare ser det som en risk att låna ut pengar till en person som har svårt att betala tillbaka lån i tid.

– Personer som är i konkurs: Om du är i konkurs, får du inte ta nya lån, eftersom det anses som en form av skuld.

– Personer som har skyddade personuppgifter: Om du har skyddade personuppgifter, till exempel genom skyddad identitet eller skyddad adress, är det svårt att få ett lån, eftersom långivare behöver tillgång till din personliga information för att bedöma din kreditvärdighet.

Det är viktigt att notera att det finns undantag från dessa regler beroende på långivare och länder. Därför är det alltid bäst att kontakta en långivare för mer information om deras lånevillkor.

Kan man få lån trots skuld hos kronofogden?

Det är möjligt att få ett lån trots en skuld hos Kronofogden, men det är svårt att få ett lån från en traditionell bank eller långivare under sådana omständigheter. I stället kan du fundera på att ansöka om ett lån från långivare som specialiserar sig på att låna ut till personer med dålig kreditvärdighet. Du får dock räkna med ganska hög ränta.

13 punkter kring lån utan säkerhet

✓ Risk: Lån utan säkerhet är ofta riskabla för långivaren eftersom det inte finns någon form av garanti för att lånet kommer att betalas tillbaka. På grund av detta tar långivaren ofta en högre ränta för att kompensera för den ökade risken.
✓ Räntor: Lån utan säkerhet har ofta högre räntor än säkrade lån eftersom långivaren tar på sig en större risk. Dessa högre räntor påverkar i hög grad dina månadsbetalningar och totala kostnad för lånet.
✓ Kreditvärdighet: För att få ett lån utan säkerhet krävs ofta en bra kreditvärdighet eftersom det inte finns någon form av säkerhet som stödjer lånet. En dålig kreditvärdighet kan göra det svårare att få lån och leda till högre räntor.
✓ Begränsade belopp: Lånebeloppen för lån utan säkerhet är ofta begränsade jämfört med säkrade lån. Det här betyder att det kan vara svårt att finansiera större kostnader med ett lån utan säkerhet.
✓ Kortare löptider: Lån utan säkerhet har ofta kortare löptider än säkrade lån eftersom långivaren vill minimera sin risk. Det kan leda till högre månadsbetalningar, men också till en snabbare avbetalning av lånet.
✓ Användningsområde: Lån utan säkerhet är oftast lämpliga för mindre kostnader eller tillfälliga behov som inte kräver en större summa pengar.
✓ Alternativ: Det finns många alternativ till lån utan säkerhet, inklusive säkrade lån, kreditkort och sparande. Det är viktigt att väga för- och nackdelar innan man väljer en låneform.
✓ Långivare: Det är viktigt att välja en pålitlig långivare som har en god kreditvärdighet och som erbjuder konkurrenskraftiga villkor och räntor.
✓ Lånevillkor: Det är viktigt att noga läsa och förstå villkoren för lånet, inklusive räntor, avgifter, betalningsplaner och eventuella förseningsavgifter.
✓ Betalningsförmåga: Innan man tar ett lån utan säkerhet, är det viktigt att säkerställa att man har en stabil inkomst och tillräcklig betalningsförmåga för att kunna betala tillbaka lånet i enlighet med avtalet. Långivaren kan kräva fasta månatliga betalningar, så det är viktigt att ha en budget och förstå hur betalningarna påverkar ens ekonomi.
✓ Konsekvenser av icke-betalning: Det är viktigt att förstå de eventuella konsekvenserna av om ej kan betala av lånet.
✓ Skuldkonsolidering: För vissa människor kan lån utan säkerhet vara en möjlighet att konsolidera och samordna skulder, men det är viktigt att förstå de eventuella riskerna och fördelarna med denna strategi.
✓ Jämförelse: Det är viktigt att jämföra olika lånealternativ och välja det som passar bäst för ens egna behov och situation.

Varför låna utan säkerhet?

Det finns en rad skäl till varför en person kan välja att låna utan säkerhet. Här är några av de vanligaste:

✓ Snabbt och enkelt: Lån utan säkerhet är ofta enklare och snabbare att få jämfört med lån med säkerhet, eftersom det inte krävs någon form av säkerhet eller kollateral.
✓ Flexibilitet: Lån utan säkerhet kan ofta vara mer flexibla när det gäller användning, så du kan använda pengarna till vad du vill utan att behöva förklara varför du behöver dem.
✓ Förbättrad kreditvärdighet: Om du har en dålig kreditvärdighet, kan ett lån utan säkerhet hjälpa dig att förbättra din kreditvärdighet genom att visa att du kan ansvara för att betala tillbaka lånet.
✓ Rörliga medel: Lån utan säkerhet kan ge dig tillgång till rörliga medel som du kan använda till vad du vill, såsom att betala för en nödsituation eller ett stort inköp.
 

Det är viktigt att notera att lån utan säkerhet kan vara mer riskabla för långivaren, så de kräver oftast en högre ränta för att kompensera för denna risk. Därför är det viktigt att noga överväga och jämföra olika lånealternativ och förstå de möjliga kostnaderna och riskerna innan du ansöker om ett lån utan säkerhet.
 

Risker med ett lån utan säkerhet

Många hamnar i onda lånecirklar om lånet tas till förbrukningsvaror eller till och med för att betala räkningar. Visst kan du låna pengar till en oförutsedd hög räkning men då är det viktigt att veta att det är en engångsföreteelse och inte något som upprepas varje månad.
 
Behöver du ständigt låna pengar till vardaglig förbrukning bör du istället se över din privata ekonomi och komma på rätsida med den. Tala gärna med en ekonomisk rådgivare för att få hjälp i ett sådant läge, vänd dig till din kommun där du kan få hjälp med ekonomisk rådgivning.
 
Lån till resor är mycket vanligt men är inte att rekommendera eftersom resan blir betydligt dyrare då du får räkna med extra kostnader i form av ränta och uppläggningsavgifter. Överväg alltid om det är värt att ha flera månader framför dig efter det att resan är gjord med återbetalning av lånet eller om det är bättre att vänta tills du själv har sparat ihop till resan.
 
Det bästa är att ta ett lån utan säkerhet när du vet att pengarna är värda att låna. Att låna till renovering är en investering i hemmet och möbler som du vet att du kommer ha kvar långt efter det att lånet är återbetalt. Det är onödigt att låna pengar till saker du betalar för länge efter det att varorna är förbrukade.
 

Ränta

Att låna utan säkerhet
Ett lån utan säkerhet har oftast högre ränta än ett lån med säkerhet vilket är fullt förståeligt eftersom banken står för risken. När du ansöker om lånet så kan du försöka att förhandla om räntan.
 
Se först vilka lån din egen bank erbjuder. Om du har andra lån och konton så kan det finnas möjlighet att förhandla om räntan. Din egen bank har också en större inblick i din privata ekonomi och hur du har skött andra återbetalningar vilket kan påverka en ränteförhandling. Vill du inte låna pengar av din vanliga bank så bör du jämföra räntan och ansöka där den är bäst.

Lån utan säkerhet

 

Uppläggningsavgift

Det är möjligt att en långivare tar ut en uppläggningsavgift när du lånar utan säkerhet. Uppläggningsavgiften är en engångskostnad som tas ut för att täcka de kostnader som långivaren har för att sätta upp och administrera ditt lån. Denna avgift varierar från långivare till långivare och kan vara en procentandel av det totala lånebeloppet eller en fast kostnad.

Det är viktigt att noga läsa och förstå de villkor och avgifter som är förknippade med ett lån innan du bestämmer dig för att ta det. Du bör jämföra olika lånealternativ och förstå alla kostnader, inklusive uppläggningsavgiften, så att du kan ta ett välgrundat beslut om vilket lån som är bäst för dig.
 

Aviavgifter

Spara pengar genom att minska avgifterna på ditt lån. Hör efter om kreditgivaren har e-faktura som kommer till din internetbank eller autogiro. Du kan då slippa en hel del kostnader under ett år.
 
En aviavgift ligger oftast mellan 19 och 49 kronor. Det kan kännas som en struntsumma i sammanhanget men om ett lån ska betalas tillbaks under en lång tid så handlar det om ganska mycket pengar i slutändan. Ett annat tips är att använda en låneförmedlare. Du kan då få svar på upp till 40 st banker med en enda ansökan. Du väljer själv vilken låneoffert som passar just dig.
 

Återbetalningstid

lån utan säkerhet
Hur lång återbetalningstid du vill ha uppger du i samband med ansökan. Ibland kan banken motsätta sig återbetalningstiden och antingen vilja att du ska betala tillbaks lånet snabbare eller lägga upp det på en längre återbetalningstid.
 
De ser till din privatekonomi och din återbetalningsförmåga och ibland kan den bli för högt belastad. Ett lån utan säkerhet kan alltid betalas in snabbare och i klumpsumma.
 
Skulle din ekonomi ändras innan lånet är återbetalt och du inte har lika stor återbetalningsförmåga som innan så är det bra att tala med din kreditgivare och se om ni kan lägga upp lånet annorlunda så att du får en lägre månadskostnad. Oavsett så vinner du alltid på att prata med banken istället för att försöka lösa problem angående lånet själv.
 

Utbetalning av lån

Tiden det tar att få ett lån utbetalt varierar från långivare till långivare. Vissa långivare erbjuder snabba utbetalningar inom en dag eller två, medan andra kan ta längre tid. I allmänhet är tiden det tar att få ett lån utbetalt beroende av följande faktorer:

– Godkännandeprocessen: Tiden det tar att få ett lån godkänt varierar beroende på långivare och din ekonomiska situation. Vissa långivare erbjuder snabba beslut medan andra tar längre tid.
– Krav på dokumentation: Om du behöver skicka in ytterligare dokumentation eller information för att bevisa din ekonomiska situation kan det ta längre tid att få lånet utbetalt.
– Bankens överföring: Tiden det tar att få lånet utbetalt också beror på hur snabbt din bank behandlar överföringar till olika banker.
 

Det är viktigt att du frågar din långivare om deras godkännandeprocess och tiden det tar att få lånet utbetalt innan du ansöker om ett lån. På så sätt kan du planera och budgetera på ett lämpligt sätt.
 

Avslag på ansökan

Om du får ett avslag på din ansökan om ett lån utan säkerhet, är det viktigt att du tar reda på varför du fick avslaget. Många långivare måste följa regler och regleringar för att förhindra utlåning till människor som inte har en realistisk chans att betala tillbaka lånet.
 
Här är några saker du kan göra om du får ett avslag på din ansökan:
 
✓ Fråga långivaren om orsaken till avslaget: Om du inte får en tillräcklig förklaring till varför du fick avslaget, kan du be långivaren att förklara orsaken i detalj.
✓ Korrigera din ekonomiska situation: Om orsaken till avslaget är en svag ekonomisk situation, kan du arbeta på att förbättra din kreditvärdighet och din ekonomiska situation.
✓ Sök lån från en annan långivare: Du kan också överväga att söka lån från en annan långivare som har mjukare krav.
✓ Överväg andra lånetyper: Om du inte kan få ett lån utan säkerhet, kan du överväga andra lånealternativ som exempelvis lån från en vän eller släkting.
 
Det är viktigt att inte bli frustrerad om du får ett avslag på din ansökan. Det finns många alternativ att överväga och möjligheter att arbeta på din ekonomiska situation så att du kan bli beviljad ett lån i framtiden.
 

Ålder

Du måste alltid vara över 18 år för att kunna ansöka om ett lån. Däremot har vissa banker en ansökningsålder ändå upp till 25 år. Det finns också en högsta ansökningsålder som till exempel att du kan inte vara över 63 år för att ansöka om lånet. Informationen om bankens krav hittar du på deras hemsida i samband med ansökan.
 

Medsökande

Det är möjligt att ha en medsökande på ett lån utan säkerhet. En medsökande är en annan person som ställer upp som en garant för lånet tillsammans med den som ansöker om lånet. Genom att ha en medsökande kan långivaren få en bättre bild av din ekonomiska situation och din förmåga att betala tillbaka lånet. En medsökande måste dock också uppfylla långivarens krav, inklusive kreditvärdighet och inkomst. Om du har en medsökande med en stark ekonomisk situation, kan det hjälpa dig att bli beviljad ett lån som du annars inte skulle ha fått. En medsökande är ofta en sambo eller maka/make. Oftast ser banken två ansökande som positivt.
 

Höja befintligt lån

Det är möjligt att ansöka om att höja ett beviljat lån. Det kallas ibland för en ökning av lånet. Processen för att höja ett lån varierar beroende på långivaren, men det är vanligtvis en enkel process som innebär att du ansöker om en höjning av ditt befintliga lån.
Långivaren kommer då att göra en ny bedömning av din ekonomiska situation och förmåga att betala tillbaka det höjda lånebeloppet. Om du har en god ekonomisk situation och har betalat tillbaka ditt befintliga lån på ett ansvarsfullt sätt, är det troligt att du kommer att bli beviljad en höjning av ditt lån. Det är viktigt att notera att höjning av lånet kan leda till en högre räntekostnad och en längre återbetalningstid. Så det är viktigt att överväga om en höjning av lånet verkligen är den bästa lösningen för din ekonomiska situation.
 

Ångerrätt

Du har tagit ett lån men ångrar dig. Ångerrätten gäller i 14 dagar och du måste betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt senast inom 30 dagar. Lånet kostar dig inget eftersom du inte har använt några pengar och banken tar då inte ut några avgifter. I Sverige har du som sagt en ångerrätt på 14 dagar efter att du har tecknat låneavtalet, enligt distans- och hemförsäljningslagen.

 

Author Bank24.se

Jonas Larsson © Bank24

Källor: Nordea samt Ikanobank

Ansvarig utgivare: Jonas har arbetat med jämförelse av konsumentkrediter sedan 2012. Han har ett stort intresse av privatekonomi och finansrelaterade ämnen och ser till att informationen är korrekt och uppdaterad.

Senast updaterad: 2023-02-09