Vad är lån utan säkerhet?

Ett lån utan säkerhet är ett av de vanligaste lånen. Det innebär att du som låntagare slipper att lämna något i säkerhet för pengarna du lånar. Säkerhet kan vara ett hus eller en bil, till exempel om du tar ett billån så är bilen säkerhet för lånet. Med ett lån utan säkerhet så behöver lånet inte användas till något av värde utan du bestämmer själv vad du lånar pengar till.

 
Det finns många pålitliga banker som erbjuder privatlån. Här är våra rekommenderade och mest populära privatlån. Ansök på flera ställen och ta det lånet där du får det bästa erbjudandet.
  

Varför låna utan säkerhet?

För dig som låntagare så är ett lån utan säkerhet en fördel medan kreditgivaren tar risken och lånar ut pengar trots att det inte finns några garantier att lånet blir återbetalt mer än att du är kreditvärdig. Fördelen är också att du kan låna till vad som helst så som kläder, renovering, resor, möbler och mycket annat.
 
Det finns dock ett stort MEN som alltid när du lånar pengar. Tänk på att lånet ska betalas tillbaka, att det ska vara värt att betala räntan och omkostnader som kommer med lånet. Det är alltid en stor sak att ta ett lån och du bör tänka dig för både en och två gånger så att lånet inte tas i onödan.
 

Risker med ett lån utan säkerhet

Många hamnar i onda lånecirklar om lånet tas till förbrukningsvaror eller till och med för att betala räkningar. Visst kan du låna pengar till en oförutsedd hög räkning men då är det viktigt att veta att det är en engångsföreteelse och inte något som upprepas varje månad.
 
Behöver du ständigt låna pengar till vardaglig förbrukning bör du istället se över din privata ekonomi och komma på rätsida med den. Tala gärna med en ekonomisk rådgivare för att få hjälp i ett sådant läge, vänd dig till din kommun där du kan få hjälp med ekonomisk rådgivning.
 
Lån till resor är mycket vanligt men är inte att rekommendera eftersom resan blir betydligt dyrare då du får räkna med extra kostnader i form av ränta och uppläggningsavgifter. Överväg alltid om det är värt att ha flera månader framför dig efter det att resan är gjord med återbetalning av lånet eller om det är bättre att vänta tills du själv har sparat ihop till resan.
 

 
Det bästa är att ta ett lån utan säkerhet när du vet att pengarna är värda att låna. Att låna till renovering är en investering i hemmet och möbler som du vet att du kommer ha kvar långt efter det att lånet är återbetalt. Det är onödigt att låna pengar till saker du betalar för länge efter det att varorna är förbrukade.
 

Ränta

Att låna utan säkerhet
Ett lån utan säkerhet har oftast högre ränta än ett lån med säkerhet vilket är fullt förståeligt eftersom banken står för risken. När du ansöker om lånet så kan du försöka att förhandla om räntan.
 
Se först vilka lån din egen bank erbjuder. Om du har andra lån och konton så kan det finnas möjlighet att förhandla om räntan. Din egen bank har också en större inblick i din privata ekonomi och hur du har skött andra återbetalningar vilket kan påverka en ränteförhandling. Vill du inte låna pengar av din vanliga bank så bör du jämföra räntan och ansöka där den är bäst.

Lån utan säkerhet

 

Uppläggningsavgift

När du ansöker om ett lån så får du för det mesta betala en uppläggningsavgift. Uppläggningsavgiften är kostnaden för det administrativa arbete som banken gör i samband med din ansökan. Ibland har banker kampanjer där du slipper att betala uppläggningsavgift. Ta alltid reda på om det tillkommer andra avgifter i samband med låneansökan.
 

Aviavgifter

Spara pengar genom att minska avgifterna på ditt lån. Hör efter om kreditgivaren har e-faktura som kommer till din internetbank eller autogiro. Du kan då slippa en hel del kostnader under ett år.
 
En aviavgift ligger oftast mellan 19 och 49 kronor. Det kan kännas som en struntsumma i sammanhanget men om ett lån ska betalas tillbaks under en lång tid så handlar det om ganska mycket pengar i slutändan. Ett annat tips är att använda en låneförmedlare. Du kan då få svar på upp till 40 st banker med en enda ansökan. Du väljer själv vilken låneoffert som passar just dig.
 

Återbetalningstid

lån utan säkerhet
Hur lång återbetalningstid du vill ha uppger du i samband med ansökan. Ibland kan banken motsätta sig återbetalningstiden och antingen vilja att du ska betala tillbaks lånet snabbare eller lägga upp det på en längre återbetalningstid.
 
De ser till din privatekonomi och din återbetalningsförmåga och ibland kan den bli för högt belastad. Ett lån utan säkerhet kan alltid betalas in snabbare och i klumpsumma.
 
Skulle din ekonomi ändras innan lånet är återbetalt och du inte har lika stor återbetalningsförmåga som innan så är det bra att tala med din kreditgivare och se om ni kan lägga upp lånet annorlunda så att du får en lägre månadskostnad. Oavsett så vinner du alltid på att prata med banken istället för att försöka lösa problem angående lånet själv.
 

Utbetalning av lån

När ansökan är beviljad betalas lånet ut till ditt konto efter 1 till 3 bankdagar. En ansökan tar cirka 3-7 arbetsdagar fram till det att du har pengarna på ditt konto beroende på hur snabb tjänst kreditgivaren har och om du behöver skicka tillbaka ett undertecknat låneavtal.
 

 

Avslag på ansökan

Jag fick avslag på min ansökan, varför? Ett kreditinstitut gör en kreditkoll och kan ibland bedöma att en person inte är kreditvärdig. Det behöver inte betyda att du har betalningsanmärkningar eller har dålig ekonomi. Det kan vara att du redan har andra lån och att kreditgivaren anser att din ekonomi kommer att bli för tungt belastad om du får ytterligare ett lån beviljat.
 
Det är också delvis för din egen skull som de inte beviljar dig lånet. Detta för att du inte ska hamna i en privat ekonomisk kris och få alldeles för höga lånekostnader.
 

Ålder

Du måste alltid vara över 18 år för att kunna ansöka om ett lån. Däremot har vissa banker en ansökningsålder ändå upp till 25 år. Det finns också en högsta ansökningsålder som till exempel att du kan inte vara över 63 år för att ansöka om lånet. Informationen om bankens krav hittar du på deras hemsida i samband med ansökan.
 

Medsökande

En medsökande är en sambo eller maka/make. Om ni är två som ansöker om ett lån så kan det vara lättare att få lånet beviljat eftersom betalningsförmågan blir högre. Du är då inte ensam belastad för lånet utan ni båda två är solidariskt återbetalningsskyldiga. Oftast ser banken två ansökande som positivt.
 

Höja befintligt lån

Om du vill höja ditt befintliga lån måste du kontakta banken och göra en ansökan om höjning av lånet. Det går för det mesta mycket snabbare än en ny ansökan eftersom de redan har dina uppgifter, de ser hur du har betalat av det befintliga lånet och om det finns ytterligare kreditutrymme.
 

Ångerrätt

Du har tagit ett lån men ångrar dig. Ångerrätten gäller i 14 dagar och du måste betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt senast inom 30 dagar. Lånet kostar dig inget eftersom du inte har använt några pengar och banken tar då inte ut några avgifter.