Vad är ett kreditkonto?

Ett kreditkonto är en smidig kredit att ha så att du alltid kan vara säker på att du har pengar på kontot. Du slipper ha flera kreditkort och du bestämmer själv hur mycket av krediten du vill utnyttja.
 

 


 

FAQ

Vad betyder kreditkonto?

En kreditkonto är ett konto som tillåter en person att låna pengar från en bank eller annan långivare. Genom att ha en kreditkonto kan du ta ut lån upp till en viss beviljad gräns, vanligtvis utan att behöva ge en säkerhet för lånet. Du kan använda lånet fritt för att täcka dina utgifter och betala tillbaka lånet med ränta och avgifter över tid. En kreditkonto är en flexibel lösning för att täcka kortsiktiga ekonomiska behov och kan vara användbart när du inte har tillräckliga medel på ditt vanliga bankkonto.

Är en kredit ett lån?

Ja, en kredit är en form av lån. En kredit är en beviljad summa pengar som du kan låna från en bank eller annan långivare och återbetala med ränta och avgifter över tid. Krediten kan användas för att täcka dina utgifter och är en flexibel lösning för att täcka kortsiktiga ekonomiska behov. Genom att ha en kredit har du tillgång till extra pengar när du behöver dem utan att behöva göra en insättning på ditt vanliga bankkonto.

Hur fungerar en kontokredit?

En kontokredit är en form av lån som är kopplat till ditt bankkonto och tillåter dig att låna pengar från banken upp till en beviljad gräns. Du kan använda lånet när du behöver det och återbetala det med ränta och avgifter över tid. En kontokredit fungerar som en slags säkerhet för ditt bankkonto, vilket innebär att du kan ta ut pengar från krediten när du inte har tillräcklig medel på ditt bankkonto för att täcka dina utgifter.

Det är viktigt att känna till att du endast betalar ränta och avgifter på den del av lånet som du använder, och inte på hela beviljade gränsen. Så om du till exempel har en beviljad gräns på 10 000 kronor men bara använder 5 000 kronor, betalar du bara ränta och avgifter på de 5 000 kronorna. Det gör att en kontokredit kan vara en mer kostnadseffektiv lösning än att ta ut ett vanligt lån, särskilt om du bara behöver en liten summa pengar för en kortare tid.

Vad innebär kreditkonto utan UC?

Kreditkonto utan UC innebär att långivaren inte använder UC (Upplysningscentralen) som kreditupplysningsföretag vid kreditbedömningen. UC är ett av de största kreditupplysningsföretagen i Sverige och används ofta av banker och andra långivare för att bedöma en persons kreditvärdighet.

När du ansöker om ett lån eller en kreditkonto med UC-kontroll kommer långivaren att se din kreditinformation, inklusive eventuella tidigare lån och betalningsanmärkningar, från UC. Detta kan påverka din möjlighet att få lånet eller kreditkontot beviljat.

Men vissa långivare erbjuder kreditkonton utan UC-kontroll, vilket innebär att de inte använder UC för att bedöma din kreditvärdighet. Istället för att använda UC, använder dessa långivare andra källor för att bedöma din kreditvärdighet, till exempel din inkomst och dina tidigare betalningshistorik.

Kan man söka kreditkonto med betalningsanmärkningar?

Ja, det är möjligt att söka ett kreditkonto trots att du har betalningsanmärkningar. Men det är viktigt att notera att det kan vara svårare att få beviljat ett kreditkonto om du har en eller flera betalningsanmärkningar, eftersom betalningsanmärkningar är en indikation på en historik av sämre betalningsvanor och det kan påverka din kreditvärdighet.

Skillnad mellan kreditkonto och snabblån?

De traditionella snabblånen har förändrats senaste åren. Förr fick du låna ett fast belopp och sedan betala tillbaks lånet inom 30-90 dagar. Numera erbjuder många kreditgivare inom snabblån en kredit där du själv bestämmer hur mycket du vill låna och när du har möjlighet att återbetala krediten.
 
Ett kreditkonto blir mer förmånligt än ett sms-lån. Du betalar endast ränta på de beloppet som du för stunden använder. Som exempel: Har du fått en kreditgräns beviljad på 25 000 kr och du plockar ut 10 000 kr från ditt konto så är det en löpande ränta enbart på det lånade beloppet och inte på hela din beviljade kredit.
 
Många kreditkonton är heller inte högkostnadskrediter såsom smålånen ofta är. Den effektiva årsräntan är således lägre vilket gör krediten mer attraktiv för dig som konsument. Det nya sättet att låna pengar är med en löpande kredit.
 

Återbetalning av kontokrediten

Återbetalningen sker på lite olika sätt beroende på företag. De som lånar ut lite större summor låter dig oftast betala i den takt som passar dig men har en lägsta inbetalning på till exempel 2 % av den lånade summan.
 
De som lånar ut lite mindre summor kan ligga på en återbetalningstid mellan 61-90 dagar. Men det finns även flexiblare alternativ där om du inte kan betala in hela summan som du har utnyttjat finns möjligheten att variera återbetalningen.
 

Tanken med kreditlån

Kreditkonto
En kontokredit är som att ha ett kreditkort men du slipper att ha flera olika kort och behöver endast använda ditt vanliga bankkort. Krediten är tänkt som en buffert de månader du behöver extrapengar och att beloppet betalas tillbaks så snabbt som möjligt så att du hela tiden har en stående buffert.
 
Kontokredit är billigare än dyra smslån och lättare att ansöka om än vanliga privatlån. Dessutom är krediten stående och du betalar bara för det belopp du utnyttjar till skillnad från ett privatlån. Man har tagit alla fördelar från kreditkort, smålån, privatlån och bakat ihop det så att det ska bli en enkel och smidigt kredit utan att kosta för mycket.
 

Ansöka om kreditkonto

Hos flera av kreditgivarna kan du ansöka direkt i mobilen och även sköta överföring via en app när kreditlånet har blivit beviljad. Ska du ansöka om kontokredit hos din bank så kontaktar du banken så hjälper de dig att få igång tjänsten och förklara närmare hur den fungerar.
 
Du ansöker som ett vanligt lån, väljer kreditsumma, fyller i dina uppgifter och skickar in ansökan. De stora bankerna tar oftast en UC kontroll medan kreditbolagen gör en personupplysning utan UC. Sedan kontrolleras dina uppgifter, de kollar att du uppfyller kraven för att få en kredit och om du kan låna den summan som du har ansökt om. I vissa fall kan beloppet vara lägre eller högre beroende på din privata ekonomi.
 

Kreditkonto med betalningsanmärkningar?

Finns det kreditgivare som kan bevilja ett kreditkonto trots betalningsanmärkningar? Ja det finns ett flertal långivare som prövar din ansökan ändå. Det vanligaste kravet från dessa är dock att det du inte har något aktivt skuldsaldo hos kronofogden.
 
Ett annat vanligt krav är också att det skall ha gått minst 6 månader sedan anmärkningen uppstod. Observera att räntan du erbjuds om du har betalningsanmärkningar kan vara något högre. I kreditgivarens ögon har lånet förhöjd risk och då är det vanligt att räntan justeras uppåt för att kompensera det.
 

Kreditkonto utan UC förfrågan?

Ja du kan få ett kreditkonto utan att UC hämtar kreditupplysning på dig. De vanligaste kreditupplysnings företagen som används är då Bisnode och Creditsafe. För att bevilja ett lån i Sverige måste en kreditupplysning inhämtas.
 
Kreditkonton utan UC
 
Fördelen med att använda en långivare som inte tar förfrågan via UC är att alla andra banker inte kan se att det tagits en upplysning i samband med ansökan till valt kreditkonto. Du måste dock alltid uppfylla de finansiella krav som ställs oavsett om UC tas eller inte för att din ansökan ska godkännas.
 

Att tänka på

Om du har ett kreditlån direkt på ditt konto, d.v.s. att du inte gör överföringar utan att kontokrediten redan finns där. Då behöver du hålla koll på din vanliga ekonomi för att veta när krediten träder in. Kontot blir alltså inte tomt utan när dina egna pengar är slut börjar köp debiteras på din befintliga kontokredit.
 
Har du däremot en kredit som ligger hos en annan kreditgivare och du sköter belopp och överföringar själv så kan det vara enklare att få en bra överblick på din vardags ekonomi. Tänk också på att ett lån är ett lån oavsett namn. Det kan kännas fritt och lätt att veta att du alltid har pengar till hands.
 
Det är därför viktigt att låna ansvarsfullt, se till din privatekonomi först och tänk noga igenom ditt beslut varför du lånar pengar och att du har råd att betala tillbaka dem.
 

Lånebelopp

Lånebeloppen skiljer sig en hel del mellan större banker och mindre kreditgivare. Storbankerna kan ge ett kreditlån på upp till 500 000 kronor och ibland mer. De mindre kreditgivarna ligger på maxbelopp runt 15000–40000 kronor. Lägsta ansökningsbeloppen varierar också ganska mycket, allt från 200 kronor till 20 000 kronor.
 
På grund av de stora variationerna ger det dig som ska söka mycket större valmöjligheter och du kan verkligen anpassa summan efter dina behov.
 

Author Bank24.se

Jonas Larsson © Bank24

Källor: Konsumenternas

Ansvarig utgivare: Jonas har arbetat med jämförelse av konsumentkrediter sedan 2012. Han har ett stort intresse av privatekonomi och finansrelaterade ämnen och ser till att informationen är korrekt och uppdaterad.

Senast updaterad: 2023-02-07