Jämföra ljudböcker – Så gör du!

Välkommen till Bank24 som hjälper dig att jämföra olika ljudboksföretag och välja den ljudbokstjänst som passar dina behov och budget bäst. Här hittar du omfattande information om de bästa ljudbokstjänsterna på marknaden, samt en översikt över deras funktioner, priser, tillgänglighet och mycket mer. Oavsett om du är en entusiastisk ljudboksläsare eller nybörjare, kan vår sajt hjälpa dig att hitta den perfekta ljudbokstjänsten för dina önskemål och förväntningar. Med vår hjälp kan du spara tid och pengar samtidigt som du får tillgång till det största utbudet av ljudböcker på marknaden.

 
 



Accounts

Free Trial

Projects

SSL

Storage

PREMIUM LICENSE

Familjeabonnemang tillgängligt

Lyssna även offline

Prova gratis i 30 dagar!

Appar för iOS och Android

Pris från: 179 kr/mån


Familjeabonnemang tillgängligt

Lyssna även offline

Prova gratis i 30 dagar!

Appar för iOS och Android

Pris från: 99 kr/mån


Familjeabonnemang tillgängligt

Lyssna även offline

Prova gratis i 30 dagar!

Appar för iOS och Android

Pris från: 139 kr/mån


 

 

FAQ

Vilken är bästa ljudbokstjänsten?

Det är svårt att svara på men det är viktigt att välja en ljudbokstjänst som passar ens behov och intressen, och som har de funktioner som man värdesätter mest, såsom hög ljudkvalitet, god användarvänlighet, tillgänglig kundservice och rimlig prisbild. Några populära ljudbokstjänster inkluderar Audible, Storytel, Nextory och BookBeat, men det finns också många andra att välja mellan. Det kan vara en bra idé att prova olika ljudbokstjänster och jämföra dem för att hitta den som passar bäst.

Vilken tjänst inom ljudböcker har störst utbud i Sverige?

I Sverige finns det flera ljudbokstjänster som erbjuder ett stort utbud av ljudböcker. Bland de populära ljudbokstjänsterna i Sverige är Storytel och BookBeat två av de största aktörerna, och de har båda ett brett utbud av svenska och utländska ljudböcker. Audible är också tillgängligt i Sverige, men har inte lika stort utbud av svenska ljudböcker som de andra två men däremot ett gigantiskt utbud av engelska böcker. Andra ljudbokstjänster som Nextory,Bookys och Bokus play finns också tillgängliga i Sverige.

Är ljudböcker bra för hjärnan?

Ja, ljudböcker kan vara bra för hjärnan på flera sätt. Studier har visat att lyssning på ljudböcker kan förbättra hjärnans förmåga att bearbeta information och öka koncentrationen. Det kan också hjälpa till att öka ordförrådet och förbättra läsförståelsen, särskilt för personer med dyslexi eller andra läsrelaterade svårigheter. Ljudböcker kan också vara ett bra alternativ för personer som inte har tid eller möjlighet att sitta stilla och läsa en bok, till exempel när man kör bil eller gör tråkiga sysslor. Även om ljudböcker inte ersätter traditionell läsning, kan de vara ett bra komplement som kan ge hjärnan värdefull stimulans och underhållning.

Kan man lyssna på ljudböcker på Spotify?

Ja, det är möjligt att hitta ljudböcker på Spotify, men utbudet av ljudböcker är inte lika stort som på specialiserade ljudbokstjänster som Audible, Storytel eller BookBeat. För att hitta ljudböcker på Spotify kan man söka efter en specifik bok eller författare, eller använda sökord som “audiobooks” eller “audiobook” för att hitta ljudbokstitlar. Spotify har också några samlingar med klassiska ljudböcker, till exempel verk av Shakespeare eller Jane Austen. Även om utbudet av ljudböcker på Spotify är begränsat i jämförelse med dedikerade ljudbokstjänster, kan det fortfarande vara ett alternativ för personer som redan använder Spotify och vill prova på ljudböcker.

Vilka böcker bör man läsa 2023?

Det är svårt att ge en uttömmande lista över vilka böcker man bör läsa under 2023, eftersom det beror på ens intressen och preferenser. Men här är några böcker som kan vara värda att kolla in:

✓ “The Power of the Dog” av Don Winslow – en spännande och välskriven roman om droghandel, makt och korruption.
✓ “Klara and the Sun” av Kazuo Ishiguro – en filosofisk och tankeväckande roman om artificiell intelligens och mänskliga relationer.
✓ “The Overstory” av Richard Powers – en ambitiös och vacker roman som utforskar människans relation till naturen och trädens värld.
✓ “Maj” av Åsa Linderborg – en självbiografisk roman som berättar om uppväxten i ett arbetarhem i Sverige på 70-talet.
✓ “The Body Keeps the Score” av Bessel van der Kolk – en läsvärd bok om trauma och dess effekter på kroppen och sinnet.

Finns det familjeabonnemang inom ljudböcker?

Ja, flera ljudbokstjänster erbjuder familjeabonnemang som gör det möjligt för flera personer att använda samma konto och dela på kostnaden. Till exempel erbjuder Storytel, Bokus play och BookBeat familjeabonnemang i Sverige, som ger obegränsad tillgång till ljudböcker och e-böcker för upp till fem personer.

Är det billigast att köpa ljudböcker eller använda en ljudbokstjänst?

Det beror på flera faktorer, inklusive hur många böcker man planerar att lyssna på, hur ofta man lyssnar på ljudböcker och hur mycket man vill spendera på ljudböcker. För personer som lyssnar på många ljudböcker är en ljudbokstjänst ett bättre alternativ, eftersom det ger obegränsad tillgång till tusentals ljudböcker till en fast månadskostnad. En annan faktor att överväga är att vissa ljudböcker kan vara svåra eller dyra att hitta i fysisk form eller som enskilda ljudböcker, medan de kan vara lättillgängliga och ingå i ett abonnemang på en ljudbokstjänst.

Vad det innebär det att streama ljudböcker?

Att streama ljudböcker innebär att man lyssnar på ljudböcker i realtid via internet istället för att ladda ner ljudböcker till en enhet och spela upp dem därifrån. När man streamar ljudböcker, så skickas ljudet direkt från ljudbokstjänstens server till användarens enhet, som kan vara en mobiltelefon, surfplatta eller dator. Användaren behöver inte ladda ner hela ljudboken till enheten innan den kan spelas upp, utan ljudbokstjänsten strömmar ljudet kontinuerligt medan användaren lyssnar på boken.
Att streama ljudböcker har flera fördelar. Det gör det möjligt att lyssna på ljudböcker på olika enheter utan att behöva överföra ljudfiler manuellt mellan enheter. Det gör också det enklare att upptäcka nya böcker och lyssna på dem direkt, utan att behöva vänta på att en ljudfil ska laddas ner.

Vad är skillnaden mellan e-bok och ljudbok?

En e-bok är en digital version av en tryckt bok som kan läsas på en dator, surfplatta eller e-boksläsare. En ljudbok är en inspelning av en bok som läses upp av en person och kan spelas upp på en dator, mobiltelefon, surfplatta eller annan enhet.
Skillnaden mellan e-böcker och ljudböcker ligger främst i hur man konsumerar innehållet. Med en e-bok läser man bokens text på en skärm, precis som man skulle göra med en fysisk bok, medan en ljudbok läses upp högt och man lyssnar på rösten istället för att läsa texten själv.

 

Välja ljudboksleverantör

När du väljer leverantör av ljudböcker i Sverige, är det viktigt att ta hänsyn till följande punkter:
 

Urval:

✓ Urvalet av ljudböcker är en viktig faktor att tänka på när man väljer en leverantör. En stor och varierad samling av böcker är nyckeln till att du hittar de böcker du vill lyssna på. Här är några saker att tänka på när det gäller urvalet:

✓ Storlek på samlingen: Du bör säkerställa att leverantören har ett stort urval av böcker, från klassiker till de senaste utgivningarna.

✓ Genrer: Du vill se till att leverantören har ett brett utbud av genrer, inklusive skönlitteratur, fakta, biografier, romaner, deckare och mer. Detta ger dig möjlighet att hitta böcker som intresserar dig och passar dina smakpreferenser.

✓ Nyutgivningar: Du vill säkerställa att leverantören har tillgång till de senaste utgivningarna av ljudböcker, så att du alltid har tillgång till de nyaste och mest eftertraktade böckerna.

✓ Språkval: Du vill se till att leverantören har böcker på de språk du är intresserad av.

✓ Utvalda samlingar: Du vill också ta hänsyn till om leverantören har utvalda samlingar av ljudböcker, som t.ex. en samling av de mest populära böckerna eller en samling av böcker på en specifik genre eller ämne.
 
Genom att välja en leverantör med ett brett och varierat urval av ljudböcker kan du säkerställa att du har tillgång till de böcker du vill lyssna på, och du kan fortsätta upptäcka nya böcker som du kanske inte annars hade hittat.
 

Kvalitet:

Ljudböcker har blivit alltmer populära och när man väljer en ljudbok är ljudkvaliteten en viktig faktor att överväga. För att få en positiv lyssningsupplevelse är det viktigt att säkerställa högkvalitativt ljud och tydligt tal. Då kan man undvika distraktioner och njuta av boken fullt ut. Det är därför viktigt att välja ljudböcker med bra ljudkvalitet och professionella uppläsare för att få en optimal upplevelse.
 

Tillgänglighet:

Tillgänglighet är en viktig faktor att överväga när man väljer ljudböcker. För att få en bra lyssningsupplevelse är det viktigt att man kan lyssna på ljudböcker på alla enheter som man använder, såsom mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer. Det är också fördelaktigt om ljudboken kan spelas upp på olika operativsystem och plattformar, så att man kan lyssna på den var som helst och när som helst. Många ljudboksleverantörer har nu utvecklat appar och plattformar som gör det möjligt att lyssna på ljudböcker på olika enheter, vilket gör det enkelt och bekvämt för lyssnaren.
 

Kostnad:

Du vill få en rimlig prisbild för böckerna och möjligheten att välja mellan köp och prenumeration, så att du kan få tillgång till böckerna på ett sätt som passar dina behov och budget. Det är viktigt att hitta en prisbild som är rimlig och passar ens budget. Många ljudbokstjänster erbjuder olika alternativ för att få tillgång till böcker, såsom köp eller prenumeration. Detta ger lyssnaren möjlighet att välja det alternativ som passar deras behov och budget bäst. Genom att jämföra priser och alternativ mellan olika ljudbokstjänster kan man hitta det mest kostnadseffektiva alternativet för att få tillgång till ljudböcker.
 

Kundservice:

Det är viktigt att ha tillgång till god kundservice från leverantören, inklusive snabba och effektiva svar på frågor och hjälp vid tekniska problem. Det kan finnas tekniska problem med ljudböcker som man inte kan lösa på egen hand, och det är då viktigt att ha en pålitlig kundtjänst som kan hjälpa till. Att ha tillgång till en tillgänglig och hjälpsam kundtjänst kan göra lyssningsupplevelsen mycket bättre och göra det enklare att hantera eventuella problem som uppstår. Det är därför viktigt att välja en ljudbokstjänst med en bra och tillgänglig kundtjänst.
 

Användarvänlighet:

Det är viktigt att ha en enkel och intuitiv användarupplevelse som gör det lätt att söka och spara böcker, och lägga till dem till en spellista. Det är också fördelaktigt om ljudbokstjänsten har enkel navigering och filtrering, vilket gör det enkelt att hitta böcker som passar ens intressen och behov. Genom att ha enkel åtkomst till en personlig spellista, kan man enkelt organisera sina ljudböcker och hitta dem när man vill lyssna på dem. Det är därför viktigt att välja en ljudbokstjänst med en bra och enkel användarupplevelse för att göra lyssningsupplevelsen så smidig och bekväm som möjligt.
 

Integritet:

Det är viktigt att säkerställa att leverantören skyddar ens integritet och hanterar ens personuppgifter på ett säkert sätt. Detta inkluderar att leverantören inte delar ens personuppgifter med tredje part utan tillstånd, och att de har adekvata säkerhetsåtgärder på plats för att skydda mot dataintrång och andra hot. Det är också viktigt att leverantören följer alla gällande dataskyddslagar och förordningar för att säkerställa att användarnas personuppgifter hanteras på ett lagligt och säkert sätt. Genom att välja en ljudbokstjänst med god integritetshantering kan man känna sig trygg och säker när man använder tjänsten.
 

Recensioner och rekommendationer:

Genom att läsa recensioner från andra användare kan man få en bättre uppfattning om bokens kvalitet och om den är värd att lyssna på. Det finns flera webbplatser där användare kan lämna recensioner och betyg på ljudböcker, inklusive Goodreads och Amazon. Dessa webbplatser kan ge värdefull information om ljudböckerna och hjälpa till att göra ett mer informerat val. Rekommendationer från vänner och familj kan också vara värdefulla, särskilt om man har liknande lässmaker. Genom att ta hänsyn till recensioner och rekommendationer från andra användare kan man öka chansen att välja en ljudbok som man kommer att tycka om och uppskatta.
 
När du väljer en ljudboksapp finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Du måste bland att titta på vilka villkor du som kund har, till exempel när det kommer till bindningstid och uppsägningstid, men du bör även kontrollera vilka olika abonnemangsformer som finns.
 
Majoriteten av alla ljudboksappar erbjuder någon form av gratis lyssning eller gratis testperiod. Är du osäker på vilken app som passar dig bäst kan du alltså ladda ner allihopa och testa under loppet av några dagar. På så sätt har du möjlighet att känna efter och se hur utbudet ser ut. Du kommer också att kunna se hur användarvänlig appen är och hur lätt det är att förnya/avbryta prenumerationen.
 

Böcker som passar alla

Ett mycket vanligt missförstånd är att ljudböcker bara är skönlitteratur av olika slag, men sanningen är att det finns ljudböcker i alla möjliga former och kategorier. Du kan lyssna på ljudböcker som handlar om självhjälp, personlig utveckling, självbiografier, ekonomi, erotik och klassiska barnböcker.
 
Det betyder således att appar inte bara riktar sig till ett typ av läsintresse, utan här finns något som passar alla. Barnböckerna är utmärkta att använda sig av för nervarvning på kvällen eller varför inte när ni ska åka långt med bilen? Fackböcker finns tillgängliga för den som vill fortbilda dig eller varför inte lära dig mer om matlagning?
 
Ljudbok
 

Streamingtjänster för ljudböcker

Som tidigare nämnt finns det flera sätt att gå tillväga för att få tag på ljudböcker. Den som önskar kan köpa eller låna enstaka ljudböcker på biblioteket, men du kan även köpa ljudböcker digitalt eller på CD. På senare tid har det dock blivit allt vanligare att man använder sig av streamingtjänster istället. Streamingtjänster för ljudböcker fungerar precis på samma sätt som streaming för serier och filmer.
 
Jämför ljudböcker
 
Tycker man om att lyssna på många böcker är en streamingtjänst det bästa alternativet. Det blir inte bara billigare, utan du kan även samla alla ljudböcker under ett och samma tak. Det enda som krävs av dig är att du betalar en fast månadskostnad och får därefter tillgång till ett enormt digitalt bibliotek av mängder av böcker att välja mellan.
 
Här kan du dessutom (i många fall) även få tillgång till e-böcker. På så sätt har du möjlighet att variera dig utifrån situation och intresse.
 

Många ljudboksbolag att välja mellan

Det är inte bara utbudet av ljudböcker som är riktigt stort och varierande. Det finns även ett flertal olika bolag och appar som du kan välja mellan. Fördelen med detta är att du kan hitta en ljudboksapp som passar in på dina önskemål så bra som möjligt. Utbudet av böcker varierar, men så gör även prenumerationsvillkoren och priserna.
 
Streama ljudböcker
 
Här nedan har vi listat några av de vanligaste och populäraste ljudboksapparna.
 

  • Storytel
  • Nextory
  • BokusPlay
  • BookBeat
  • Audible
  • Audiobooks
  • LibriVox

 

Kan man lyssna på ljudböcker gratis?

Som tidigare nämnt finns det ett flertal ljudboksappar som gör det möjligt för dig att lyssna på ljudböcker helt kostnadsfritt. Detta gäller dock främst under de 14-30 dagarna, beroende på hur lång testperiod som appen har. Vill du däremot vara säker på att aldrig behöva betala en krona för dina ljudböcker kan du istället vända dig till ditt lokala bibliotek.
 
Här har du möjlighet att låna hem ljudböcker helt gratis, men du kan också streama i din telefon utan att behöva slänga bort en enda krona. Väljer du att använda gratis ljudboksappar bör du dock vara medveten om att det finns ett flertal begränsningar som kan sätta käppar i hjulen. Vill du ha tillgång till alla funktioner så är det en prenumeration du behöver satsa på.
 

När passar en ljudbok bättre än en vanlig bok?

Ibland handlar det inte om att man inte vill eller gillar att läsa en vanlig bok, utan ibland har man helt enkelt inte möjlighet att läsa i just den stund som man önskar. I dessa fall kan en ljudbok vara till väldigt stor fördel.
 
Du kommer att kunna lyssna vidare på din bok medans du kör bil eller cyklar hem/till arbetet, men du kan också ha boken på i öronen medan du befinner dig på gymmet, springer i löpspåret eller är ute och promenerar med hunden. Eftersom du kommer att ha båda händerna fria och slipper fästa ögonen i boken så kan du egentligen göra nästan precis vad som helst.
 
Sammanfattning av fördelar med ljudböcker:
 
✓ Det finns flera situationer där en ljudbok kan vara ett bättre alternativ än en vanlig bok. Några exempel är:
 
✓ När man vill läsa men har händerna fulla: En ljudbok kan vara ett bra alternativ när man inte har möjlighet att hålla en bok i handen, till exempel när man kör bil, lagar mat eller gör trädgårdsarbete.
 
✓ När man vill läsa men är trött: Att läsa en vanlig bok kan kräva fokus och ansträngning, vilket kan vara svårt när man är trött. En ljudbok kan däremot hjälpa till att underhålla en historia utan att man behöver lägga ner lika mycket ansträngning.
 
✓ När man har svårt att koncentrera sig: För personer med ADHD eller andra koncentrationssvårigheter kan det vara svårt att fokusera på en vanlig bok. En ljudbok kan vara ett bättre alternativ eftersom man kan lyssna på boken samtidigt som man utför andra uppgifter.
 
✓ När man vill ha en annan upplevelse: Ljudböcker kan ge en annan upplevelse än vanliga böcker eftersom man lyssnar på en berättelse istället för att läsa den. Det kan vara ett bra sätt att upptäcka nya böcker och författare eller att njuta av en favoritbok på ett annat sätt.
 
✓ När man vill läsa tillsammans: En ljudbok kan vara ett bra sätt att uppleva en bok tillsammans med andra, till exempel under en bilresa eller en familjemiddag.

 
 

Author Bank24.se

Jonas Larsson © Bank24

Källor: Storytel,Nextory samt Bokus

Ansvarig utgivare: Jonas har arbetat med jämförelse av konsumentkrediter och övriga konsumentjämförelser sedan 2012. Han har ett stort intresse av privatekonomi och finansrelaterade ämnen och ser till att informationen är korrekt och uppdaterad.

Senast updaterad: 2023-02-14