Jämföra ljudböcker – Så gör du!

Att använda sig av ljudböcker har blivit allt populärare och alternativen är många. Vissa använder sig av ljudböcker för att de hellre föredrar att lyssna än att läsa själv, medan andra vill kombinera lyssnande med eget läsande. I vissa situationer lämpar det sig nämligen bättre att lyssna på en bok än att sitta med den i handen.
 Accounts

Free Trial

Projects

SSL

Storage

PREMIUM LICENSE

Familjeabonnemang tillgängligt

Lyssna även offline

Prova gratis i 30 dagar!

Appar för iOS och Android

Pris från: 179 kr/mån


Familjeabonnemang tillgängligt

Lyssna även offline

Prova gratis i 30 dagar!

Appar för iOS och Android

Pris från: 99 kr/mån


Familjeabonnemang tillgängligt

Lyssna även offline

Prova gratis i 30 dagar!

Appar för iOS och Android

Pris från: 139 kr/mån


 

 
Det kan t.ex. handla om att du sitter i bilen och kör under tiden eller att du utför någon form av syssla som kräver att du har båda händerna lediga.
 

Streamingtjänster för ljudböcker

Som tidigare nämnt finns det flera sätt att gå tillväga för att få tag på ljudböcker. Den som önskar kan köpa eller låna enstaka ljudböcker på biblioteket, men du kan även köpa ljudböcker digitalt eller på CD. På senare tid har det dock blivit allt vanligare att man använder sig av streamingtjänster istället. Streamingtjänster för ljudböcker fungerar precis på samma sätt som streaming för serier och filmer.
 
Jämför ljudböcker
 
Tycker man om att lyssna på många böcker är en streamingtjänst det bästa alternativet. Det blir inte bara billigare, utan du kan även samla alla ljudböcker under ett och samma tak. Det enda som krävs av dig är att du betalar en fast månadskostnad och får därefter tillgång till ett enormt digitalt bibliotek av mängder av böcker att välja mellan.
 
Här kan du dessutom (i många fall) även få tillgång till e-böcker. På så sätt har du möjlighet att variera dig utifrån situation och intresse.
 

Många ljudboksbolag att välja mellan

Det är inte bara utbudet av ljudböcker som är riktigt stort och varierande. Det finns även ett flertal olika bolag och appar som du kan välja mellan. Fördelen med detta är att du kan hitta en ljudboksapp som passar in på dina önskemål så bra som möjligt. Utbudet av böcker varierar, men så gör även prenumerationsvillkoren och priserna.
 
Streama ljudböcker
 
Här nedan har vi listat några av de vanligaste och populäraste ljudboksapparna.
 

  • Storytel
  • Nextory
  • BokusPlay
  • BookBeat
  • Audible
  • Audiobooks
  • LibriVox

 
När du väljer en ljudboksapp finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Du måste bland att titta på vilka villkor du som kund har, till exempel när det kommer till bindningstid och uppsägningstid, men du bör även kontrollera vilka olika abonnemangsformer som finns.
 
Majoriteten av alla ljudboksappar erbjuder någon form av gratis lyssning eller gratis testperiod. Är du osäker på vilken app som passar dig bäst kan du alltså ladda ner allihopa och testa under loppet av några dagar. På så sätt har du möjlighet att känna efter och se hur utbudet ser ut. Du kommer också att kunna se hur användarvänlig appen är och hur lätt det är att förnya/avbryta prenumerationen.
 

Böcker som passar alla

Ett mycket vanligt missförstånd är att ljudböcker bara är skönlitteratur av olika slag, men sanningen är att det finns ljudböcker i alla möjliga former och kategorier. Du kan lyssna på ljudböcker som handlar om självhjälp, personlig utveckling, självbiografier, ekonomi, erotik och klassiska barnböcker.
 
Det betyder således att appar inte bara riktar sig till ett typ av läsintresse, utan här finns något som passar alla. Barnböckerna är utmärkta att använda sig av för nervarvning på kvällen eller varför inte när ni ska åka långt med bilen? Fackböcker finns tillgängliga för den som vill fortbilda dig eller varför inte lära dig mer om matlagning?
 
Ljudbok
 

Kan man lyssna på ljudböcker gratis?

Som tidigare nämnt finns det ett flertal ljudboksappar som gör det möjligt för dig att lyssna på ljudböcker helt kostnadsfritt. Detta gäller dock främst under de 14-30 dagarna, beroende på hur lång testperiod som appen har. Vill du däremot vara säker på att aldrig behöva betala en krona för dina ljudböcker kan du istället vända dig till ditt lokala bibliotek.
 
Här har du möjlighet att låna hem ljudböcker helt gratis, men du kan också streama i din telefon utan att behöva slänga bort en enda krona. Väljer du att använda gratis ljudboksappar bör du dock vara medveten om att det finns ett flertal begränsningar som kan sätta käppar i hjulen. Vill du ha tillgång till alla funktioner så är det en prenumeration du behöver satsa på.
 

När passar en ljudbok bättre än en vanlig bok?

Ibland handlar det inte om att man inte vill eller gillar att läsa en vanlig bok, utan ibland har man helt enkelt inte möjlighet att läsa i just den stund som man önskar. I dessa fall kan en ljudbok vara till väldigt stor fördel.
 
Du kommer att kunna lyssna vidare på din bok medans du kör bil eller cyklar hem/till arbetet, men du kan också ha boken på i öronen medan du befinner dig på gymmet, springer i löpspåret eller är ute och promenerar med hunden. Eftersom du kommer att ha båda händerna fria och slipper fästa ögonen i boken så kan du egentligen göra nästan precis vad som helst.