Lånelöfte

Du kanske har hört folk prata om att de har fått ett lånelöfte flera gånger utan att egentligen veta vad det innebär? Här specificerar vi allting du behöver veta om ett lånelöfte, varför det är bra att ha ett och hur en ansökan går till för att få ett.
 

Vad är ett lånelöfte?

lånelöfte till bostad
Om eller när man ska köpa en bostad så finns det många fördelar med att söka ett löfte om ett bostadslån hos sin bank. Det innebär att du får ett löfte av banken som är giltigt de närmsta månaderna. Löftet är till för att du skall kunna vara med i en budgivning av en bostad enkelt och ha full koll på den ekonomiska biten. Ibland går budgivningarna snabbt och man behöver då veta om man kan bjuda över det budet som lagts av en annan intressent. Har man då ett utlovat lån från sin bank så vet man exakt hur högt man kan gå vid en eventuell budgivning.
 
Exempel: Olle och Gun ska köpa ett hus. De har varit på flera husvisningar där ett av husen tilltalat dem extra mycket. De bestämmer sig därför att lägga ett bud på huset. Utgångspriset på det huset är 1 875 000 kronor. Olle och Gun har fått ett löfte av sin bank att de kan köpa ett hus för 2 345 000 kronor. Budet på huset är i dagsläget uppe på 2 015 000 kronor vilket innebär att Olle och Gun kan lägga ett högre bud på huset. De har alltså möjlighet att buda ända upp till 2 345 000 miljoner kronor.
 
I ett sådant här exempel så kan man alltså se fördelarna med att ha ansökt om ett löfte av lån hos sin bank. D.v.s. om man själv inte är 100 % säker att man har råd att köpa en bostad ändå. Med en försäkran om ett framtida lån så kan man snabbt vara med i en budgivning utan att behöva vänta. Det kan vara bra att veta om du går i hus eller lägenhetstankar att de allra flesta mäklarna kräver att man ska ha ett giltigt lånelöfte för att få vara med i en budgivning. Man kan annars bli tagen för att vara en oseriös köpare.
 

Var och hur kan jag ansöka om lånelöfte?

Lånelöfte
Det är enbart banker som kan utfärda ett löfte om framtida lån. Därför får man ansöka om det på den bank man har valt att man ska ta sitt lån hos. Det finns olika sätt att göra ansökan. Antingen så går man in på sin bank och får hjälp i form av tidsbokning och sedan rådgivning. Man kan göra en ansökan online hos många banker. När man har gjort en ansökan så tar en handläggare hand om ärendet och gör den bakgrundskoll som behövs för att man ska kunna få ett godkänt lånelöfte och även för att banken skall kunna se hur stor summa man kan låna.
 

 
I samband med en ansökan så gör bankerna alltid en kreditupplysning. Skulle man ha en betalningsanmärkning så kommer man inte att få ansökan godkänd. Så vida man inte redan vet om detta och gjort ansökan hos någon av de banker som kan tänka sig att ge ut ett lån trots anmärkning. Tänk på att de banker som godkänner lån med betalningsanmärkning har mycket högre räntor och att lånet då blir mycket dyrare. Det är därför alltid bättre att ta ett lån när man har en ordnad privatekonomi.
 

Giltighetstid.

Du/ni har fått ett lånelöfte men efter 6 månader har ni fortfarande inte hittat det ni söker och får fortsätta leta. Man kan då ansöka om en förlängning, de flesta godkända ansökningar har en giltighetstid på 3 till 6 månader. Hur länge just ditt/ert löfte håller får ni reda på den dagen ni får det beviljat. Tänk då på att ansöka om längre tid om de månaderna inte skulle räcka till. Så att ni kan vara säkra på att ni fortfarande kan vara med i en kommande budgivning om drömhuset eller topplägenheten äntligen skulle komma ut på marknaden!
 

Boendekostnad.

Ibland kan man få ett högt lånelöfte men man kanske inte själv anser att man har råd att skaffa en bostad för så högt pris ändå. Allting handlar ju om hur du själv ser på din privatekonomi och inte vad banken anser att du har råd med. Då är det självklart att man innan budgivning har räknat på sitt det kommande lån man har fått beviljat att låna. För att se till att ekonomin inte rasar samman på grund av att lånet är för högt. Man måste alltid räkna på den kommande boendekostnaden.
 
Tänk på att räkna med ett värsta scenario exempel. Då vet man om man verkligen har råd att bo eller inte. När man köper huset eller lägenheten så kanske räntan var väldigt låg och då blev heller inte boendekostnaden så hög trots ett stort bolån. Men om räntan skulle stiga rekordsnabbt till exempel, då skulle också boendekostnaden stiga väldigt mycket. Därför ska man alltid räkna på en mycket högre ränta än enbart den ränta som är då man köper bostaden. Man kan oftast räkna ut sin boendekostnad inne på mäklarsidorna eller så söker man på det på internet. Sökresultatet visar många sidor med bra hjälpmedel att räkna ut en boendekostnad.
 

 

Är lånelöftet bindande?

Nej det är inte bindande. Banken kan göra ändringar i ditt befintliga löfte om det skulle vara så att din livssituation ändras. Likaså kan du själv ångra dig och gå till en annan bank och göra en ny ansökan hos dem istället.
 

Vad kollas vid en ansökan?

När banken har gjort en kreditprövning och sett att det inte finns några anmärkningar så ser man till ekonomin. De ser över din inkomst och vilka utgifter du har i dagsläget. Om några av de utgifter man har skulle minska eller öka vid ett eventuellt bostadsköp. De kontrollerar din anställning och ser om du har andra skulder vid ansökan. När man har räknat in alla dessa faktorer så gör man en boendekalkyl för att kunna fastställa hur hushållets ekonomi ser ut i det stora hela och hur stort lån banken har möjlighet att bevilja dig.
 

Tänkvärt.

Man bör alltid se till att hålla en god kontakt med sin bank när man har fått beviljat att man har möjlighet att få ta ett lån till en bostad. Man skall därför hålla en god och öppen relation med sin handläggare på banken. Det innebär att man ska meddela eventuella ändringar i ekonomin. Kanske blir inkomsten mycket lägre under en tid eller man får andra utgifter som belastar hushållet.

Det finns inget som säger att banken inte låter dig ha kvar ditt lånelöfte men de kanske sänker beloppet eftersom förutsättningarna inte längre är desamma som innan. Skulle läget sedan ändras så att ekonomin blir bättre igen så är det bara att göra en ny ansökan så räknar handläggaren om och man kan då bli beviljad att kunna låna en högre summa.