Peer to peer lån (P2P)

En ny trend som har växt sig starkare och starkare i Sverige är så kallade Peer to Peer lån.
 
Jämför P2P låneföretagen nedan
** Effektiv ränta baserad på ett lån på 3000 kr med 30 dagars återbetalningstid.
 

Företag
Avgifter – information
Effektiv ränta
Ansök
Företag Savelend
Lånebelopp

Lånebelopp: 500-5000 kr
Startavgift: 0 kr
Minsta ålder: 18 år
Betalningsanmärkning?: Ja
Effektiv ränta819%
AnsökFöretag Sparlån
Lånebelopp

Lånebelopp: 10000-250 000 kr
Startavgift: 750 kr
Minsta ålder: 20 år
Betalningsanmärkning?: Nej
Effektiv ränta8%
AnsökFöretag Lendify
Lånebelopp

Lånebelopp: 500-350 000 kr
Startavgift: 1-5% av lånat belopp
Minsta ålder: 18 år
Betalningsanmärkning?: Nej
Effektiv ränta9%
AnsökFöretag Lendlink
Lånebelopp

Lånebelopp: 3000-150 000 kr
Startavgift: 0,5-4.0% av belopp
Minsta ålder: 21 år
Betalningsanmärkning?: Nej
Effektiv ränta9%
Ansök

 

 
Man använder ofta förkortningen P2P som står för person till person. Den absolut största skillnaden mellan vanliga lån och Peer to peer lån är att banken ej är inblandad i P2P. Det är privatpersoner som både lånar pengar samt står för kapitalet. Har man ett sparkapital som man vill låna ut till ett P2P bolag så kommer man att erbjudas en ränta för pengarna när de lånas ut.
 
Denna ränta varierar från bolag till bolag men årsräntan brukar ligger på mellan 6-14% i avkastning. Efter osäkra fodringar har dragits av kan man dock räkna med att avkastningen går ner en bit.
 

Risker med Peer to Peer?

P2P lån
Det finns en finansiell risk med att låna ut pengar till denna typ av företag. Eftersom hela iden bygger på att privatperson (även företag är välkomna hos vissa aktörer) lånar ut pengar till andra privatpersoner så finns det en ekonomisk risk framför allt med att vissa personer har svårt att betala tillbaks sin skuld.
 
Det finns dock en begränsad risk så att man inte riskerar att förlora hela kapitalet. Hos de flesta Peer-to-peer plattformar så delas insatt kapital upp automatiskt så att långivarens kapital portioneras ut i mindre låneposter. Varje lån innehåller då kapital från flera olika långivare.
 
Detta är ett bra sätt att sprida långivarens risk.
 
Det innebär således att 98 % av de förmedlade lånen återbetalas in i plattformen. Så vill man få avkastning på sina sparpengar kan denna sparform vara förmånlig, men observera att P2P företag ej tillhandahåller en säkerhet som de flesta banker brukar ge när man sparar hos dem.
 
Vid en konkurs eller om väldigt många lån skulle gå till avskrivning utan full betalning så kan sparat belopp minska i värde helt eller delvis.
 

Skatter och avgifter

Överskottet på kapitalet som man lånar ut skall beskattas på samma sätt som när man sparar pengar på ett sparkonto hos sin bank. De flesta av aktörerna inom P2P sköter detta åt dig. De drar kontinuerligt skatten från ränteinbetalningar på ditt konto, samt även rapporterar in din avkastning till Skatteverket.
 

Att låna pengar med P2P

Som med alla lån så måste man för det första vara kreditvärdig för att bli godkänd. En kreditupplysning görs alltid av bolaget man vill låna av. Vill man använda en peer to peer tjänst och istället låna pengar är det inte lika förmånliga räntor.
 
Det är inte ovanligt med räntor som ligger mellan 300-1200 % i effektiv årlig kostnadsränta. Låt säga att man vill låna 5000 kr och man vill betala tillbaks summan på 30 dagar.
 
Då är det vanligt att man första får betala en uppläggnings eller administrationsavgift och sedan en ränta på 200-300 % vilket gör att summan som ska återbetalas ligger på ca 6000 kr vilket då ger en kostnad på 1000 kr för lånet.
 
Generellt man kan säga att ju snabbare man kan betala tillbaks lånet desto lägre ränta och kostnader.