Toborrow

 

Toborrow
 
Toborrow har skapat Sveriges första marknadsplats för företagare som söker finansiering. Du som företagare kan investera i andra företag och hjälpa dem att skaffa den finansiering som krävs för att växa och utvecklas och samtidigt får du avkastning på din investering.

Toborrow erbjuder företagslån via deras digitala plattform och företaget är registrerat hos finansinspektionen.

Recension Toborrow av Bank24

Räntor - 80%
Webbplats - 95%
Support/Öppettider - 50%
Tjänsteutbud - 70%

74%

Totalbetyg

User Rating: 2.74 ( 8 votes)


Kundtjänst:
Telefonnummer: 08-520 017 30
Öppet vardagar 08:00-17:00
Öppet lördagar Stängt
Öppet söndagar Stängt
Toborrow företagslån

Toborrow AB
Adolf Fredriks kyrkogata 8
111 37 Stockholm

Villkor

  • Minst ett bokslut.
  • Ett godkänt kreditbetyg.
+ plus
  • Unik tjänst för företagslån
  • Snabb process och enkelt.
– minus
  • Ekonomisk risk finns med din investering.
  • Hög avgift baserat på totallånet.

 

 

Toborrow företagslån

Hur fungerar det?
Toborrow är alltså en marknadsplats för företagslån, där svenskregistrerade företag lånar av privatpersoner och företag. Företag som behöver finansiering kan på ett enkelt sätt ansöka om lån via Toborrows webbplats. När ansökan är skickad kommer Toborrow att granska den.
 
För att få lån måste man uppfylla ett antal kriterier som att ett bokslut måste vara gjort och att omsättningen är minst 1 miljon kronor. Baserat på hur kreditvärdigt ditt företags bedöms vara så kommer ditt företag få en riskklass tilldelad som eventuella investerare kommer att se. Det finns fem riskklasser:
 
Riskbetyg:
A = Mycket god kreditvärdighet
B = God kreditvärdighet
C = Kreditvärdig
D = Svag kreditvärdighet
E = Kredit avrådes
 
Efter att riskklassen är satt kommer en auktion att läggas upp på Toborrows webbplats. Här kommer långivare att kunna investera i ditt företagslån och de som erbjuder den lägsta räntan kommer att få vara med att finansiera ditt företag.
 
Observera att det tillkommer en avgift för att sätta upp lånet: 12 månaders återbetalningstid är avgiften 2% av beloppet du lånar. Mellan 12 och 24 månader är avgiften 3% av beloppet du lånar och mellan 24 och 36 månader är avgiften 4% beloppet.
 
Toborrow sköter all annan administration och de tillhandahåller korrekta lånehandlingar. Lånet måste bli fulltecknat för att du ska få det utbetalt till ditt företag. De allra flesta lånen har blivit fulltecknade sedan start.
 

Vilka risker tar jag?

Med peer to peer lån finns det alltid en viss ekonomisk risk med din investering. Även om du får hjälp av Toborrow som gör en rejäl kreditrapport på de sökande företagen kan låntagare få betalningsproblem vilket i förlängningen leder till att du kan förlora en del av din investering eller i värsta fall hela beloppet.
 
Om en sådan situation skulle inträffa kommer Toborrow att sköta den administrativa biten med kommunikation med inkasso och kronofogden. Toborrow har även möjlighet att begära den berörda företaget i konkurs.

 
Övrigt
Inkomster som du som långivare får via ränta om du investerat beskattas som vanliga ränteinkomster. Toborrow skickar kontrolluppgift till skatteverket. Observera att den löptiden som företaget valt innebär att du inte kan få hela din ränta utbetalad innan vald löptid är till ända.
 
Som låntagare har man däremot rätt att återbetala hela lånet när man vill och om företaget skulle göra det kommer du som långivare också få hela amorteringen och räntan insatt på ditt konto.
 
Sammanfattningsvis Bank24 kommentarer om bolaget:

Toborrow har sett ett tomrum i företagsmarknaden som behöver fyllas. Just företagskrediter har varit ett område där storbanker mer eller mindre haft monopol och allt för få företagare har fått den krediten de behöver för att växa.
 
Låneformen peer to peer lån växer snabbt internationellt och vi tror att denna nisch kommer att växa snabbt kommande år i Sverige. Som låntagare är vägen till ett lån betydligt enklare än hos den traditionella banken. Som långivare hjälper du svenska företag att växa samtidigt som du får avkastning på din investering.