Välj rätt båtlån

Många är vi som drömmer om att få segla på böljande blå och kanske ska just du förverkliga din dröm och köpa en båt. Eftersom båtar är dyra så behövs det för det mesta finansiering för köpet. Det finns flera olika sätt att gå till väga vad gäller lån till båt.
 
Blancolån eller privatlån utan säkerhet är bra om du inte har möjlighet att lägga in en egen kontantinsats vid köpet. Båthandlarna själva erbjuder också finansiering genom kreditgivare som de har avtal med. Det bästa alternativet är att ansöka om ett båtlån genom din bank, räntan är oftast den bästa på banklån när det gäller stora lån. Eller att baka in båtlånet i ett befintligt bolån om det finns möjlighet till det. Om inte annat så är det lättare att förhandla ner räntan hos din egen bank än hos en annan kreditgivare.
 

 
Vid båtlån genom storbankerna så krävs det att du kan lägga en kontantinsats själv, precis som när du köper en bil eller en bostad. Båten står som säkerhet för lånet vilket gör att du lättare kan få låna en större summa pengar. Din ekonomi måste naturligtvis vara ordnad om du ska låna pengar. Det är omöjligt att få ett stort lån om du inte har en bra kreditvärdighet. Kontantinsatsen brukar ligga på 20 % av den totala lånesumman.
 

 

Amortera på lånet

Låna pengar till båt
Eftersom båten oftast minskar i värde och lånet kan vara upplagt på många år så vill kreditgivare och banker att du amorterar på lånet. Ju större värdeminskning desto mindre säkerhet får banken för lånet. Det är precis som ett billån även om en båt inte tappar värde lika snabbt.
 
Banken räknar ut under hur lång tid de är villiga att låna dig pengar utan att båten har förlorat mer värde än lånets löptid. Skulle du inte ha möjlighet att betala lånet så måste försäljningen av båten kunna täcka upp den del av lånet som återstår. Det är också en bättre investering för dig själv att kunna amortera så mycket som möjligt så att du själv kan få ekonomisk vinning vid en försäljning.
 
Man brukar räkna med att en fabriksny båt tappar 10-15 % i värde under det första året. Som tur är så sjunker inte båtvärdet så mycket efter det utan stannar sedan upp. Men det beror naturligtvis på vilket båtmärke det är och modell. Faktumet är att det till och med finns några exempel där andrahandsvärdet är det samma eller mer efter 10 år.

Vid dessa exempel så kan ett båt köp till och med bli en investering. Oftast handlar det dock om väldigt dyra modeller inom kategorin stora motorbåtar och segelbåtar.
 

Ränta

När du ansöker om ett stort lån med lång amortering är det viktigt att få en så bra ränta som möjligt. Du bör därför försöka att förhandla ner räntesatsen till ditt lån. Det kan vara lättast att få den mest fördelaktiga räntan hos din egen bank men det finns många kreditgivare som är villiga att sänka räntan när du tar ett lån. Oavsett hur eller hos vem du ansöker om lånet så gör ditt bästa i en förhandling, du kan tjäna mycket pengar på att få ner räntesatsen så mycket som möjligt.

Att välja rätt båt

Välj rätt båtlån
Det har kommit att bli populärt att vända blicken utåt från Sverige vad gäller båt köp. Både företag från USA och Europa lockar med fördelaktiga nypriser. Och visst förstår man att det är lockande, prislappen kan endast skilja ett par hundratusen mellan en fabriksny båt och ett par decennier gammal svensk segelbåt.
 
Men gör efterforskningar innan du betalar för en sprillans ny båt med lockpriser. Köpet kan istället bli kostsamt i slutändan. Du bör definitivt ta andrahandsvärde och kvalitét i beaktning inför ditt köp. Välj hellre en båt som står sig bättre i andrahandsvärde på marknaden och har hög kvalité istället för en ny modell med låg prislapp och sämre egenskaper.
 
Den båten kommer inte att stå sig bra på andrahandsmarknaden. Visst finns det bra modeller även ute i världen som säljs! Men som sagt enligt experterna ska du välja en bra båt för dina pengar så att du kan få tillbaks så mycket som möjligt vid en försäljning. Oavsett om du köper en Svensk- eller internationellt tillverkad båt.
 
Vid köp av mindre båtar sätts värdet främst till motorerna. Båten i sig är inte det som ger det största värdet. Samma gäller här vid ett köp. Välj en båt som står sig bra på marknaden, på så sätt kan du göra en bra affär när du ska sälja.