Avdragsrätt för privat pensionssparande

Från och med årsskiftet sänks avdragsrätten för privat pensionssparande. Detta innebär att man kan förlora tusentals kronor. Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks vid årsskiftet från 1000 kr per månad till 150 kr per månad. Effekten av detta blir att man får betala inkomstskatt på pengarna två gånger.
 
När man tar ut pengar ur ett avdragsgillt pensionssparande skall de nämligen beskattas som lön. Observera att detta ej gäller aktiebolag eller enskild firma. Där kvarstår avdragsrätten. Man får dra av 35% av lönen upp till 444 000 kr med företagets pensionssparande (tjänstepension).
 
Efter årsskiftet blir det en dålig affär för de allra flesta att fortsätta pensionsspara privat. De som tjänar på ett avdragsgillt pensionssparande är de som i dag betalar statlig skatt och som efter pensionen bara kommer att betala kommunalskatt. Något förenklat får man då betala 30 procent i skatt istället för 50-55 procent.
 
Men det är bara omkring 15 procent av svenskarna som har möjlighet att göra en sådan bra affär. För resten är det alltså bättre att spara till pensionen på annat sätt än genom en avdragsgill pensionsförsäkring.
 

Vad ska man spara i istället?

Avdragsrätt pensionssparande
Självklart skall man inte sätta in mer pengar än man får avdrag för i sin pensionsförsäkring vilket innebär att man behöver hitta andra sparformer som är mer gynnsamt.
 
Bankerna kommer att eller har redan skickat ut erbjudanden till er som sparar privat till pensionen. Studera dessa erbjudanden noga innan ni accepterar förslaget. Det skall gynna er och inte banken. Kolla särskilt efter vilka avgifter som inkluderas i de sparformer som banken föreslår.
 
Välj istället andra sparformer som fondsparande eller via livbolag. Från 1 Januari 2015 får man avdrag med max 1800 kr per år för sin privata pensionsförsäkring. Från 2016 ska avdraget slopas helt.
 

 
Vill ni spara aktivt och välja fonder själva. Öppna ett investeringssparkonto eller fondkonto hos er bank. Vill ni att någon annan sköter det åt er. Välj traditionell förvaltning som innebär att pensionsbolaget eller banken tar hand om förvaltningen av dina pengar genom att placerade dem i aktier, fastigheter och obligationer.
 
Det finns även ett par andra alternativa sparformer. Att amortera på bolånen är en möjlighet även om avkastningen per år blir liten. Man kan också spara i aktier själv utan dyra försäkringar.
För den som är anställd och inte har tjänstepension finns avdragen i deklarationen för premier till pensionsförsäkring kvar.
 
Samma gäller avdragsmöjligheterna för egna företagare som vi nämnde här ovan.