Avdragsgill ränta

Många av oss har lån i olika storlek och upplägg. Man behöver inte ha ett enstaka utan det kan finnas många olika krediter i ett hushåll. På alla lån och krediter betalar man ränta. Här kan man läsa om all fakta vad gäller skatteavdrag på dessa räntor, så kallad räntereduktion.
 
Letar du efter lån kan du jämföra snabblån eller privatlån här.

Vad är ett ränteavdrag?

dra av räntan
När man lånar pengar i form av huslån, fritidslån, lån utan säkerhet, kortkredit och andra krediter så betalar man ränta på pengarna. På de årliga räntekostnaderna har man rätt att göra avdrag i sin deklaration. Räntan på lån och krediter är avdragsgill med 30 % upp till 100 000 kronor om året. Skulle man däremot ha betalat mer än 100 000 kronor i ränta så får man dra av 21 % på den ränta man har betalt mer än 100 000 kronor.
 

Vi listar några räkneexempel nedan för att enkelt förklara hur man menar med avdragsgill ränta.
 
Exempel 1: Kalle har en årsinkomst på 300 000 kronor och har 30 % i skatt. När deklarationen kommer så ska Kalle alltså betala 90 000 kronor i skatt. Men Kalle har flera lån och har under året betalat 75 000 kronor i ränta på sina olika krediter. Han kan därför dra av 30 % på det årliga räntebeloppet vilket blir 22 500 kronor. Kalles skatt under året blir då 67 500 kronor i stället för 90 000 kronor.

Hade Kalle däremot haft 125 000 kronor i räntekostnader så hade han fått dra av 30 % på 100 000 kronor och 21 % på 25 000 kronor. Det totala beloppet på det Kalle har dragit av från sin årsränta är 35 250 kronor. Kalles skatt under året blir då istället för 90 000 kronor i skatt 54 750 kronor efter avdraget.
 
Exempel 2: Om Kalle är gift och står gemensamt på lånen med sin maka så är det bra att skatteplanera för att hushållet skall kunna dra av så mycket som möjligt på sina räntekostnader.

Kalle och hans fru har gemensamma lån och har betalat 137 000 kronor i ränta under ett år. När deklarationen kommer så deklarerar Kalle för 120 000 kronor i ränta medan hans fru endast deklarerar för 17 000 kronor. Det innebär att de får dra av 21 % för de överstigande 20 000 kronor som ligger på Kalle. De gör då en skatteplanering och skriver på deklarationen att Kalles fru skall deklarera för 37 000 kronor i ränta. Vilket innebär att de istället kan dra av 30 % på hela beloppet.

Kalle kan då räkna bort 30 000 kronor på de 90 000 kronor som han skulle betalat i skatt under året vilket gör att hans slutgiltiga skatt blir 60 000 kronor. Kalles fru har fått ett besked att hennes skatt under året ligger på 69 000 kronor men så kan hon dra av 11 100 kronor från sitt ränteavdrag vilket innebär att hennes årliga skatt blir 57 900 kronor.

 

Vad är Förvaltningsutgifter?

Avdragsgill ränta
Förvaltningsutgifter och ränta är inte samma sak. Ränta är den avgift i procent man betalar för att man har lånat pengar av någon. Förvaltningsavgifter är aviavgift, tillägg vid avbetalning, kortavgifter och garantiavgift vid notariatlån eller förmedlings lån. Dessa avgifter går alltså inte att dra av i deklarationen utan man måste särskilja på den rena räntan man har betalt under ett år för det belopp man har lånat.
 

Undantag

Det finns lån som man betalar ränta för som är undantag vad gäller avdrag på räntan. Bland annat så gäller detta CSN lån. Man ska däremot inte missuppfatta detta undantag. Anledningen till varför man inte kan göra avdrag på CSN lånet är för att CSN redan har anpassat räntan till skattesystemet. Man betalar en låg, uträknad ränta från början på sitt lån vilket gör att man inte får avdrag i slutet av året.
Andra undantag som inte är avdragsgilla är kreditundersökningsavgifter, garantiavgifter från banker, pantbrevs kostnader och uppläggningskostnad vid tecknande av lån.
 

Kontrollera din deklaration

På din inkomstdeklaration ser du vilka avdrag som gjorts. De allra flesta banker och kreditgivare lämnar in kontrolluppgifter till skatteverket så att räntan för året finns förtryckt på din deklaration. Skulle du se att något företag där du har lån hos inte finns med. Då måste man själv lämna uppgifter om kreditgivaren för att kunna få avdrag för räntan man betalt in till den kreditgivaren under året. Du lämnar då uppgifter så som namn, adress och telefonnummer så att skatteverket kan få den information de behöver för att göra en korrekt uträkning.