Få bäst avkastning på dina sparpengar

En av de viktigaste råden som basuneras ut i media är vikten av att ha ett fast sparande. Det skapar en ekonomisk trygghet att veta att om diskmaskinen eller elpannan går sönder så finns det pengar att investera i en ny. Även vi framhåller vikten av att kunna sätta av en buffert månadsvis/årsvis och få sparpengarna att växa.
 
Men hur får man pengarna att växa i en verklighet där vi ligger på en negativ reporänta på -0,35%? Effekten av den negativa räntan blir att bankernas sparräntor är i det närmsta obefintliga. Storbankerna erbjuder noll procents sparkonton vilket innebär att du inte tjänar en krona på dina sparpengar.
 
Guldnyckel som symboliserar sparkonto
 

Högräntekonton

Det finns att antal banker som erbjuder högräntekonton med en effektiv sparränta på upp till 10% i avkastning på investerat belopp. Vi tycker att denna sparform är ett utmärkt komplement i din sparportfölj. Man kan välja att binda pengarna mellan 6 månader upp till 3 år och ju längre du binder desto högre blir räntan. Maxbeloppet att spara på denna typ av högränte konto är oftast 50 000 kronor.
 
 
Praktiskt exempel:
Ponera att du har 50 000 kr som du vill investera. Du behöver inte pengarna på ett antal år och du har således möjlighet att binda dina pengar i tre år. Vi hämtar uppgifter från 4spar som erbjuder högräntekonto. Binder du pengarna 3 år får du en ränta på 10%.
 
Du får då en avkastning på 5000 kr första året. Om det inte skulle finnas en maxbelopps gräns så skulle man kunna återinvestera dessa 5000 kr och spara 55 000 kronor år 2 med en avkastning på 5500 kr för år 2. Att återinvestera avkastningen på det sättet kallas ränta på ränta.
 
Detta är dock inte möjligt att göra då du får investera max 50 000 kronor totalt inklusive ränteavkastning.

En enkel lösning på det är att du drar ner beloppet. Väljer du att spara 35 000 kronor så kommer du att kunna utnyttja ränta på ränta effekten. Efter 3 år har du då ökat din investering från 35 000 kr till 46 585 kronor. Jämför högräntekonton här Sparpengar i en plånbok
 
Finns det då några nackdelar med sparformen? Det viktigaste du skall känna till är att inget högräntekonto som finns i Sverige inkluderas i den statliga insättningsgarantin. Läs mer om insättningsgarantin här. Rent praktiskt innebär det att de pengarna du väljer att spara på ett högräntekonto kan gå förlorade om kreditinstitutet går i konkurs eller om Finansinspektionen beslutar att insättningsgarantin ska träda in av annan anledning.
 
Slutsats:
Du kan inte spara mer än 50 000 kronor på kontona vilket också kan ses som en nackdel. Vi rekommenderar dock alltid att satsa på en sparform där den statliga insättningsgarantin gäller för större belopp. Se högräntekontot som ett komplement för att få lite extra skjuts på avkastningen.